قهرمانهای ایرانی که از سینما طلبکاریم
ملتها برای ادامه دادن به قهرمان نیاز دارند تا شبیه آنها باشند.
در روزهایی که ما ایرانی ها با تماشای فیلمهای هالیوودی تحت تاثیر قرار می گیریم و نفس در سینه حبس می کنیم، خبر نداریم تاریخ هشت ساله ی جنگ ما پر از قهرمانهایی است که برای روایت نه نیاز به شخصیت پردازیهای خیالی است، نه جادو و فانتزی هالیوودی دارد، اما هیچکس سروقت آنها نرفته است. به همین بهانه سراغ قهرمانان گمنام ایرانی در جنگ می رویم که در بهترین حالت شاید نام آنها روی یک کوچه و خیابان باشد.
دنیایی که تک تیرانداز آمریکایی که خود آمریکایی ها به او لقب ماشین آدم کش ارتش دادند. اسم عبدالرسول زرین و محمدعلی صفا را هم نشنیدیم.
زرین در دنیا لقب تک تیرانداز جهان را دارد، اونم با رکورد 720 تیراندازی موفق، قهرمانی که شهید خرازی او را گردان تک نفره صدا می زد. یا محمدعلی صفا که خیلی نظامیهای دنیا او را بزرگترین شکارچی تانک در جهان می دانند که به گفته ی صدام 164 تانک خرمشهر را برای عراقیها به گورستان تانکها تبدیل کرد و جالب هست بدانیم بعد شهادت محمدعلی صفا پایگاه کماندویی این تکاور ایرانی در انگلیس که در آن دوره های تحقیقی را گذرانده بود، تندیسی از این شهید ایرانی را ساخت و اسمش را شکارچی بزرگ تانک در جهان گذاشت.
فیلم نجات سرباز رایان: یکی از فیلمهای دیگری که در دنیا تحسین برانگیز شد. قصه ی فرمانده ای بود که وقتی فهمیدسه پسر یک خانواده در جنگ جهانی کشته شدند، دستور داد فرزند چهارم را زنده و سالم از میدان جنگ پیش مادر برگردانند. این در حالی استکه ما در تاریخ جنگ خودمان این نمونه ها را کم نداریم، مثل خانواده شهید افراسیابی که 5 فرزند شهید و 2 فرزند جانباز از خود به جا گذاشتند.
فیلم ستیغ هکسا که ایرانیانی که با دیدن این فیلم غافلگیرانه به وجد آمدند.
این فیلم قصه ی حماسی یک پرستار جوانمرد بود که حین جنگ جهانی چیزی حدود 75 نفر رو نجات داد. و ما کمتر از قصه ی امینه وهابزاده چیزی شنیدند. دختر پرستاری که پشت خطمقدم موقع امدادگری دست به آرپی چی می زند و تانکهای دشمن را منهدم می کند و لقب بانوی تیرانداز جبهه ها رو داره و حالا جانباز شیمیایی 75 درصد است.
از قهرمانانهترین روایتهای جنگ ما مربوط به شهادت علی اقبالی است. کسی که استاد خلبانهای بزرگی مثل شهید بابایی بود. این جنگاور بزرگ بعد بمباران پادگان العقره، با سقوط جنگنده به دست بعثیها اسیر میشود و صدام برای ایجاد ترس بین خلبانهای ایرانی، دستور میدهد ماشین جیپی از دو طرف با طناب به تن این خلبان بسته و بدن این شهید را به دو نیم کنند، طوری که نیمی از پیکر او در نینوا و نیمی دیگر در موصل عراق به خاک سپرده شد.
قصه ی عجیبی که شاید خیلی از ما داستان مشابه آن را در فیلم هالیوودی سپیده دم رهایی دیده باشیم، ماجرای رهایی یک خلبان آمریکایی است که در جنگ ویتنام به دست ویتکنگها اسیر میشود و جالب اینکه ما ایرانی ها حتی نام سیدعلی اقبالی راهم نشنیده ایم.!
اکثر آدمهایی که از نسل جنگ نیستند خبر ندارند که عملیات هوایی اچ3 در جنگ عراق از پیچیدهترین و حیرتانگیزترین عملیاتهای هوایی دنیاست که طراحی آن در برخی دانشگاههای نظامی جهان تدریس میشود. عملیاتی با پرواز نزدیک به 5 ساعت پرواز و 4 مرحله سوختگیری که موجب می شود صدام فرماندهی ارتش خود را برکنار و بعدها به اسم خودکشی او را اعدام کند، یا عملیات دریایی مروارید که با تخریب سکوهای نفتی بعثیها، صدام اعتراف می کند آن روز بدترین خبر عمرش را شنیده است.
عملیاتهای محیرالعقولی که وقتی میشنویم یا در فیلمهایی مثل1917، سگ شکاری و ... ، افسوس میخوریم که چرا ما هیچوقت سراغی از روایت قهرمانان جنگ نگرفتیم که برای پیدا کردن آنها نه به روایت افسانه و جادو، بلکه به تورق تاریخ نیاز داریم.
منابع:
شهدا یاریمان کنید
حرف آخر همه یک چیز بود
دیگر بس است، جبهه نرو!
حرف اول و آخر خودش هم یک چیز: اسلام بس ندارد! اسلام راه خودش را باید ادامه دهد.
سردار تک تیرانداز شهید عبدالرسول زرین در عملیات خیبر 1362 به شهادت رسید.
منتخب از بخش گردان تک نفره ص17 کتاب
والفجر 4، منطقهی کانیمانگا
عراقیها نیروهای گارد ریاست جمهوری را وارد کرده بودند. از هر طرف روی سر بچهها آتش میریخت. زمینگیر شده بودند. زمزمه افتاد میان نیروها زرین در راه است. خیلی ها فکر کردند نام گردانی است یا گروهی ویژه. نگاهها به عقب برگشت، مردی با قیافه ای چریکی و ریشهای بلندو چهرهای خندان با موتور وارد میدان شد. حسین خرازی به زرین میگفت: گردان تک نفره!
بر اساس زندگي سردار شهيد عبدالرسول زرين/ به کوشش سعيده يوسفي.- اصفهان: دار خوين، ۱۳۹۲.
موجودي: مخزن بسته: (۱۱۸۲۶۳۷۷) / (۱۱۸۲۶۳۷۸)
سرلشکر خلبان سیدعلی اقبالی با کسب رتبه نخست در بین بیش از 400 دانشجوی خلبانی از کشورهای مختلف توانست عنوان خلبان نمونه این پایگاه را از آن خود نماید. امتیازات خلبانی که او در پایگاه ویلیامز به دست آورد شامل رکوردهایی بود که تا آن زمان هرگز در آن پایگاه هوایی ثبت نشده بود. به طوری که تمامی اساتید پرواز هواپیماهای جنگی آمریکا را شگفت زده نمود و به او لقب سلطان پرواز را داده بودند.
در عنفوان جوانی به عنوان خلبان شکاری بمب افکن داوطلب میدان رزم شد و از خلبانانی است که در مدت کوتاه عمر پربارش به میزان 50 ساعت پرواز جنگی را در کارنامه یک ماهه جنگ از آن خودساخته است.
زندگينامه شهيد سرلشکر خلبان سيد علي اقبالي دوگاهه/ نويسنده علياکبر بهشتي؛ ويراستاري مهدي لريان.- تهران: سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش جمهوري اسلامي ايران، انتشارات آتشبار، ۱۳۹۵.
مخزن بسته: (۱۱۱۱۴۰۱۵۳)
خانم وهابزاده که در جبهه به عربزاده معروف شده است، سرنوشت جالبی دارد. جانش از دست هر نوع دشمنی در امان مانده است. ببین! در این عمر بیست و پنج ساله از شکنجهگرهای استخبارات عراق، از ساواک، از کوملهها در کردستان، از منافقین دانشگاه تهران، از آمریکایی ها در لانهی جاسوسی، از گلولهها، آخر از همه، سردخانه بیمارستان!
این داستان به زندگی زنی شجاع و مبارز میپردازد. زنی که امینه نام دارد و دریچههای زندگیاش را به سمت آزادیخواهی و حماسه گشوده است و از کودکی با روح انقلاب و بعد در دفاع مقدس نقشآفرین بوده است.
منتخب از کتاب: وارث مبارز: زندگينامه خانم امينه وهابزاده/ نويسنده نادره عزيزينيک.- تهران: رياست جمهوري، مرکز امور زنان و خانواده، ۱۳۸۷.
محل نگهداری مخزن بسته: (۱۱۴۷۲۱۴۵)
محمدعلی از جوانی علاقه عجیبی به دفاع کردن داشت. پایگاه کماندویی نیروی دریایی تشکیل شد و در آن هنگام حدود 250 نفر از ارتش در دوره های انتخابی شرکت کردند و پس از گذشت 18 ماه دوره های سخت و فشرده کماندویی در ایران که مربیان این افراد از فرماندهان پایگاه رویال مارین انگلستان بودند. شهید صفا به عنوان فرد برتر در انجام عملیاتهای ویژه انتخاب شد و به همراه 8 نفر دیگر برای آموزش اولیه به پایگاه کماندویی رویال مارین انگلستان برای دوره های تخصصی شکار تانک اعزام شد.
شهیدصفا کماندوی ارتش جمهوری اسلامی ایران توانست با هدایت دیگر نیروها، خرمشهر را از وجود ضدانقلابیون مسلح به سلاحهای پیشرفته پاکسازی کند. او هنگام درگیری با نیروهای ضدانقلاب، از راه دور هدف تیراندازی قرار گرفت و از ناحیه شکم به شدت مجروح شد. پس از سه عمل جراحی توسط پزشکان آلمانی، قسمتی از روده های آن شهید قطع و برداشته شد. این شهید مدرک تخصصی شکار تانک را از پایگاه کماندویی رویال مارین دریافت کرد. از این شهید دریادار دفاع مقدس به عنوان بزرگترین شکارچی تانک یاد کردند.
آشنايي با: زندگينامه شهيد دريادار دوم محمد علي صفا/ نويسنده: فرشيد صادقي؛ تصويرگر: علي ذوالفقاري.- تهران: مکعب، ۱۳۹۳.
موجودي: مخزن بسته: (۱۱۹۹۶۴۷۲)