سلسله نشستهای ادبی شمس در سیوچهارمین نشست خود، در سالگرد ایام عملیاتهای کربلای 4 و 5، با پخش عمومی فیلم سینمایی سرو زیر آب، به نقد این فیلم در حوزۀ ادبیات داستانی و فیلمنامه پرداخت.
سلسله نشستهای ادبی شمس در سیوچهارمین نشست خود، در سالگرد ایام عملیاتهای کربلای 4 و 5، با پخش عمومی فیلم سینمایی سرو زیر آب، به نقد این فیلم در حوزۀ ادبیات داستانی و فیلمنامه پرداخت.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، سلسله نشستهای ادبی شمس که به همت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار میشود، در سیوچهارمین دورهمی خود، برای نخستین بار با نمایش یک اثر سینمایی در سینما اطلس مشهد، به نقد این فیلم در حوزۀ ادبیات داستانی و فیلمنامه پرداخت. علی جعفری و علی براتی گجوان، از منتقدان مشهدی، این اثر را کاری خوب و قابل تحسین دانستند و موضوع بکر را یکی از نقاط قوت آن ذکر کردند.
علی جعفری در این خصوص اظهار داشت: «سرو زیر آب» سعی میکند دربارۀ یک موضوع صحبت کند و قدرت تأثیرگذاری خود را تا حد زیادی از همین موضوع بکر میگیرد. وی پرداختِ محمدعلی باشهآهنگر؛ کارگردان، این اثر سینمایی را بسیار خوب دانست و گفت: هر اندازه که فیلم جلو میرود، موضوع نقش اقلیتها در جنگ، بیشتر مورد توجه قرار میگیرد که پیش از این کمتر به این موضوع توجه شده است. این کارشناس و منتقد سینما، نمایش روابط دو خانوادۀ لُر و زردشتی را از نقاط قوت این اثر ذکر کرد و گفت این بخش، خیلی خوب قوام پیدا کرده و حتی موقعیت ضبط فیلم نیز که در منطقۀ سرسبز لرستان و بخشهایی کویر یزد است، این تقابل مذهبی را نشان میدهد.
جعفری همچنین پرداختن به برخی حواشی و تعدد شخصیتها را مورد انتقاد قرار داد و بیان کرد: وارد کردن شخصیتهای زاید، ذهن مخاطب را از مسیر اصلی داستان دور میکند. وی سینمای جنگ را یک معضل دانست و گفت: پس از گذشت سالها از جنگ، هنوز ورود به آن مشکل است.
براتی گجوان، دیگر منتقد مشهدی نیز این اثر سینمایی را یک اثر درخورِ تحسین توصیف کرد و اظهار داشت: پرداختن به قومیتها و روابط خوب دو خانوادۀ لُر و زردشتی بسیار جالب توجه است و مواجهۀ غیر مستقیم مادر شهید زردشتی و پدر شهید لُر یکی از نقاط اوج این فیلم است. وی این فیلمنامه را یک اثر موقعیتمحور خواند و گفت: حادثهای که اتفاق افتاده، درواقع جایگاه نقش اول را در این فیلم دارد.
گفتنی است مدیر روابط عمومی و امور بینالملل سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، علی سهیلی تحلیلگر و فعال فرهنگی- سیاسی و جمعی از رزمندگان دفاع مقدس از میهمانان ویژۀ این نشست بودند.
لازم به ذکر است کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، سلسله نشستهای ادبی شمس را با محوریت جلسات ادبی و نقد از اواخر سال 1395 در دستور کار خود قرار داد و تاکنون آثار بسیاری در حوزۀ ادبیات داستانی با حضور نویسندۀ اثر و منتقدان مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. ادبیات داستانی و ترجمه، قهرمانپروری در ادبیات و سینما، ادبیات داستانی و مطبوعات، جایگاه داستان در میان طلاب حوزۀ علمیه و... از موضوعاتی است که تاکنون نشست شمس به آنها پرداخته است.