100 نويسنده تاثيرگذار تاريخ: (راهنماي بريتانيکا در معرفي تاثيرگذارترين شخصيتهاي تاريخ)/ به کوشش [صحيح: ويراستار] جي. اي. لوبرينگ؛ برگردان اسکندر قرباني.- تهران: معين،1398
ویل دورانت: آنجا که طبیعت توقف میکند، هنر آغاز میشود.
همهی آثار هنری وجوهی مشترک با هم دارند که زمینه ساز شکل گیری هنرهای هفتگانه ( موسیقی، حرکات نمایشی و رقص، هنرهای ترسیمی ( نقاشی و .... ) هنرهای تجسمی ( معماری، مجسمه سازی، شیشه گری و .....)، ادبیات ( نویسندگی شامل شعر، داستان، فیلم نامه، و نمایش نامه و ....) هنرهای نمایشی ( تئاترو سینماو ....) میشوند. نخستین و برترین وجه و عامل در این زمینه تخیل است. هر چند تخیل هنرمند در آفرینش اثر نیرومندتر باشد، کار او در میان آثار دیگر هنرمندان برجسته تر خواهد بود. احساسات و عواطف هنرمند، دومین عامل شکلگیری هنر است. هنرمند در آفرینش اثر هنری، بیشتر احساسات و عواطف، و کمتر تفکر منطقی و عقلانی خود را به کار میگیرد.
منشوری و چند لایه بودن آفریدهی هنری، سومین عامل شکلگیری آن است، به گونهای که هر بیننده و دریافت کنندهای بر پایهی دیدگا ههاو احساسات و عواطف خود برداشت ویژه و متفاوتی از آن میکند.
کتاب حاضر، ترجمهی اثری با عنوان 100 نویسندهی تاثیر گذار تاریخ ویراستهی جی. ای. لوبرینگ سرپرست اجرایی ویراستاران و گاه ویراستار حوزهی ادبیات در دانشنامهی بریتانیکا است. او از سال 2004 با دانشنامهی یاد شده همکاری و اکنون در شیکاگو زندگی میکند. جی. ای. لوبرینگ دانشنامهی خود در رشتهی ادبیات را به ترتیب از کالج کنیون و دانشگاه شیکاگو دریافت کرده است. او گذشته از کتاب حاضر، آثاری با عنوانهای:«ادبیات اسپانیا و آمریکای لاتین» «تاریخ بومیانآمریکا»، «ادبیات انگلیس از سدهی نوزدهم تا به امروز»، «نویسندگان عصر روشنگری»، «ادبیات انگلیس از دورهی بازگشت و چند اثر دیگر در زمینهی ادبیات نوشته است.
کتاب 100 نویسندهی تاثیرگذار تاریخ شامل نگاهی کوتاه به زندگی و آثار برخی از نویسندگان، شاعران، و نمایش نامه نویسان نامدار و تاثیر ژرف و شگرف نوشتههایشان بر اندیشهها، عواطف و سپهر فرهنگ انسانی از گذشتههای دور تا به اکنون است.
این مجموعه به شرح کوتاهی از زندگی و نوشتههای بزرگانی چون سوفوکل (سوفوکلس)،آسخیلوس(اشیل، آسیخولوس) و آریستوفان، هر سه اهل یونان باستان، ابوالقاسم فردوسی توسی، جلال الدین محمد بلخی(معروف به مولانا، مولوی و رومی )، پترارک، ویلیام شکسپیر، باشو، ولتر، گوته، والتر اسکات، جین آستین،الکساندر پوشکین، پایه گذار ادبیات مدرن روسیه، ویکتور هوگو، ادگار آلن پو، و دهها چهرهی برجستهی ادبی دیگر، که آثار درخشانی آفریدهاند، میپردازد.
شخصیتهای ادبی برجستهای که شرح کوتاه زندگی و آثار درخشانشان در این مجموعه آمده، هنرمندانی بیگمان تاثیرگذاراند. نویسندگان و شاعران یاد شده با آفرینش آثاری برحسته به جان و دل میلیونها نفر راه یافتند و هر یک به شیوهای بر آن تاثیر گذاشتند.
نویسنده کتاب 100 نویسندهی تاثیرگذار تاریخ در پیش گفتار این نوشته، جنبههای گوناگون «تاثیرگذاری» را شرح و تعریف کمابیش پذیرفته شدهای از آن به دست میدهد.
در مجموعهی یاد شده هر چند شرح کوتاه زندگی و آثار فردوسی و مولوی، دو چهرهی درخشان و ماندگار شعر و ادب ایران زمین آمده اما جای حافظ با آوازهی بلند جهانی و تاثیر گذاری بیمانندش خالی است، شاعری که با سرودههای خود هویت و ژرفای فرهنگ ایرانیان را نشان میدهد و از او در فرهنگهای مختلف به عنوان یکی از عجایب هفتگانهی دنیای شعر نام برده میشود. شخصیتهایی چون رالف والد امرسون (فیلسوف و نویسندهی آمریکایی)، یوهان ولفگانگ گوته (شاعر، ادیب، و نویسندهی آلمانی)،
فردریک نیچه (فیلسوف آلمانی )، آرتور کانن دویل(نویسندهی کتاب خاطرات شرلوک هولمز)، فدریکو گارسیا لورکا( شاعر و نویسندهی اسپانیایی)، یوهان برامس (آهنگساز و پیانیست آلمانی)، و حتی ملکهی ویکتوریا (ملکهی پادشاهی متحد بریتانیای کبیر و ایرلند)، حافظ را ستودهاند، مرید و دلبستهی او شده و یا تحت تاثیر سرودههای وی قرار گرفتهاند سرودههای حافظ بر اندیشه و رفتار ایرانیان تاثیر شگرفی بر جای نهاده است تا آنجا که هر تجربهی زیستهی فردی و جمعی خود، شعری از او میخوانند:
جام می و خون دل هر یک به کسی دادند در دایرهی قسمت اوضاع چنین باشد
بنشین بر لب جوی و گذر عمر ببین کاین حکایت زجهان گذران ما را بس
خوش بود گر محک تجربه آید به میان تا سیه روی شود هر که در او غش باشد