معرفی کتاب فرهنگ توصیفی اصطلاحات روایت شناسی
کتاب فرهنگ توصیفی اصطلاحات روایت شناسی به قلم محسن محمدی فشارکی و فضل الله خدادادی، نخست شما را با مفهوم روایت و تاریخچه آن آشنا میکند، سپس به بررسی مهمترین تعاریف و اصطلاحات کاربردی در این زمینه میپردازد.
دربارهی کتاب فرهنگ توصیفی اصطلاحات روایت شناسی: واژه روایتشناسی (narratology) ترجمۀ لغت فرانسوی narratologi است. تزوتان تودوروف، ساختارگرای ساکن فرانسه، اولین بار، این کلمه را در کتاب دستور زبان دکامرون (1969) معرفی کرد. در واقع، تمایز میان آنچه حقیقتا اتفاق افتاده (محتوای روایت) و چگونگی نقل آن «روایت» نام دارد. ریشۀ این تمایز و پژوهش به آرای فرمالیستهای روسی دربارهی رابطهی میان fibula (مادۀ خام داستان) و siuzet (پیرنگ) برمیگردد.
تا به حال تعاریف زیادی برای «روایت» ارائه شده است: مایکل تولان «روایت» را توالی ملموس حوادثی میداند که غیرتصادفی در کنار هم آمده باشند. در این کتاب محسن محمدی فشارکی و فضل الله خدادادی میکوشند تا به دانشجویان و علاقمندانی که در حوزهی روایتشناسی و مباحث مربوط به آن مطالعه میکنند، اطلاعاتی جامع و کامل در این خصوص ارائه دهند. این دو، برای تدوین این کتاب در مرحلۀ اول، با مطالعۀ چندین کتاب پایه در حوزهی «روایت» و مباحث مربوط به آن، اصطلاحات پرکاربرد و تخصصی علم روایتشناسی را بیرون کشیدهاند، سپس، با مراجعه به آثار نظریۀ ادبی، نقد داستان و فرهنگهای وابسته به آنها، دربارۀ هر اصطلاح اطلاعاتی کاربردی فراهم کردند. در نهایت نیز، برای هر اصطلاح، از ادبیات داستانی فارسی و خارجی شواهدی انتخاب نمودهاند.
در نهایت باید بدانید، در نگارش هر کدام از اصطلاحات مذکور در این کتاب، همواره، این اصل مد نظر بوده که شما در زمینۀ روایتشناسی و اصطلاحات وابسته به آن اطلاعات اندکی دارید، از این رو، از وارد شدن در مباحث وسیع و پردامنه خودداری شده است.