تاریخ شفاهی با همکاری کارگروه ادبیات دفاع مقدس اندیشگاه رضوی، اولین نشست تخصصی آینده پژوهی تاریخ شفاهی ایران را برگزار کرد.
اولین نشست تخصصی آینده پژوهی تاریخ شفاهی ایران توسط تاریخ شفاهی اندیشگاه رضوی سازمان کتابخانه ها موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با همکاری کارگروه ادبیات دفاع مقدس در تالار شیخ بهایی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
به گزارش آستان نیوز، در این جلسه که با حضور نویسندگان، صاحبنظران و رزمندگان دفاع مقدس برگزار شد، ابوالفضل حسن آبادی مدیر مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی با اشاره به هفته گرامیداشت دفاع مقدس، موضوع دلاوری ها و رشادت های رزمندگان اسلام را در جنگ تحمیلی یکی از موضوعاتی عنوان کرد که بعد از پیروزی انقلاب بیشترین سطح پردازش را در محیط های مختلف داشته است.
وی در این جلسه ضمن اشاره به نحوه ثبت تاریخ شفاهی، به تفاوت استفاده از محتوای آن اشاره کرد و گفت: در اکثر نقاط دنیا، مطالب مصاحبه شونده بر روی سایت قرار می¬گیرد و این در حالی است که در ایران بلافاصله بعد از مصاحبه به مکتوب کردن و چاپ آن اقدام می شود.
حسن آبادی گفت: بین تاریخ شفاهی و شفاهی کردن تاریخ تفاوت وجود دارد و در تاریخ نگاری به دنبال اثبات یا رد موضوعی هستیم که در تاریخ شفاهی این هدف دنبال نمی شود.
در ادامه این جلسه سرهنگ یزدی پناه یکی از 57 نفر اسرایی که در ابتدای جنگ به اسارت رژیم بعث در آمده و 10 سال را در زندان های مختلف عراق سپری کرده بود، به بیان خاطراتی از دوران اسارت پرداخت.
وی گفت: جنگ واقعی از آغازین روزهای انقلاب شروع شد که در بخش های مختلف کشور شکل گرفته بود و تا قبل از جنگ ارتش مامور به تقویت پاسگاه های مرزی بود.
سرهنگ طیب بقائی مقدم نیز از رزمندگان دفاع مقدس از دسته نیروی مهندسی با بیان اینکه بیان خاطرات جبهه و جنگ و درس آموزی از فرهنگ دفاع مقدس محدود به هفته دفاع مقدس نیست، گفت: بسیاری از تصمیماتی که گردان ها در شرایط وخیم جنگ گرفتند و معادلات نظامی دشمنان را به هم ریخت همچنان مسکوت باقی مانده و به آن پرداخته نشده است.
وی افزود: در دوران دفاع مقدس بسیاری از زنان و دختران فداکار این سرزمین به همسری جانبازان در آمدند و عاشقانه زیستند که این رفتار باید تبدیل به الگویی برای جوانان ما باشد.
گفتنی است در این جلسه تفاوت تاریخ شفاهی و تاریخ نگاری شفاهی در تاریخ جنگ مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین بررسی مهمترین مولفه های موثر در تاریخ شفاهی جنگ از دیگر مباحثی بود که در این جلسه به بررسی گذاشته شد.