به گزارش آستاننیوز، دکتر سیدعلی کرامتیمقدم در این نشست ادبی که با حضور جمعی از کارکنان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و مراجعین اهل علم و ادب کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد، بیتهایی از حکایت «قصد حسد کردن حشم بر غلام خاص و کلوخ انداختن تشنه از سر دیوار در جوی آب» دفتر دوم مثنوی معنوی مولانا را تفسیر کرد.
وی مثنوی را یکی از جامعترین متون کهن پارسی دانست و گفت: بسیاری از تجربیات بشری در این اثر نهفته است و توسط محققان و مؤلفان مختلف کتابهای فراوانی در شرح این اثر مولانا نوشته شده است. گاهی یک بیت مثنوی به اندازه یک کتاب حرف و نکته دارد.
مشاور مطالعاتی کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی ادامه داد: اگر فردی بتواند 18 بیت نخست مثنوی(نینامه) را بخواند و نکات و تفسیرهای موجود در آن را به درستی درک کند، گویی تمام مثنوی را خوانده است.
وی درباره حکایت «قصد حسد کردن حشم بر غلام خاص و کلوخ انداختن تشنه از سر دیوار در جوی آب» بیان کرد: در این حکایت مثنوی، پادشاهی به امتحان کردن دو غلام جدید خود؛ یکی خوشرو و خوشسخن و دیگری زشتروی میپردازد تا اصل وجودی آنها را بشناسد.
کرامتیمقدم با اشاره به اینکه نکات عرفانی و فلسفی بسیاری در این حکایت نهفته است، گفت: عدم توجه به ظاهر انسانها، معایب غیبت، عیبجویی و بدگویی از دیگران، آشکار شدن اصل وجودی افراد در روز قیامت، نتایج بخلورزی، مراحل رسیدن به یقین(علمالیقین، عینالیقین و حقالیقین)، آشکار شدن هویت واقعی انسانها با سخن گفتن و... از جمله این نکات ارزشمند است.
وی اضافه کرد: در این حکایت، مولانا با بهرهگیری از آیات قرآنی، تمثیل، استعاره، آوردن شاهد مثالهایی از پیامبران مانند حضرت آدم(ع)، حضرت عیسی(ع) و حضرت محمد(ص) به اندیشههای اخلاقی و عرفانی مختلف اشاره میکند و آدمی را به حرکت در مسیر حق و توجه به اصل و جوهر اجزای جهان، فرا میخواند.
در این ضیافت ادبی، بیتهایی از حکایت، توسط ادبدوستان حاضر در جلسه خوانده و توسط دکتر سیدعلی کرامتیمقدم، خوانش درست آنها، معانی برخی لغات کهن پارسی و تفسیر بیتها بیان شد و سؤالات مختلف حاضران نیز پاسخ داده شد.
همچنین کتاب «عشق از نگاه مولانا»، به عنوان یکی از منابع مطالعاتی کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی و مرتبط با موضوع نشست به حاضران معرفی و خواندن آن پیشنهاد شد.
سلسله نشستهای ادبی بازخوانی متون کهن پارسی، هر ماه با محوریت مناسبتهای ملی و مذهبی و دعوت از استادان ادبیات، به همت واحد آموزش سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با همکاری کتابخانه تخصصی ادبیات این آستان مقدس و روابط عمومی و امور بینالملل این سازمان در جوار بارگاه مطهر امام هشتم(ع) برپا میشود.
لازم به ذکر است، سیزدهمین نشست ادبی این سازمان با حضور جمعی از علاقهمندان، روز سهشنبه، 13 تیر 1396، در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی واقع در طبقه منهای یک کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد.