بررسی تطبیقی شیوه کاربست وجه حماسی در شعر جنگ های ایران و روس با جنگ ایران و عراق
نویسندگان
منوچهر جوکار1
داوود پور مظفری2
داود رضا کاظمی3
1 دانشیار، گروه زبان و ادبیّات فارسی، دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز
2 گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز
3 دانشجوی دکترای زبان و ادبیّات فارسی، دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز. اهواز
چکیده
حماسهها بنیانی پیشاتاریخی دارند و دوران آفرینش آنها به پایان رسیده؛ اما وجه حماسی و حماسیسرایی در پیوند با رخدادهای تاریخی و اجتماعی، بویژه جنگها ادامه دارد. جنگهای ایران با روس و عراق در دو قرن اخیر از جمله عظیمترین رویدادهای سرنوشت ساز کشور بودهاند. شعر جنگ، شاخهای مهم از ادبیات جنگ است که بارزترین و سودمندترین جلوههای خود را در پیوند با نوع ادبی حماسه و در کاربست وجه حماسی نشان میدهد. بررسی چگونگی پیوند با نوع ادبی حماسه و کاربست وجه حماسی در شعر دو جنگ مسألهی این تحقیق است.
بررسی تطبیقی شیوۀ کاربست وجه حماسی در شعر هر دو جنگ و حماسیسراییهای شاعران آنها به شناخت بهتر و بیشتر این رخداد و درنتیجه به شناخت بهتر و بیشتر بخش مهمی از تاریخ پر فراز و نشیب دو قرن اخیر خواهد انجامید و از این جهت کاری ضروری است و گونهای از مطالعة تاریخی شعر به حساب میآید.
در این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر ابزار اسنادی-کتابخانهای، جنگسرودههای این دو رویداد مهم تاریخی (تمامی موجودی ادبی مکتوب از شعر جنگهای ایران و روس و بسیاری از شعرهای شاخص و مطرح شاعران جنگ ایران و عراق) را با هم تطبیق دادهایم تا تفاوت نگرشها و گزینشها و و شباهتها و تفاوتهای اندیشگانی، زبانی و ادبیِ شاعران هر دو جنگ در شیوۀ بکارگیری وجه حماسی آشکار شود.
شاعران هردو جنگ از انگیزههای میهنی و دینی نیرومندی بهره بردهاند و از متون حماسی گذشته بویژه شاهنامه سرمشق گرفتهاند؛ اما شاعران جنگ ایران و روس اغلب به تکرار و تقلید از گذشتگان پرداخته و گاه خود، شاه و شاهزادگان را برتر از شاعران گذشته و قهرمانان ملی دانستهاند. مردم در شعر آنان جایی ندارند و تنها شکستها به مردم نسبت داده میشود. تملق و اغراقهای حماسی دربارة شاه و دربار، جای تمجید از جانفشانیهای سربازان را گرفته؛ در مقابل، شاعران جنگ ایران و عراق سبکآگاهاند و نگاهشان ژرفا و گستردگی فرامرزی دارد. آنها در شعر خود به تنوع گونههای ادبی درخدمت وجه حماسی توجه داشته و آرمانخواهانه به وحدت ملی و حتی اتحاد با دیگر ملتهای ستمدیده میاندیشند؛ مردان و زنان در شعرشان حضوری پررنگ دارند و همچون رزمندگان تمجید و تکریم میشوند.
کلیدواژهها: شعر فارسی، وجه حماسی،جنگ های ایران و روس، جنگ ایران و عراق