چهل‌‌و‌هفتمین نشست ادبی خوانش متون کهن
۱۳۹۹-۱۱-۱۵
در نشست ادبی خوانش متون کهن فارسی مطرح شد: زنان ایرانی، پرچم‌دار عفت، شجاعت و خردورزی

در نشست ادبی خوانش متون کهن فارسی مطرح شد: زنان ایرانی، پرچم‌دار عفت، شجاعت و خردورزی
سلسله نشست‌های ادبی خوانش متون کهن فارسی در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی در آستانۀ روز زن، درحالی به چهل‌وهفتمین جلسۀ خود رسید که این نشست نخستین جلسه با موضوع نقش زنان در ادبیات فارسی بود.

به گزارش گنجینۀ رضوی، در آستانۀ میلاد حضرت فاطمه(س) و روز زن، چهل‌وهفتمین نشست خوانش متون کهن فارسی به خوانش ابیاتی از شاهنامۀ فردوسی و بررسی نقش زن در ادبیات فارسی اختصاص یافت. دکتر سیدعلی کرامتی‌مقدم، در این نشست که در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، به جایگاه زن در شاهنامه پرداخت و اظهار داشت: زن ایرانی در شاهنامه پرچم‌دار مناعت طبع، شجاعت، عفت، سخاوتمندی و پوشیده‌رویی است.

وی زنان را در شاهنامه مظهر خردورزی دانست و گفت: خرد در عقل، علم و تعهد و رسالت دین‌داری است که زنان شاهنامه این سه را با خود دارند.
وی تصریح کرد: زنان در شاهنامه چه از نظر سیاسی و چه اجتماعی تأثیرگذار و دوشادوش مردان هستند. کرامتی‌مقدم در این خصوص به حکومت‌داری چهرآزاد به عنوان نخستین پادشاه زن ایرانی در شاهنامه اشاره کرد و افزود: حکومت‌داری ملکۀ اندلس نیز نمونه‌ای بارز از شاهان زن در شاهنامه است.
وی با بیان اینکه شاهنامه تجلی‌گاه آداب و رسوم و پیشینۀ فرهنگ ایرانی است، گفت: زنان در شاهنامه مکمل مردان هستند که اگر پارسا و اهل مشورت باشند، گنج نامیده شدند.
این استاد ادبیات فارسی اضافه کرد: فردوسی وقتی راجع به زنان سخن می‌گوید، آنان را سخن‌گو، روشن‌دل و مشورت‌دهندۀ خوب لقب می‌دهد.
او ادامه داد: زن شاهنامه نمونه کامل یک مادر است و شاهنامه جزء معدود حماسه‌هایی است که در آن زن خردمند، مهربان و شایستۀ تحسین زیاد پیدا می‌شود که رودابه، سین‌دخت، سودابه، تهمینه، فرنگیس، جریره، منیژه و کتایون برخی از این زنان‌اند.


کرامتی‌مقدم بیان کرد: زنان در شاهنامه، در مقام مادر مانند جریره سرشار از دانایی‌اند، در مقام همسر مانند سودابه یار و وفادارند و در مقام معشوقه‌ همانند منیژه سخاوتمند و وفداکار هستند.
وی خاطرنشان کرد: نگرش شاهنامه دربارۀ زنان به‌گونه‌ای‌است که نمی‌توان گفت پایین‌تر از مردان هستند و چهرۀ روشن و پاک و سرشار از فداکاری و پند و نصیحت برای آنان ترسیم شده است.
این استاد ادب فارسی تأکید کرد: زنان در شاهنامه مظهر عفاف و زیبایی هستند، اسوۀ وارسته‌ای برای زندگی در اجتماع هستند، حرمت دارند، بزرگ‌منش هستند و دلیری دارند و همه اینها را در کنار جوهر زنانگی خود دارند.


لازم به ذکر است در این نشست، حضار به خوانش ابیاتی از شاهنامه از «گفتار اندر داستان بهرام گور با زن نیک‌نهاد پالیزبان» پرداختند.
چهل‌وهفتمین نشست از سلسله نشست‌های خوانش متون کهن با همکاری مشترک سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و انجمن علمی‌آموزشی معلمان زبان و ادبیات فارسی خراسان رضوی برگزار شد.
 

 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.