در چهاردهمین نشست «خوانش متون کهن پارسی»
ادبدوستان از دفتر ششم مثنوی معنوی مولانا سخن گفتند
به گزارش آستان نیوز، مشاور مطالعاتی کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی در این نشست ادبی که با حضور جمعی از مراجعین ادبدوست و کارشناسان بخشهای مختلف کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، در روز یکشنبه، 15 مرداد 1396، در کتابخانه تخصصی ادبیات برگزار شد، حکایت «آن رنجور که طبیب در او امید صحت ندید» را بررسی و تفسیر کرد.
دکتر سیدعلی کرامتیمقدم گفت: مثنوی مولانا به سبک حکایت در حکایت با بهرهگیری از آیات قرآنی، احادیث ائمه اطهار(ع)، حکایتهای نغز، تمثیلها، کنایات، نمادها و... اندیشهها و نکات اخلاقی ارزندهای را بیان میکند.
وی درباره حکایت «آن رنجور که طبیب در او امید صحت ندید» ابراز کرد: در این حکایت ابتدا مسئله رنج و بیماری مطرح میشود و سپس به بیان مسئله مرگ و ترس از آن میپردازد و مرگ را نوعی هجرت میداند.
استاد ادبیات فارسی افزود: معایب غرور و تکبر و بلندپروازیهای بیجا، توهم و تخیل بشر، میزان ظرفیت وجودی آدمی، از جمله نکاتی است که در لابهلای ابیات این حکایت مثنوی نهفته است.
وی گفت: همچنین مولانا با اشاره به زندگی و معجزات پیامبرانی مانند حضرت ابراهیم (ع) و حضرت آدم(ع) به موضوعاتی مانند توکل بر خدا و میل به جاودانگی در وجود انسان پرداخته است.
این استاد ادبیات فارسی درباره حضورش در جلسات متعدد خوانش متون کهن پارسی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: از آنجایی که زکات علم، نشر آن است، با علاقه بسیاری در این نشستها شرکت میکنم تا دِین خودم را به ادبدوستان و همچنین کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی ادا کنم.
وی با بیان اینکه از زمان تحصیل در دانشگاه، ارتباط خاصی با این کتابخانه داشته است، افزود: حضور در این جلسات و بیان نکات مرتبط با متون کهن برای من هم مانند کلاس درس و یادگیری است. بهطوری که نکات بسیاری را در طول این جلسات یاد گرفتم که شاید با مطالعه فردی حاصل نمیشد.
گرامیداشت یاد مرحوم غلامرضا شکوهی؛ ملقب به شکوه شعر و غزل خراسان و معرفی پروفسور «آن ماری شیمل»؛ استاد برجسته عرفان اسلامی و برخی آثار وی مانند شکوه شمس(سیری در آثار و افکار مولانا جلالالدین رومی) از دیگر برنامههای این نشست ادبی بود.
لازم به ذکر است، سلسله نشستهای ادبی خوانش متون کهن پارسی، هر ماه با محوریت مناسبتهای ملی و مذهبی و دعوت از استادان ادبیات، به همت واحد آموزش سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با همکاری کتابخانه تخصصی ادبیات این آستان مقدس و روابط عمومی و امور بینالملل این سازمان در جوار بارگاه مطهر امام هشتم(ع) برگزار میشود.