معرفی کتاب جنگنامه رستم و زنون
مطالعات مربوط به ادبیات حماسی ایران همواره بیشتر به شرق پرداخته و از توجه به ادبیات حماسی غرب ایران بازمانده است. دوران های ماد و هخامنشی که پیوند تنگاتنگی با تمدنهای بین النهرین دارند از فرهنگ و ادبیات آنها تاثیراتی پذیرفته اند. تمدن آشور در تمدن ماد تاثیر داشته و در واقع تمدن ماد حلقه ای برای انتقال مفاهیم و مضامین فرهنگی-ادبی از آشور به هخامنشیان است. از سوی دیگر زاگرس نشینان با تمدن های سومر، بابل و ایلام پیوند خورده اند. به همین دلیل منطقه زاگرس حلقه پیوند فرهنگ و تمدن ایلامی به هخامنشان و سرچشمه ای زایا برای شکل گیری فرهنگ و ادب حماسی ایران و انتقال آن به بخش های دیگر ایران بوده است.
رستم و زنون از آثار با ارزش و ناب ادب حماسی ایران زمین به زبان گورانی و داستانی از شاهنامه گورانی یا به تعبیری شاهنامه کردی است که ظاهراً نمونه ای در ادبیات ایرانی ندارد. این حماسه با بنیادهای اصیل اساطیری و ساختار حماسی، سومین داستان از دستنویس هفت لشکر گورانی است.
مصحح و مولف کتاب حاضر، پس از توصیف هفت لشکر گورانی، پیوند آن با طومارهای نقالی، معرفی روایتها و نسخ خطی جنگنامه رستم و زنون و بالاخره ذکر خلاصه داستان و بررسی ساختار آن در مقدمه، متن گورانی داستان را بر اساس یکی از نسخ خطی تصحیح، آوانویسی و ترجمه کرده و تعلیقات مفصلی بر آن فزوده است.
ارزشهای ویژه درخور این حماسه، نگارنده را بر آن داشت تا سالیانی چند به تحقیق و پژوهش درباره آن بپردازد که حاصل این تلاش در بخشهای مختلف از جمله مقدمه، متن گورانی، آوانگاری، برگردان فارسی، یادداشت ها و نمایه تنظیم شده است.