سيميائية الانسان الناقص في النثر العربي القديم/ نسرين السنوسي.- تونس: الدار التونسية للکتاب، ۲۰۱۷م.
مختصری از کتاب انسان ناقص در ادبیات قدیم عرب
مولف در این کتاب مقدمتا بخشی را نسبت به شناخت انسان شروع کرده و انسان را از زوایای مختلف فرهنگی مذهبی جغرافیایی مورد بحث و بررسی قرار داده است. بخش مهم دیگر این کتاب راجع به خلقت انسان و چگونگی پیدایش او بر روی کره زمین است. با پژوهشی مفصل راجع به قبل از انسان و زندگی او بر روی این کره خاکی ارائه نموده است، که موجوداتی از نوع جن و اجنه قبل از انسان بر روی زمین زندگی میکردند البته با شواهد و دلائل فرهنگی و مذهبی و عقاید ادیان گذشته و اسلام .
مولف محترم ابتدا کمال و نقص را مورد بررسی قرار داده و بر مبنای این تکامل و تناقص روی انسان ناقص پژوهشی انجام داده که منظور از انسان ناقص چیست و چه صفات ونشانههایی دارد. نویسنده بررسیهایش را از نظر ظاهر و باطن روی انسان ناقص بررسی کرده و بعد عقاید فلاسفه و اسطوره های قدیم عرب را بیان نموده و عقاید قدیم و تقریبا علوم جدید انسان ناقص را بررسی کرده است. منظور مولف از بیان انسان ناقص از نظر ظاهر و باطن می باشد .
مثلا در جدولهای مختلفی منحنی انسان ناقص را بررسی نموده و بصورت جدولهایی در کتابش عنوان نموده است. مثلا معیار تمامی اعضای بدن انسان را بر روی
افرادی که به نوعی نقص فکری و جسمی دارند بصورت نمودار ارائه کرده بعنوان نمونه: افرادی که پشتکار و همت بلند و طبعی سخی دارند معمولا القامه چهره زیبا و رنگ سفید و گردنی کشیده و دندانهای مرتب و بینی قلمی و شکمی معتدل با ساق پای بلند میباشند. یا افرادیکه قدشان بلندتر از معمول مردم است اگر برامدگی شکم داشته باشند و قوسی کمرشان زیاد باشد این گونه افراد دارای ضعف اراده و تصمیم گیری خوبی نیستند و معمولا با خیالات واهی زندگی میکنند .
یا مثلا افراد شرور و قاتل و دزد دارای ویژگیهای خاصی از نظر اندام ظاهری میباشند مثلا چشمانشان فلان حالت، شکمشان بزرگ و طول گردنشان کوتاه و رنگ چهرشان گندمگون میباشد. البته در این زمینه مفصل مولف بر روی نقص انسان که چه عوامل و علائمی از یک انسان ناقص بنا بر میزان نقصش دارا میباشد، انسان ناقص را مبنای قوه عقل و تفکر مورد بررسی قرار داده و میزان نقص انسان را نقص در عقل او می داند که طبیعتا بر روی اعضای بدن او نمایان میشود.