کميک و طنز در نمايشنامههاي جنگي: (تحليل و بررسي ده نمايشنامهي منتخب دفاع مقدس)، به همراه نمايشنامهي: بالشي از پر قو/ مريم رحماني؛ ويراستار مرتضي حيدري.- تهران: موزه دفاع مقدس تهران، ۱۳۹۸.
شماره دیویی: ک395ر6209/2فا8
نمایشنامهنویسان جنگ با تولید متون کمیک که قابلیت نقد جنگ(به عنوان مهمترین کابوس فعلی بشریت) به شکلی نمایشی را داشته باشد، مهمترین گام را برای ایجاد این شعور مطلق جمعی گشودهاند. به نظر میآید کمیک موثر واقع نمیشود، مگر آنکه با آدمی کاملا آرام و بیتاثر روبرو باشیم، بیتفاوتی جولانگاه طبیعی کمیک است. کمدی نوعی متفاوت دیدن است.
در این کتاب حدود ده نمایشنامه حاوی عناصر کمیک و طنز انتخاب و بررسی شد. ابتدا تاریخچه پیدایش کمدی به صورت مختصر بررسی شده است و پرکاربردترین انواع کمدی معرفی خلاصهوار شده است. در سپس با معرفی نظرات پیرامون خنده، کمدی و طنز به مکانیسم خنده پرداخته شده است. فصل سوم نظریههای ادبی و معرفی هانری لویی برگسون و منتخبی از عبارات کلیدی کتاب خنده و انواع عناصر کمیک پرداخته شده است. بخش دوم کتاب، ده نمایشنامه منتخب دفاع مقدس(خیال روی خطوط موازی، ابوغریب تا غربت، کانال کمیل، نهر فیروزآباد، آقای قاضی صدایم را میشنوید؟، چهار حکایت از چندین حکایت رحمان، شبهای بارانی، پچپچههای پشت خط نبرد، دونمایشنامه طنز کشکاب- گاف) پس از معرفی خلاصه اثر، با توجه به نظریهی برگسون مورد بررسی و تحلیل عناصر کمیک و طنز قرار گرفتند. در انتهای پژوهش، نتایج جمعبندی و پیشنهاداتی برای توسعه نمایشنامههای جنگی داده شده است. مولف اثر را تقدیم به آقا و خانم فرضی خنده، همان دو نفری که نوزاد شادمانی را به ما هدیه میدهند، نموده است.