محمدرضا فارسیان در این دورهمی ادبی که با حضور اساتید دانشگاه و منتقدان و داستاننویسان مشهدی چهاردهم آذرماه در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، ابعاد مختلف ادبیات تخیلی را مورد بررسی قرار داد.
محمدرضا فارسیان:
تخیل دستمایه پیشرفت صنعت است
محقق و استاد زبان و ادبیات فارسی در سی و دومین دورهمی ادبی شمس تخیل را دستمایه پیشرفت صنعتی در قرن 19 عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار آستان نیوز، محمدرضا فارسیان در این دورهمی ادبی که با حضور اساتید دانشگاه و منتقدان و داستاننویسان مشهدی چهاردهم آذرماه در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، ابعاد مختلف ادبیات تخیلی را مورد بررسی قرار داد.
وی آغاز موضوع تخیل در نویسندگی را همزمان با انقلاب صنعتی در اروپا عنوان کرد و گفت: در این دوره زمانی با سریعتر شدن ارتباطات بین انسانها و نگاه جدید به پیشرفت، موقعیتی فراهم شد تا تخیل در آن رشد پیدا کند.
این محقق و استاد زبان و ادبیات فارسی، ادبیات را به دو شاخه واقعیتگرایی و تخیل تقسیم کرد و گفت: نویسنده حتی در بخش واقعیتگرایی نیز درگیر تخیل میشود.
فارسیان ادامه داد: طبیعتاً تخیل مثل هر پدیده دیگری در فضایی ایجاد شده که بتواند خود را شکوفا کند و این فضای علم و صنعت است که جریان علمی- تخیلی را ایجاد میکند.
وی در این خصوص به مصادیقی از ادبیات فرانسه اشاره کرد و برخی آثار تخیلی این کشور را که به روابط بین انسان و محیط روانشناسانه و صنعت میپردازد مورد بررسی قرار داد.
استاد زبان و ادبیات فارسی برقراری ارتباط غیر مستقیم با نویسنده را یکی از دلایل جذابیت این سبک داستانی دانست و آن را موقعیتی عنوان کرد که مخاطب به صورت غیر مستقیم با داستان همذاتپنداری میکند.
در ادامه این جلسه جواد مهدوی استاد زبان و ادبیات فارسی نیز آثار علمی و تخیلی را در ایران مورد بررسی قرار داد.
وی در این خصوص به معرفی برخی نویسندگان ادبیات داستان تخیلی پرداخت و بعضی از آثار آنان را معرفی کرد و به تشریح دهههای مختلف ایران طی ۵۰ سال گذشته در خصوص ادبیات تخیلی پرداخت.
مهدوی گفت: این سبک از ادبیات در آغاز با مخالفانی در ایران مواجه شد که آن را مایه گمراهی دانستند.
در این جلسه همچنین کتاب «فرشته نگهبان» با حضور ایرج فاضل بخششی نویسنده اثر مورد نقد و بررسی جمعی از نویسندگان و صاحبان قلم قرار گرفت.
این نویسنده تاکید کرد: تخیل، مقدمه هر کاری حتی پیشرفت تکنولوژی است و به این طریق یک جامعه میتواند سرآمد نوآوری شو