رمان «به امید دیدار» به قلم مریم شریف رضویان نوشته شده و نویسنده اثر که قصد نگارش رمانی ویژه برای وجود مقدس حضرت زهرا (س) داشته است، ابتدا با انتخابی هوشمندانه شخصیت اصلی داستانش را «اشواق» زنی بادیهنشین و بتپرست قرار داده که در سالهای آغازین حضور پیامبر (ص) در یثرب، از نزدیک شاهد فرازهای مهم زندگی صدیقه طاهره (س) بوده و وجود مطهر آن بزرگوار را همچون چراغ راهی پیش روی خود برای عبور از گمراهی به هدایت میبیند.
اشواق که زخمخورده و گریخته از جامعه مردسالار عرب عصر جاهلیت است، پس از تعقیب و گریزی سخت و جانفرسا برای دفاع از جان دختری که در آستانه تولد دارد، سر از یثرب درآورده، از قضا در سالهای پر التهاب تاسیس حکومت اسلامی، همسایگی خانواده پیامبر (ص) را تجربه میکند.
او که به دلیل تجربیات تلخ خود، نگاهی سرد و غیرقابل اعتماد به مردان دارد، در ابتدا با تردید شاهد روابط پر از عاطفه و احساس پیامبر (ص) با دخترشان حضرت زهرا (س) است و احساس میکند همه این داستان مهرِ پدر و دختری، تنها نمایشی برای عوامفریبی و جذب دیگران به اسلام است؛ اما رفتهرفته با آشنایی با اخلاق متعالی پیامبر (ص) و حضرت فاطمه (س) این رابطه سرشار از محبت را باورپذیر میداند و دلباخته وجود مطهر حضرت زهرا (ص) و راوی اتفاقات صدر اسلام و زندگی انصار و مهاجران میشود و به عنوان یک زن بتپرست، روش و منش و زندگی فاطمه زهرا را مشاهده و تحلیل میکند.
درونمایه اصلی داستان «به امید دیدار» را میتوان با نگاهی جامعهشناسانه، بررسی جایگاه متعالی زن در اسلام دانست. این اثر تنها یک اثر تاریخی یا مذهبی نیست؛ بلکه نویسنده کوشیدهاست تا با بازنمایی دوران سیاه عصر جاهلیت و نگاه نازل و فرومایه مردان به جایگاه زن در این دوره، اسلام را به عنوان راه نجاتی روشن برای برونرفت از بحران و بنبست کشنده زنان این عصر معرفی کرده و با انعکاس مشی رفتاری خاص پیامبر مکرم اسلام (ص) در برابر زنان و خاصه حضرت زهرا (س)، به اهمیت ویژه این مبحث در آخرین دین الهی بپردازد.
این کتاب رمانی متفاوت و خواندنی در حوزه معارف فاطمی و زندگی حضرت زهرا (س) است که در سه فصل از زاویهای جدید و در متن داستانی دیگر، به زندگی دختر عزیز پیامبر اسلام از دوران بعد از هجرت اشاره دارد و مهمترین اتفاقات زندگی ایشان همچون ازدواج، انفاق لباس عروس، سه روز روزهداری و ماجرای ترسیم میکند.
مریم شریفرضویان در مقام مولف این رمان و به عنوان یک زن نویسنده، شخصیت زن محوری قصه یعنی اشواق را در یک سفر بیرونی و درونی، آنقدر پیش میبرد تا واله و شیدای قهرمان اصلی داستان شود. رمان «به امید دیدار» ازمجموعه کتابهای رمان دینی بزرگسال انتشارات بهنشر است که کار نظارت ادبی آن بر عهده کامران پارسینژاد بوده؛ همچنین محتوا و استناد تاریخی کتاب را سعید طاووسی مسرور بررسی کرده است.
این اثر در قطع رقعی، شمارگان هزار نسخه منتشر شده و با قیمت ۱۷۰ هزار تومان عرضه شده است.