به گزارش آستان نیوز، عزتالله الوندی در بیست و یکمین نشست ادبی شمس که با حضور جمعی از داستاننویسان و ادبدوستان شب گذشته در
کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در مشهد برگزار شد، ابراز کرد: اکنون پس از گذشت حدود 40 سال از دوران پیروزی انقلاب اسلامی، فضا کاملاً آماده است تا به حوادث تاریخی این برهه زمانی در قالب جذاب درام بیشتر پرداخته شود.
وی با تأکید بر اینکه متخصص حوزه ادبیات انقلاب اسلامی نیست، اضافه کرد: نگاههای ارزشمند و منحصربهفرد نویسندگان کنونی این حوزه، براساس مطالعه و بررسی اسناد تاریخی شکل گرفته و یا برآیند تجربیات آنان از گذشته است.
الوندی گفت: متأسفانه از عناصری پوسیده و تکراری در برخی آثار تولیدی و منتشر شده با محوریت انقلاب اسلامی در گذشته استفاده شده است، در حالی که باید از نگاههای سطحی پرهیز کرد و به بُعد فکری انقلاب پرداخت.
وی با اشاره به تجربیات و مطالعات خود در حوزه ادبیات انقلاب، افزود: در این حوزه دو دسته آثار در کشور چاپ شده است؛ دسته اول، آثاری است که به صورت احساسی و در اوائل دوره انقلاب منتشر شد. این کتابها از نظر ادبی ضعیف بودند و ردپای شعارزدگی در آنها دیده میشد. دسته دوم نیز شامل رمانها، داستانها و یا پژوهشهای ادبی میشود که براساس مطالعه و اصول علمی نوشته شده است.
خلق اثری جذاب
این نویسنده کودک و نوجوان بیان کرد: کسانی که برای مخاطب نوجوان کتاب مینویسند باید با بهرهگیری از طنز، توصیفات و تشبیهات داستانی و خلق ماجرایی هیجانانگیز، اثری جذاب برای این نسل منتشر کنند.
وی ادامه داد: کتابهای گروه سنی نوجوان بویژه داستان باید طوری نوشته شود که آنان را وادار به تفکر کند، بدین ترتیب نوشتن و چاپ چنین آثاری میتواند موجب رشد نوجوانان شود.
الوندی اضافه کرد: استفاده از برخی واژگان خاص در اینگونه کتابها، میتواند موجب تحقیق و پژوهش نوجوان شود و به بالابردن دایره واژگان او کمک کند.
نویسنده این رمان با اشاره به گسترش انواع رسانهها در عصر حاضر و حضور بیشتر نسل نوجوان در فضاهای مجازی، تصریح کرد: متأسفانه نوجوانان امروز از کتاب و کتابخوانی دور شدهاند و جامعه ادبی به سمت مرگ مخاطب در حرکت است. بنابراین از روشهای مختلف باید برای هدایت این نسل در مسیر کتابخوانی استفاده کرد.
تبلور خاطرهای فراموشنشدنی
الوندی ابراز کرد: داستان حاصل کشف و شهود آنی نویسنده است و این کشف و شهودها به او کمک میکند تا تجربیات خود را در شکلی تازه روایت کند.
وی ادامه داد: بسیاری از اندیشهها و تجربهها اگر ثبت نشود به فراموشی سپرده خواهد شد، در حالی که باید آنها را با دیگران به اشتراک گذاشت.
این نویسنده و شاعر غرب کشور با بیان اینکه کتاب جگر گرگ براساس خاطرات دوران کودکیاش از انقلاب نوشته شده است، گفت: به این خاطرات و تجربهها احساس دین میکردم و دوست داشتم آنها تبدیل به یک نوشته برای نوجوانان میهنم شود.
وی افزود: تلاش کردم از زبانی تلطیفشده و منحصربهفرد برای خلق این رمان استفاده کنم، اما از آنجایی که یکی از دغدغههایم شعر است، زبان آن در برخی بخشها به شعر پهلو زده است.
الوندی با بیان اینکه سعی میکند کوتاهنویسی و اعجاز را در خلق آثارش رعایت کند، اضافه کرد: اگرچه از ذکر توضیحات اضافی و آزاردهنده در کتاب دوری کردم، اما به نظرم برخی بخشهای رمان جگر گرگ نیاز به ذکر جزئیات بیشتری داشت.
وی گفت: این رمان، جلد دوم از یک سه گانه است که جلد اول آن با عنوان «مرغ هوا» توسط انتشارات سوره مهر چاپ شده است و اتفاقات آن از نظر بازه زمانی، پیشتر از رمان مرغ هوا است. جلد دیگر این سه گانه را نیز در آینده خواهم نوشت و شخصیتهای این دو جلد را در آن به هم پیوند خواهم داد.
در ادامه داستاننویس جوان مشهدی بیان کرد: کتاب جگر گرگ با بهرهگیری از آستانهای جذاب، شخصیتپردازی قوی، نمادهایی مانند گرگ، دیالوگهایی به جا و زبانی روان، خواننده را تا پایان با خود همراه میکند.
مونا بدیعی ادامه داد: البته معتقدم درباره وقایع تاریخی مانند کودتای 28 مرداد، باید توضیحات بیشتری در اثر ذکر میشد و از پتانسیل برخی شخصیتهای داستان نیز بیشتر استفاده میکرد. شخصیت اصلی کتاب نیز در پایان باید عملی در خور ستایش یک قهرمان انجام میداد.
همچنین مجتبی انوریان یزدی، یکی از نویسندگان مشهدی که به عنوان مجری در این نشست حضور داشت، گفت: در حوزه ادبیات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی دچار مشکلات تکنیکی هستیم که برگزاری این جلسات میتواند موجب افزایش انگیزه نویسندگان فعال در این حوزهها و بالابردن سطح آگاهی آنها از لحاظ ساختاری شود.
رمان نوجوان جگر گرگ توسط انتشارات آستان قدس رضوی(بهنشر)، در قالب مجموعه «در هوای انقلاب» از سری کتابهای پروانه، در سال 1396 منتشر شده است. در محل برگزاری این نشست، منتخبی از کتابهای این مجموعه در معرض دید کتابدوستان قرار گرفته بود.
لازم به ذکر است، نشست نقد و بررسی کتاب جگر گرگ در قالب یکی از نشستهای شمس ویژه دهه مبارک فجر
سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با همکاری بهنشر، پنجشنبه، 19 بهمن 1396، از ساعت 17 تا 19، در ورودی تالار قدس کتابخانه مرکزی حرم مطهر امام رضا(ع) برگزار شد.