کتاب حیوان قصهگو نوشته جاناتان گاتشال - ترجمهی عباس مخبر
کتاب حیوان قصهگو دربارهی اعتیاد انسان به قصه و قصهگویی از دیرباز تا امروز است. دربارهی اینکه چقدر عجیب است یک داستان دزدانه وارد جـان مـا میشود، مـا را میخنداند یـا میگریـاند، عاشقپیشه یـا خشمگینمان میکند، و شیوهی تفکر ما را دربارهی خودمان و دنیایمان تغییر میدهد. چقدر حیرتآور است که وقتی داستانی را تجربه میکنیم ـ خواه در یک کتاب، فیلم، یا آواز ـ به خود اجازه میدهیم به اشغال گوینده درآئیم. سازندهی داستان وارد کلهی ما میشود و مهار مغزمان را به دست میگیرد. نویسنده میکوشد تا با استفاده از یافتههای زیستشناسی، روانشناسی و عصبشناسی، ساز و کار اعتیاد بشر به داستان و تأثیر شگفت آن را بر روح و روان ما بررسی کند. قصهپردازیهـای فیالبداهـهی کودکان در بازیهای کودکانه، ارتباط خواب با داستان، و تأثیر فناوریهای نوینِ دیجیتال و دنیای مجازی بر تحول داستان در آیندهی پیشرو، از دیگر مطالب تازه و خواندنی این کتاب است.
انسان ها در مناظر باورپذیر زندگی می کنند. ما خیالات را می پرورانیم. ما رمان ها ، فیلم ها و نمایش ها را می بلعیم. حتی رویدادهای ورزشی و دادرسی های جنایی به عنوان روایتی داستان گونه اتفاق می افتند. با این حال مدتهاست که در دنیای داستان کشوری کشف نشده و بدون نقشه باقی مانده است. اکنون «جاناتان گاتشال» در کتاب «حیوان قصه گو» اولین نظریه یکپارچه داستان نویسی را ارائه می دهد. او ادعا می کند که داستان ها به ما کمک می کنند تا از مشکلات پیچیده اجتماعی زندگی استفاده کنیم - درست همانطور که شبیه سازهای پرواز خلبانان را برای شرایط دشوار آماده می کنند. داستان گویی مانند سایر رفتارها برای اطمینان از بقای ما تکامل یافته است. با استفاده از آخرین تحقیقات در علوم اعصاب ، روانشناسی و زیست شناسی تکاملی ، گاتشال به ما می گوید که حیوان قصه گویی به چه معناست و توضیح می دهد که چگونه داستان ها می توانند جهان را به سمت بهتر شدن سوق دهند. ما می دانیم که استاد اصلی داستان هستیم. حیوان قصه گویی سرانجام نشان می دهد که داستان ها چگونه شخصیت ما را شکل می دهند.
"این یک کتاب کاملا شگفت انگیز است. هم داستان و هم داستان های مربوط به روایت داستان را درگیر خواننده می کند ، سپس همه را جمع می کند تا توضیح دهد که چرا داستان گویی غریزه اساسی انسان است."
- ادوارد او. ویلسون