۱۰ کتاب خواندنی درباره انقلاب اسلامی
انقلاب ایران برای بسیاری از پژوهشگران حوزههای علوم سیاسی، علوم اجتماعی و تاریخ یک موضوع جذاب پژوهشی است. به همین دلیل کتابهای فراوانی در مورد انقلاب نوشته شده است، این کتاب ها توسط مراکز علمی و دانشگاهی و ناشران معتبر خارجی و داخلی منتشر شده است.
ابعاد گسترده و عوامل متعدد این انقلاب بسیاری از نظریهپردازان را درگیر خود کرد؛ به نحوی که در معتبرترین دانشگاههای جهان به پژوهش و فرضیه آزمایی و نظریهپردازی در مورد انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران پرداختند.
در ادامه ۱۰ عنوان جذاب از کتابهایی که هر یک از زاویهای خاص به تحولات منجر به انقلاب اسلامی ایران پرداختهاند را به شما معرفی میکند.
۱. تاریخ یک انقلاب
این کتاب اثر نویسنده ایرانی امیر طیرانی است. تاریخ یک انقلاب شامل مجموعه نوشتهها و گفتارهای عزتالله سبحانی فعال در نهضت آزادی، انجمنهای اسلامی و.. است که به جنبشهای اسلامی از دیرباز تا معاصر میپردازد. این کتاب توسط انتشارات فرهنگ نشر نو چاپ شده است.
۲. شاهنشاه
کتاب شاهنشاه اثر ریشارد کاپوشچینسکی خبرنگار و جستجوگر لهستانی است که در روزهای منتهی به انقلاب سال ۱۳۵۷ در ایران حضور داشته است، وی برداشتهایش را در این کتاب به رشته تحریر درآورده است.
شاهنشاه کتابی برای اطلاع از فضای سقوط حکومت شاهنشاهی در ایران است. نشر ماهی این کتاب ۱۵۰ صفحهای را برای اولین بار در بهار سال ۱۳۹۶ با ترجمه بهرنگ رجبی به چاپ رساند.
۳. مقدمهای بر انقلاب اسلامی
صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در این کتاب علاوه بر بررسی و نقد سایر نظریههای ارائه شده از سوی نظریهپردازان داخلی و خارجی همچون نظریات مارکسیستی انقلاب و نظریههای توطئه، نظریه چندبعدی خود را ارائه و شرح و بسط داده است.
این کتاب اولین بار، ۱۷ سال پس از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۷۴ توسط روزنه منتشر شد و تاکنون بیش از ۱۰ نوبت تجدید چاپ شده است.
۴. انقلاب ایران
این کتاب تلاش میکند به این پرسش پاسخ دهد که چرا سال ۱۳۵۷ در ایران انقلاب شد؟ همچنین نویسنده به دلایل شکلگیری انقلاب هم میپردازد. این کتاب به قلم مهران کامروا و ترجمه مصطفی مهرآیین اولین بار در اسفندماه ۱۳۹۸ در انتشارات کرگدن چاپ شده است.
۵ـ ریشههای انقلاب ایران
این کتاب نوشته نیکی کدی، تاریخنگار و استاد دانشگاه کالیفرنیا و ترجمه عبدالرحیم گواهی است. اصل کتاب با عنوان در ریشههای انقلاب، تاریخ تفسیری ایران مدرن برای اولین بار در سال ۱۳۸۱ توسط دفتر نشر فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
کدی در تحلیل خود از چرایی وقوع انقلاب ایران تلاش کرده تا به عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعه ایران توجه داشته باشد.
۶ـ انقلاب تصورناپذیر ایران
چارلز کورزمن در این کتاب تحلیلهای رایج درباره انقلاب اسلامی را مطرح میکند و نشان میدهد که چطور علیرغم تصورناپذیر بودن انقلاب ایران برای قدرتمندترین رهبران جهان، این حادثه بزرگ معاصر رقم خورد. این کتاب ۴۴۸ صفحهای برای بار سوم توسط نشر ترجمان علوم انسانی و ترجمه محمد ملا عباسی منتشر شده است.
۷ـ برای خدا، انقلاب و بازار
دلایل حذف و حاشیهنشینی جریان بازاریان از اقتصاد و سیاست ایران موضوع این کتاب است که برای اولین بار در سال ۱۳۹۸ توسط ناشر امین الضرب و به قلم بهراد مهرجو چاپ شده است. مهرجو کتاب دیگری نیز درباره حزب جمهوری اسلامی دارد که توسط موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
۸ـ ایران بین دو انقلاب
یرواند آبراهمیان در این کتاب به تحلیل تاثیرات متقابل سازمانهای سیاسی و نیروهای اجتماعی ایران از سده نوزدهم میلادی تا انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ میپردازد. این کتاب ۷۲۸ صفحهای توسط نشر نی و با ترجمه احمد گلمحمدی منتشر شده است. ایران بین دو انقلاب تاکنون بیش از ۲۰ نوبت تجدید چاپ شده است.
۹ـ روزهای انقلاب
کتاب روزهای انقلاب با این عنوان شروع میشود که چطور زنان یک روستا در ایران انقلابی شدند. این کتاب روایت تجربههای مری هگلند، پژوهشگر آمریکایی در روستایی حوالی شیراز است در ماههای متنهی به انقلاب اسلامی است. روزهای انقلاب توسط انتشارات ترجمان علوم انسانی و با ترجمه میترا دانشور به چاپ رسیده است.
۱۰ـ خاطرات عزتشاهی
مخاطبان این کتاب با مرور خاطرات صریح و جذاب عزتشاهی با یکی از شاخصترین چهرههای مبارز و معتقد سالهای قبل از انقلاب آشنا میشوند که در جریان رویارویی قهرآمیزش با رژیم شاه همه مشکلات را به جان خرید. خاطرات عزتشاهی به قلم محسن کاظمی در سال ۱۳۸۸ توسط سوره مهر چاپ شده است.