خضوع شاعران شیعه و سنی در برابر پیامبر اکرم(ص) و اهلبیت(ع) در نشست شاهنامهخوانی کتابخانۀ آستان قدس رضوی مطرح شد
در نشست شاهنامهخوانی کتابخانۀ آستان قدس رضوی مطرح شد
خضوع شاعران شیعه و سنی در برابر پیامبر اکرم(ص) و اهلبیت(ع)
بیستوهشتمین نشست خوانش متون کهن ادبی با خوانش داستان سیاوش از شاهنامۀ حکیم ابوالقاسم فردوسی در ساختمان ویژۀ بانوان کتابخانۀ آیت الله حاج شیخ هاشم قزوینی، از کتابخانه های وابسته به آستان قدس رضوی با استقبال چشمگیر مخاطبان برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در ابتدای این نشست دکتر سیدعلی کرامتیمقدم، استاد ادبیات فارسی، به بیان نکاتی در خصوص شاهنامه و پیوند دین و ملیت پرداخت. وی با بیان اینکه فردوسی ارادت خاصی به رسول اکرم(ص) و امامعلی(ع) و خاندان عصمت و طهارت(ع) داشته و این محبت را بهویژه در تحمیدیۀ خود نشان داده است، اظهار داشت: معارف نهجالبلاغه در شاهنامه حاکم است و این نشان از تشیّع فردوسی و تسلط کافی او بر آموزههای دینی داشته است.
وی با خوانش ابیاتی از شاعرانی چون حافظ، سعدی، محمدعلی مردانی، نظامی و مولوی در نعت حضرت رسول(ص) و اهلبیت(ع) گفت: اغلب این شاعران از اهلسنت هستند اما در برابر پیامبر(ص) و اهلبیت عصمت و طهارت(ع) خود را خاکسار نشان میدهند.
کرامتیمقدم در ادامه، به بیان نکاتی دربارۀ داستان سیاوش پرداخت و تصریح کرد: داستان سیاوش یکی از مهمترین داستانهای شاهنامه است که در آن سیاوش شخصیتی محتاط و بدگمان است و در کنار آن چهرهای مظلوم دارد و مظلومانه نیز کشته میشود. وی افزود: از سیاوش یک فرد کامل ترسیم شده که فقط چند خطا از او میبینیم و پناه بُردن به دامان دشمن از جملۀ این خطایاست. این استاد ادبیات فارسی، قدرتطلبی سیاسی بهویژه از جانب سودابه را از دیگر ویژگیهای این داستان برشمرد.
وی نشان دادن آداب سیاسی، آئین درست شهرداری و رفتار درست با مردم را از اهداف فردوسی خواند و ادامه داد: فریاد عدالتخواهی در سراسر داستان سیاوش حاکم است و این داستان نشان دهندۀ باورها و آرزوهای ملت ایران است. کرامتیمقدم همچنین، مشارکت بانوان در سیاست، کاربرد فراوان نماد، وفاداری، صراحت و نکوهش دروغگویی و پیمانشکنی را از دیگر خصوصیات این داستان دانست و گفت: امروزه وقتی این داستان را بررسی میکنند، بسیاری از ویژگیهای داستان مدرن را دارد و این نشان از مهارت فردوسی در داستانپردازی است.
همچنین در حاشیۀ این نشست، نسرین کمالیپور، کارشناس کتابخانۀ تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی، به روال ثابت این نشست به معرفی دو کتاب پرداخت. «تفسیر سورۀ یوسف» اثر حکیم فرزانۀ توس، یکی از این آثار بود که کمالیپور در معرفی آن گفت: در ارتباط با این اثر، منظوم بودن آن درخور توجه است. فردوسی در این اثر، داستان حضرت یعقوب و یوسف را از تولد تا وفات ایشان شرح داده و درسرتاسر کتاب، آهنگ آرامبخش رضا به قضای الهی و تسلیم دیده میشود و سرانجامِ تمامی شخصیتهای این داستان، سعادت و بهروزی است. وی همچنین از کتاب «آفرین سیاوش» اثر برجستۀ خجسته کیا نام برد و اظهار داشت: در این اثر با شخصیت سیاوش آشنا میشویم و بررسی میشود که آیا داستان سیاوش تعزیه است یا خیر.
گفتنی است سلسله نشستهای خوانش متون کهن به همت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با حضور ادیبان و ادب دوستان برگزار میشود که هرماه به خوانش و بررسی بخشی از شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی میپردازد.