خواجه قنبر در ديوان خواجه شيراز: دريافتهايي در خصوص يعسوبالدين اميرالمومنين حضرت علي بن ابيطالب صلواتالله عليه از برخي ابيات عالم.../ تحقيق و پژوهش عباس موسوي مطلق.- قم: هنارس، ۱۳۸۵.
کلام امیربیان امیرالمومنین علیه السلام در سخن جناب حافظ شیرین سخن و حافظ و کلمات دربار امیر بیان اسدالله الغالب در نهج البلاغه و سایر کتب روائی از بخشهای خواندنی کتاب خواجه قنبر در دیوان حافظ می باشد.
قنبر کیست؟
خواجه قنبر چه کسی؟
حافظ نورالله مرقده الشریف، در شعرش ما را به یاد قنبر و خواجه قنبر میاندازد. گذری مختصر به زندگی عاشق و واله ی امیرالمومنین حضرت قنبر در این کتاب آمده است. این که نام قنبر را امیرالمومنین بر وی نهاده و پدرش حمدان، کنیه او ابوحمدان نقل شده، قنبر به حمدانی ملقب بوده، وی از شاهزادگان و خطبای آنان بوده و لذا امیرالمومنین او را همانند دختران یزرگرد که در اسارت مسلمانان بودند مورد حمایت قرار داد.
در شب شهادت امام المتقین قنبر در حالی که بشدت میگریست، آرزو کرد کاش پیش از مولایش مرده بود و امام علی به او فرمودند: ای قنبر آرام بگیر، تو قربانی محبت مولای خویش خواهی گشت. و در نقل آمده حجاج قاتل این یار وفادار امیرمومنان شد.
نگارنده پس از ذکر دلایلی در رد سنی بودن حافظ، به صراحت نام حضرت علی علیه السلام در اشعار حافظ اشاره میکند که از آن جمله است: غلام شاه جهان، خواجهی قنبر و قسام بهشت و دوزخ. در بخش دیگری از کتاب، دریافتهایی که از اشارات و کنایات حافظ در باب حضرت علی (ع) وجود دارد بازگو گردیده است. کنایاتی نظیر: بار امانت، شیرین قلندر، شاه مردان و سر خدا.
از دیگر مباحث کتاب، می توان به: کوثر و طوبی در دیوان حافظ"، تاثیرپذیری حافظ از کلام مولا امام علی (ع) و ساقی در دیوان حافظ به همراه مقدمهای از زندگینامهی حافظ در بیان آیتالله نجابت شیرازی اشاره نمود.