در مراسم جایزه جلال عنوان شد:
۱۳۹۴-۰۹-۰۹
سعه‌ صدر در برابر چهره‌های ملی به نفع کشور است در مراسم پایانی جایزه جلال آل ‌احمد، رسول جعفریان با اشاره به این‌که در دوره‌هایی ما به چهره‌های ملی خود بی‌توجه بوده‌ایم، تأکید کرد که هرچه سعه‌ صدر ما در برابر چهره‌های ملی بیش‌تر باشد، به نفع فرهنگ کشور است.
در مراسم جایزه جلال عنوان شد:
PostDateIconیکشنبه, 03 آذر 1392 ساعت 07:21 | PostAuthorIconنوشته شده توسط کمالی پور | مشاهده در قالب PDF | چاپ | فرستادن به ایمیل

در مراسم جایزه جلال عنوان شد:

سعه‌ صدر در برابر چهره‌های ملی به نفع کشور است

در مراسم پایانی جایزه جلال آل ‌احمد، رسول جعفریان با اشاره به این‌که در دوره‌هایی ما به چهره‌های ملی خود بی‌توجه بوده‌ایم، تأکید کرد که هرچه سعه‌ صدر ما در برابر چهره‌های ملی بیش‌تر باشد، به نفع فرهنگ کشور است.

مراسم تقدیر از شایستگان تقدیر ششمین جایزه ادبی جلال آل‌ احمد روز شنبه، دوم آذرماه، در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری‌ برگزار شد.

در این مراسم سیدعباس صالحی - معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - با ماندگار خواندن نام جلال گفت: جلال شخصیتی بود که نامش در این سرزمین مانده و خواهد ماند، چون متفاوت و متمایز بود. جلال از دو بیماری و مشکل رایج در عرصه فکر و روشنفکری به دور بود؛ بیماری تعصب و تلون. بسیاری با ادعای آزادی گرفتار تعصب هستند و بسیاری به دلیل گذر زمان دچار بیماری تلون می‌شوند، اما جلال دغدغه‌مندی سفت بود که ریشه در تاریخ خودش داشت. او از تاریخ این مرز و بوم تغذیه می‌کرد و به آن وفادار ماند. او نمایه‌ای از روشنفکری بومی بود که هم منظرهایش وارداتی نبود و هم مسأله‌ها و هم راه‌حل‌هایش وارداتی نبود و این‌چنین او پرچمی شد برای کسانی که می‌خواهند روشنفکر باشند، اما نه از نوع گرته‌بردارانه و ترجمه‌یی محض آن.

او افزود: دیگر ویژگی جلال، مردمی بودنش بود، مردمی بودن در رگ و پی او بود. او راحت با مردم زندگی می‌کرد و جزوی از مردم بود و با مردم زیست و ماند.

مراسم پایانی جایزه جلال آل ‌احمد

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ویژگی جلال را دور ماندن او از کانون‌های قدرت خواند و گفت: جلال از کانون‌های قدرت در روزگارش دور بود و از آن‌ها احتراز داشت و منزه زیست و منزه ماند. او برای نسل بعد از خود روحیه معلمی داشت و کسانی که از جلال خاطره دارند، می‌بینند چطور او معلمی بی‌ادعا برای نسل بعد از خود بود و در این تعلیم هیچ منتی نداشت.

صالحی دیگر ویژگی جلال را عواطف انسانی‌اش خواند و گفت: جلال به راستی یک انسان بود و این وصف کمی نیست، زیرا بسیاری در این صفت مانده‌اند. نکته دیگر شهامت و صداقت جلال بود که کم‌مانند و بی‌مانند بود.

او افزود: جلال درگیر نفاق‌ها‌، ریاها و دودوزه‌بازی‌های مدرن و سنتی نبود. او آن بود که بود؛ در هر دوره زندگی‌اش. او سبکی خاصی را در نوشتن پی ریخت؛ سبکی کوتاه‌، بریده‌، صریح‌، شلاقی‌ و نه چندان اندک عصبی و پرخاش‌گر. این نوع سبک خبری به نام او شد، گرچه بعدها عده‌ای متکلفانه خواستند سبک او را دنبال کنند.

صالحی همچنین گفت: جلال در حوزه‌های مختلف وارد شد و در هر حوزه آثار درخشانی باقی گذاشت؛ در قصه‌، داستان‌، مقالات‌، خاطره،‌ نامه‌ها و ترجمه‌ها. جلال در عمر کوتاهش نشان داد که می‌توان حیات را به عمق برد.

در ادامه این مراسم محمود فتوحی - شایسته تقدیر بخش نقد ادبی - به مسائلی درباره نقد ادبی در ایران اشاره کرد و حجت‌الاسلام والمسلمین رسول جعفریان – عضو هیأت علمی جایزه جلال - درباره آثار رسیده به این جایزه گفت: امسال همه آثاری که در حوزه تاریخ به جایزه جلال رسیدند، مورد تأمل قرار گرفتند و با بررسی این آثار باید گفت که ما مجموعا از کار پژوهش در این حوزه در کشور راضی نیستیم و اگرچه این کارها بهترین آثار انجام‌شده هستند، اما انتظار ما بیش از این‌هاست.

او افزود: کارهای پژوهشی ما عمدتا محلی هستند و جهانی نیستند، در سطحی نوشته نشده‌اند که قابلیت ترجمه داشته باشند و این ضعف برمی‌گردد به مشکل پژوهش، کمبود بودجه‌های پژوهشی و آموزشی شدن دانشگاه‌ها.

مراسم پایانی جایزه جلال آل ‌احمد

این مدرس تاریخ اسلام در دانشگاه تهران همچنین ادامه داد: متأسفانه استادانی در دانشگاه‌ها هستند که اهلیت کافی را ندارند و وقت دانشجویان را می‌گیرند. انتظار ما از وزارت علوم این است که در تغییرات آینده‌اش به این موضوع توجه کند.

او در ادامه با اشاره به شخصیت جلال آل احمد گفت: جلال شخصیت زبده و مقبولی بود. روشنفکران هم مانند آخوندها که از هم بد می‌گویند، به بدگویی از هم می‌پردازند، اما جلال نباید فدای برخی از توقعات روشنفکری شود.

جعفریان همچنین تأکید کرد: ما باید چهره‌های ملی را به دور از غوغاهای سیاسی حفظ کنیم. ما این کار را در دوره‌هایی انجام نداده‌ایم و به برخی از چهره‌ها بی‌توجهی کرده‌ایم. ما باید معیارهای اخلاقی‌مان را در حداقل نگه داریم و بتوانیم چهره‌های بیش‌تری را در نظر بگیریم، هرچه سعه صدر بیش‌تری در این حوزه داشته باشیم، عده بیش‌تری را می‌توانیم در نظر بگیریم که این به نفع کشور است.

در این مراسم، امیر رزاق‌زاده - تقدیرشده بخش مستندنگاری - هم به کتاب خود و مسائل نگارش در حوزه دفاع مقدس اشاره کرد که صحبت‌هایش با گریه همراه شد.

همچنین مجید حمیدزاده - دبیر علمی جایزه جلال آل احمد - درباره آثار رسیده به این جایزه گفت: امسال 4138 اثر به دبیرخانه رسید که داوران تمام آثار رسیده را مورد ارزیابی قرار دادند و 39 به مرحله دوم راه پیدا کرد و در پایان چهار اثر انتخاب شدند.

او افزود: ما در این دوره در گروه داستان منتخبی نداشتیم و در بخش‌های دیگر هم آثار تقدیرشده را معرفی کردیم. برخی در گزارش‌ها می‌گویند که چرا جایزه جلال برگزیده ندارد، این در حالی است که ما در دوره‌های پیشین برگزیده‌هایی را داشته‌ایم و برای این‌که اثری برگزیده جایزه جلال آل احمد شود، باید بین 90 تا 100 امتیاز را کسب کند و آثاری که بین 90 تا 80 امتیاز به دست می‌آورند، به عنوان شایسته تقدیر معرفی می‌شوند.

حمیدزاده تاکید کرد: ما هیچ چیز دیگری را به جز ارزش علمی اثر در نظر نمی‌گیریم. داوران ما از میان اساتید دانشگاه هستند و هیچ شاخص دیگری را به غیر از شاخص‌های علمی در نظر ندارند.

در ادامه، علی لاریجانی - رییس مجلس شورای اسلامی - جلال آل‌ احمد را هم از لحاظ ادبی و هم از لحاظ سیاسی شخصیتی ممتاز در تاریخ معاصر ایران معرفی کرد و گفت: وی تا حد زیادی از سایر روشنفکران متمایز بود.

او خاطرنشان کرد: جلال نویسنده‌ای آزاداندیش بود و همواره هم در بخش سیاسی و هم در بخش ادبی و زندگی حیات خود، از جریاناتی که در مقابل آزاداندیشی می‌ایستادند، فراری بود و به عنوان یک نویسنده همواره چارچوب‌های ادبی و آزاداندیشانه را حفظ می‌کرد.

مراسم پایانی جایزه جلال آل ‌احمد

لاریجانی افزود: سیر روشنفکری در دوران جلال و در حیات وی،‌ فراز و فرودهای مختلفی داشت و جلال نیز همواره در جریان روشنفکری نشان داده بود که هیچ‌گاه در چارچوب‌های ایدئولوژیک خاص نمی‌گنجد و هر قالبی که می‌خواست او را محصور کند، از آن فرار می‌کرد.

رییس مجلس تصریح کرد: در آن زمان جریان روشنفکری یا متأثر از تجددگرایی و غرب‌زدگی بود و یا تمایلاتی به شوروی و کمونیسم داشت و جلال آل‌ احمد در هیچ‌کدام از این قالب‌ها نمی‌گنجید و به نوعی جریان سومی را از خود به جای گذاشت و مشخصه آن جریان آرمان‌خواهی و عدالت‌طلبی بود که به طوری جدی در نگرش جلال دنبال می‌شد و نوعی هم گرایش معنوی در جلال وجود داشت که بعد از سفر حج و نگارش کتاب «خسی در میقات» متبلور شد و شدت گرفت.

او با اشاره به دیدگاه جلال به عنوان یک روشنفکر عدالت‌خواه گفت: رفتار و روحیاتی که جلال داشت، برای جامعه روشنفکر امروز ضروری است و عدالت‌خواهی و جای نگرفتن در قالب‌های خاص بدون تعصب، بخشی از روحیات قابل تأمل جلال بود؛ به لحاظ نویسندگی نیز او دارای ظرفیت قوی و بالایی بود و اگر برگزاری این‌گونه نشست‌ها بتواند در تشویق و ترغیب کشور و فرهیختگان آن به سبک زندگی جلال تأثیرگذار باشد، بسیار مطلوب خواهد بود.

لاریجانی در بخش پایانی سخنان خود با تأکید بر لزوم تبیین سبکی خاص مبتنی بر گفتمان انقلاب اسلامی در ادبیات گفت: آن‌چه ما در کشورهای صاحب تفکر و یا کشورهایی که انقلاب‌هایی در آن‌ها صورت گرفته است، می‌بینیم، این است که این کشورها برای خود دارای سبکی از نگارش و ادبیات هستند و کشور ما نیز باید به همین روش دارای سبک و تئوری خاص باشد.

او افزود: بی‌شک در طول تاریخ معاصر و انقلاب شکوهمند اسلامی، آثار فاخری در کشور ما به رشته تحریر در آمده است، اما این آثار دارای یک سبک و روش خاص نیستند و این در حالی است که این ظرفیت کاملا در کشور ما وجود دارد که یک سبک خاص را به جهان معرفی کند، لذا جا دارد با تلاش‌های بیش‌تر و توجه خاص‌تر به جزییات دست به کار بزرگ سبک‌سازی در ادبیات خود بزنیم.

همچنین در پایان از شایستگان تقدیر ششمین جایزه جلال آل احمد تقدیر شد که به این شرح هستند:

در حوزه داستان جایزه جلال که از سوی خانه کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود و به آثار برگزیده 110 سکه بهار آزادی می‌دهد، هیچ کتابی از سوی هیأت داوران برگزیده یا شایسته تقدیر شناخته نشد.

اما در حوزه نقد ادبی کتاب «سبک‌شناسی، نظریه‌ها، رویکردها و روش‌ها» تألیف محمود فتوحی از انتشارات سخن شایسته تقدیر شناخته شد.

همچنین در حوزه تاریخ‌نگاری دو کتاب به صورت مشترک شایسته تقدیر معرفی شدند؛ «اجتماعیون، عامیون» تألیف سهراب یزدانی از نشر نی و «انتفاضه شعبانیه» ‌تألیف صفاءالدین تبرائیان از انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی.

در حوزه مستندنگاری هم کتاب «نبرد طریق‌القدس» نوشته امیر رزاق‌زاده از انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس شایسته تقدیر شناخته شد.

http://isna.ir/fa/news/92090201305



آخرین بروزرسانی (یکشنبه, 03 آذر 1392 ساعت 07:59)
سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.