تقویم ادبی بهمن ماه در کتابخانه تخصصی ادبیات
۱۳۹۷-۱۱-۰۴
کتابخانه تخصصی ادبیات حرم مطهر رضوی با معرفی کتب و شخصیتهای ادبی در بهمن ماه

تقویم ادبی بهمن ماه با معرفی کتب و شخصیتهای ادبیات

یاد آن روزی که بهمن گل به بار آورده بود
و آن زمستانی که با خود نوبهار آورده بود

کتابخانه تخصصی ادبیات با معرفی کتب و شخصیتهای ادبی در تقویم به بهمن ماه رسید. بهمن‎ماه 1397، با شهادت حضرت فاطمه علیه‎السلام همزمان شده‎است. معرفی کتاب خانه‌ای را آتش زدند، دنیا تکان نخورد! در گرامی‎داشت روزهایی است که سوگوار مادر مومنان هستیم.

مادری را کتک زدند، دنیا تکان نخورد!

خانه‌ای را آتش زدند، دنیا تکان نخورد!

 نمی‎دانم تا به حال داستان تلخ خوانده‌اید؟! داستانی که غم‌انگیز و دردآور باشد... برای یک بار هم که شده چشم‎هایتان را ببندید، و مادر خودتان را در خانه و پشت در، تصور کنید... مادری جوان که آزارش به هیچ کس نرسیده، مادری مهربان، مادری فداکار، حالا پشت چشمهای بستهتان...

بخوانید تا بدانید چرا دختر رسول خدا، در سن جوانی، وقتی  هیچ بیماری خاصی نداشتند، و در نهایت صحت و سلامت بودند، در سن هجده سالگی به شهادت رسیدند! این کتاب برای کشف معماهای بزرگ نوشته شده‌است.

داستانی که ابتدایش اندوه باشد و انتهایش آه... مجموعه‌ کتاب‌های فانوس دریایی، پنجره‌ای کوچک است به اصول اعتقادی مکتب شیعه بر مبنای معارف اهل البیت علیهم‌السلام.

مجید پورولی کلشتری از داستان نویسان جوان انقلاب اسلامی ست. او علاوه بر پرکار بودنش، محکم و استخوان دار می‌نویسد. بگو راوي بخواند: غم‌نامه حضرت رقيه سلام الله عليها، مردي که پروانه شد، پسران دوزخ: فرزندان قابيل، از دیگر آثار پورولی کلشتری است.

علیرضا قزوه(شاعر)، آمدن: 1/11/1342- گرمسار

علیرضا قَزوه نویسنده و شاعر معاصر حوزه انقلاب و دفاع مقدس شمرده می‌شود و درون‌مایه اشعار او مذهبی است. «علیرضا قزوه» به عنوان «شاعران مردمی ۱۰ سال اخیر» در مراسم پایانی هفتمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر جایزه‌اش را به محمدرضا شفیعی کدکنی اهدا می‌کند.

«صبح بنارس» سروده علیرضا قزوه برگزیده یازدهمین دوره جایزه قلم زرین در بخش شعر شد. «صبح بنارس» سروده قزوه در بخش شعر بیست و یکمین جایزه کتاب فصل به عنوان برگزیده انتخاب و معرفی شد. قزوه ارزش مادی و معنوی این جایزه را تقدیم نمود به زنده یاد محسن پزشکیان، شاعری که در عین شایستگی هرگز فرصت شناخته شدن نیافت. شاعری از اهل مبارزه و اعتراض که از زندانیان زمان شاه بود و در اوایل انقلاب برای دیدار امام به قم می‌رفت که در تصادفی با فرزند کوچکش به دیار باقی شتافتند.

آثار: عشق عليه‌السلام، ايران ما: ايران و وطن در ترانه‌ها، اين همه يوسف: منظومه‌اي در رثاي سردار سرلشگر پاسدار شهيد يوسف کلاهدوز

6بهمن سالروز حماسه مردم آمل

حماسه مردم آمل در سال 1360 که تعدادی از منافقین اقدام به یک حمله مسلحانه در شهر آمل کردند، در بحبوحۀ جنگ تحمیلی و درحالی که 15000 کیلومترمربع از خاک جمهوری اسلامی در دست عراق متجاوز بود و بنی صدر نیز مدام بر بحران داخلی کشور و بن بست ایجاد شده در جنگ می افزود، «اتحادیه کمونیست های ایران» با الهام از اندیشه مائوئیستی، درصدد برآمدند با حرکت از جنگ شهر آمل را به تصرف درآورده و اعلام استقلال کنند. اما مردم غیور آمل توانستند در کمتر از 24 ساعت مقاومت و مبارزه، شهرشان را در ششم بهمن همان سال آزاد کنند.

چند کتاب درباره حماسه آمل:

چهل خاطره / تدوين مهدي خاني؛ ستاد تحقيقاتي ششم بهمن آمل.- تهران: موسسه فرهنگ و دانش، ۱۳۸۰.

شهر هزار سنگر (روايتي از مقاومت تاريخي مردم شهر آمل)/ تاليف سيمين رهگذر.- تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامي، ۱۳۸۵.

عروس آسمان: زندگي و خاطرات شهيده طاهره هاشمي/ وجيهه علي‌اکبري ساماني.- تهران: سازمان بنياد شهيد و امور ايثارگران، معاونت پژوهشي و ارتباطات فرهنگي، نشر شاهد، [۱۳۸۷].

شمشادهاي رشيد: يادنامه‌ي شهداي ششم بهمن آمل/ نويسنده محمد هاشمي؛ تحقيق و جمع‌آوري علي‌اصغر محمدعلي.- تهران: سازمان بنياد شهيد و امور ايثارگران، معاونت پژوهش و ارتباطات فرهنگي، نشر شاهد، ۱۳۹۰.

حمید مصدق(شاعر)، آمدن: 10/11/1318- شهرضا

حمید مصدق شاعر و حقوقدان معاصر است که برخی اشعارش در زبان عامه مردم جریان دارد. او همچنین رباعیات مولانا، غزل‌های سعدی و غزل‌های حافظ را ویرایش کرد.

آثار: درفش کاویان، در رهگذار باد، سال‌های صبوری

اسماعيل اله‌دادي(شاعر)، آمدن: 12/11/1354- الیگودرز

وی شاعر و نویسنده کودک ونوجوان است. او برگزیده اولین و دومین جشنواره ملی شعر کودک، برگزیده کتاب سال کانون، برگزیده کتاب سال رضوی، برگزیده جشنواره شعر نوجوان مطبوعات، برگزیده ادبیات کودک ونوجوان رضوی، برگزیده کنگره شعر کودک توحیدی، برگزیده نخستین کنگره شعر کتاب و برگزیده جشنواره پرسش مهر است.

آثار: اين شب‌ها که آفتابي نمي‌شوي: مجموعه شعر، مهمان‌هايي با کفش‌هاي لنگه به لنگه، مزه مهرباني: بازنويسي قصه‌هاي عطار نيشابوري

بزرگ علوی(داستان‌نویس)، آمدن: 13/11/1282- تهران

سبک داستان‌نویسی بزرگ علوی به عنوان سبکی نوین و بدیع در زمان انتشار شناسایی شد. برخی از داستانهای او به‌صورت معماگونه آغاز شده و سپس آن واقعه تشریح و بازسازی می‌شود. ترجمه‌ اشعار خیام نیشابوری، هفت‌پیکر نظامی گنجوی و برخی از داستانهای صادق هدایت به زبان آلمانی، تدوین فرهنگ لغات آلمانی به فارسی و ترجمه چندین کتاب از زبانهای مختلف به فارسی در کارنامه ادبی او به چشم می‌خورد.

آثار: چشمهایش، چمدان، موریانه

محسن مطلق(داستان‌نویس)، آمدن:  13/11/1348- تهران

«محسن مطلق» در نوجوانی، یعنی در سال 1362، برای اولین بار به جبهه‌های جنگ رفت و تحت تأثیر آن فضا تا پایان جنگ در جبهه ماند. «مطلق»‌ کار نوشتن درباره‌ جنگ را با کتاب «زنده بادکمیل» آغاز کرد. بعد از جنگ اسلحه‌ را تحويل داد و به جاي آن از تداركات قلم و كاغذ گرفت تا از آن آرمان‌هايي كه در جنگ بدان اعتقاد داشت به نوعي دفاع كند.

آثار: قهرمان گمشده: زندگي‌نامه داستاني شهيد محمدحسين نيري، مگيل: رمان طنز، بي‌نشان: نگاهي به زندگي شهيد کاظم رستگار

13 بهمن درگذشت سیده فاطمه خاموشی

استاد فاطمه سید خاموشی (طاهایی) یکی از شخصیت های علمی، اجتماعی، سیاسی بودند که با بیش از نیم قرن تلاش خالصانه در راه کسب و نشر معارف اسلامی و برطرف کردن خلائ های فکری و معنوی جامعه تلاش نموده است.

از آثار تالیفی وی بر دهها جزوه درسی، می توان به کتابهای" سیری در خطبه فدک"، حائز رتبه برتر در همایش (برترین های حوزوی و پیروری علمی و عملی از یگانه زمان حضرت زهرا(س) )،" سیری در دعای مکارم الاخلاق" ،" معیار شناخت شیعه" و " سیری در زیارت عاشورا" اشاره کرد.

مرحومه فاطمه خاموشی نوه دختری آیت الله میرزا جواد آقای تهرانی که موسس و مدیر مدرسه علمیه نرجس مشهد از باسابقه ترین مدیران حوزه های علمیه خواهران کشور، از سال 1340 و زمان تبعید امام خمینی(ره) و در دوران اختناق رژیم ستم شاهی به مبارزات انقلابی ‌پرداخته و در حقیقت مدرسه علمیه نرجس یکی از پایگاهی اصلی در مبارات رژیم شاهنشاهی بود و این مدرسه علمیه پایگاه اصلی مبارزان زن در شهر مشهد شناخته می‌شد.

این بانوی مبارز در دارالعباده رواق امام خمینی(ره) حرم مطهر امام رضا علیه‎السلام به خاک سپرده شد.

کارنامه علمي بانوي با فضيلت استاد فاطمه خاموشي (طاهايي) (رحمه‌الله عليها)/ به کوشش: حوزه علميه نرجس (س).- مشهد: مروج: آهنگ قلم، ۱۳۸۹.

ناهید طباطبایی(داستان‌نویس)، آمدن: 14/11/1337- تهران

فارغ‌التحصیل ادبیات دراماتیک و نمایشنامه‌نویسی است. او غالبا” با نگاهی ویژه دنیای زنانه را در آثار خود به تصویر می کشد. در سالهای اخیر دو اثر “چهل سالگی” و “جامه دران” وی مورد اقتباس سینمایی قرار گرفته است. داستان همایون از مجموعه داستان جامه دران نیز به طور مشترک توسط ناهید طباطبایی و حمیدرضا قطبی به فیلم نامه فیلم جامه دران (۱۳۹۳) بدل شد. ناهید طباطبایی دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه اقتباسی در بخش نگاه نو در سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر را نیز به دست آورد.

آثار: بانو و جوانی خویش، چهل سالگی، آبی و صورتی

پوران فرخزاد(شاعر- داستان‌نویس)، آمدن: 15/11/1312- تهران

شاعر، نویسنده، مترجم، منتقد ادبی، روزنامه‌نگار و پژوهشگر ایرانی بود. او در دوران فعالیتش حدود ۳۰ کتاب منتشر کرد که از مهمترین آن‌ها «کارنمای زنان کارای ایران» نخستین فرهنگ مبسوط دربارهٔ زنان ایرانی است.

آثار: سلام مادر، خوشبختي در خوردن سيب‌هاي سرخ است، اوهام سرخ شقايق برگزيني از اشعار زنان زمان، نيمه‌هاي ناتمام: سيري در شعر زنان از رابعه تا فروغ

علیرضا مشایخی(داستان‌نویس- آهنگساز)، آمدن:15/11/1318- تهران

علیرضا مشایخی نخستین آهنگ‌سازی است که به شکل گسترده‌ای، پیام‌آور نوگرایی در موسیقی ایران است، و احتمالاً اول کسی بوده که موسیقی ایرانی به سبک الکترونیک ساخته‌است. آثار وی بیش از چهل سال است که در داخل و خارج از ایران اجرا می‌شوند. او در سی و دومین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در بخش «آهنگسازی موسیقی کلاسیک» جایزه کسب نمود.

آثار: همه آن سالهاي بيخاطره، فرهنگ آهنگ‌سازي، فردا بدون من

مهدی سحابی(داستان‌نویس- مترجم)، آمدن: 15/11/1322- قزوین

مهدي سحابي آثار نسبتا زيادي ترجمه كرد كه مهم‌ترين‌شان «در جست‌وجوي زمان از دست رفته» بود. تسلط او به زبان‌های ایتالیایی، فرانسه و انگلیسی سبب شده که نویسندگان متفاوتی را به ایرانی‌ها معرفی کند.

آثار: خوشي‌ها و روزها، ناگهان سيلاب، رابينسون کروزو

مهدی اخوان ثالث(شاعر)، آمدن: 17/11/1306- مشهد

اخوان ثالث، شاعر پرآوازه و موسیقی‌پژوه ایرانی بود. نام و تخلص وی در اشعارش م. امید بود. اشعار او زمینهٔ اجتماعی دارند و گاه حوادث زندگی مردم را به تصویر کشیده‌است؛ همچنین دارای لحن حماسی آمیخته با صلابت و سنگینی شعر خراسانی و نیز در بردارندهٔ ترکیبات نو و تازه است.

اخوان ثالث در شعر کلاسیک فارسی توانا بود و در ادامه به شعر نو گرایید. از وی اشعاری در هر دو سبک به جای مانده است. همچنین او آشنا به نوازندگی تار و مقام‌های موسیقیایی بود.

آثار: زمستان(مجموعه شعر)، مرد جن‌زده(مجموعه داستان)، نقيضه و نقيضه‌سازان

19 بهمن روز نیروی هوایی

یکی از گام های بلندی که در جریان انقلاب موجب ریشه‌کن ساختن حکومت پهلوی شد، حرکت متهورانه نظامیان نیروی هوایی در 19 بهمن 1357 بود. نظامیان نیروی هوایی به ملت پیوسته و با حضور در محضر رهبر انقلاب، سندی از حماسه و ایمان را به ثبت رساندند. این روز، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب و ارتش در تقویم رسمی کشور ثبت گردید.

انتخابي ديگر: مجموعه خاطرات مروري بر زندگي شهيد سرلشگر خلبان عليرضا ياسيني/ تحقيق و تاليف علي گودرزي، حميد بوربور، اباصلت رسولي.- تهران: انتشارات عقيدتي سياسي نيروي هوايي ارتش، ۱۳۷۷.

مدافعان آسمان/ انوشيروان سعيدي.- بوشهر: دريانورد: بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس، اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس استان بوشهر، ۱۳۸۹.

20 بهمن 1397 همزمان با شهادت حضرت فاطمه علیه‎السلام بنا به روایتی

کشتي پهلو گرفته/ نوشته مهدي شجاعي.- تهران: جوان، ۱۳۶۸.

کشتی پهلوگرفته کتابی است که سید مهدی شجاعی آن را نوشته است. این کتاب، روایتگر زندگی حضرت فاطمه زهرا علیه‌السلام  با زبان ادبی و داستانی است و مصائب ایشان را از زبان اطرافیان بازگو می‌کند. این اثر از پرتیراژترین و پرفروش‌ترین کتاب‌های ادبیات داستانی ایران و طبق آمار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیش از 800 هزار نسخه از این کتاب منتشر شده است. ضمن مروری بر نقاط عطف حیات حضرت فاطمه زهرا علیه‌السلام، روایت مصائب زندگی ایشان از زبان اطرافیان‌شان و نیز شخص خودشان است. در واقع می‌توان گفت این کتاب مرثیه‌ای است منثور از زبان و دل صاحبان عزای فاطمی.

گزیده کتاب: زهراي من! این تازه ابتداي مصیبت ماست

این پاي را بگو از ارتعاش بایستد، این دست را بگو که دست بدارد از این لرزش مدام، این قلب را بگو که نلرزد، این بغض را بگو که نشکند و اشک از ناودان چشم نریزد. این دل بی‌تاب را بگو که فاطمه هست، نمرده است. اي جلوه‌ي خدا! اي یادگار رسول! زیستن، بی‌تو چه سخت است. ماندن، بی‌تو چه دشوار. این مرگ، مرگ تو نیست. مرگ عالم است. حیات بی‌تو، حیات نیست. این مرگ، نقطه‌ي ختمی است بر کتاب جهان. زمین با چه دلی ترا در خویش می‌گیرد و متلاشی نمی‌شود؟ آسمان با چه چشمی به رفتن تو می‌نگرد که از هم نمی‌پاشد و فرونمی‌ریزد؟ خدا اگر نبود من چه می‌کردم با این مصیبت عظمی؟ اِنّا للَّهِ و انّا اِلیْه راجِعُون.

مهرداد اوستا(شاعر)، آمدن: 20/11/1308- بروجرد

محمدرضا رحمانی  ملقب به مهرداد اَوِستا، نویسنده و شاعر معاصر ایران بود. به دلیل سرودن قصیده‌های فراوان، برخی وی را «پدر قصیده سرایی معاصر» نامیده‌اند. برخی نیز اوستا را دومین قصیده سرای بزرگ معاصر پس از ملک الشعرای بهار می‌دانند. اوستا علاوه بر شاعری، در زمینه فلسفه، موسیقی و ادبیات فارسی نیز فعالیت داشت. پدر بزرگ مادری وی، شاعری خوش قریحه بود که در شعر رعنا تخلص می‌کرد. تخلص شعر، او ابتدا «رعنا» بود، وسپس به اوستا تغییر داد. استاد اوستا نه تا به ادبیات پارسی و عربی (ادبیات شرقی) آشنایی وسیطره کامل  داشت بلکه در ادبیات مغرب زمین نیز مطالعاتی فراوان داشته و اساسا در عشق و انس الفت به مبحث ادبیات  مرز زمینی نمیشناخت.

آثار: روش تحقيق در منطق زيبايي و انسان‌شناسي، آن صبح پرنياني، از امروز تا هرگز

حیات‌قلی فرخ‌منش(شاعر)، آمدن: 20/11/1338- قلعه‌تل‌خوزستان

آقای حیاتقلی فرخ منش شاعری خوش ذوق از قوم بختیاری ایستاده بر ارتفاع حماسههای بومی است.

آثار: بوفت پلنگ، واژه‌ها دم به دم استحاله مي‌شوند، یال بریده رخش

فرخنده آقایی(داستان‌نویس)، آمدن: 21/11/1335- تهران

فرخنده آقایی داستان‌نویس ایرانی که داستان‌هایش غالباً رویکردهای اجتماعی و نگاهی منتقدانه و بی‌طرفانه به موضوعات انسانی دارد و به لایه‌های متفاوت جامعه می‌پردازد. رمان «از شیطان آموخت و سوزاند» او برندهٔ دورهٔ هفتم جایزه منتقدان و نویسندگان مطبوعاتی شده است. وی در داستان‌هایش بیشتر به مسائل و مشکلات زنان طبقهٔ متوسط شهری می‌پردازد.

آثار: جنسيت گمشده، با عزيزجان در عزيزيه، تپه‌هاي سبز

سیدعلی کاشفی خوانساری(داستان‌نویس- شاعر)، آمدن:22/11/1350

پدرش مترجم زبان آلمانی و از اعضاء مؤثر انجمن اسلامی دانشجویان مقیم اروپا و مادرش وکیل پایه یک دادگستری و پدربزرگش حضرت آیت ا... آقا سید ضیاء الدین خوانساری، از مؤسسان و مدرسان حوزه علمیه قم بود. وی تاکنون بیش از صد مقاله و یادداشت تخصصی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان منتشر ساخته است. کاشفی تا کنون 44 جلد کتاب منتشر کرده است که عمدتا در حوزه مسائل نظری ادبیات کودک و نوجوان، تاریخ ادبیات و مطبوعات کودکان ایران بوده است.

آثار: حمله سرايي و حمله خواني، حيدرنامه: گزيده‌اي از حماسه‌هاي علوي از عهد صفويه تا عصر حاضر، دعواهاي ادبي: آشنايي با تاريخ نقد و نظريه‌هاي ادبي براي نوجوانان و جوانان، چهره‌هاي ادبيات کودکان و نوجوانان

Description: C:\Users\kamalipour\Pictures\images3.jpg

مسئله بيست و دوم خرداد نبود، مسئله بيست و دوم بهمن بود: گزينه شعر انقلاب اسلامي/ به اهتمام علي محمد مودب، کاظم رستمي؛ به سفارش: دفتر مطالعات جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي.- تهران: کاظم رستمي شهر بابکي، ۱۳۸۹.

(روزهای ۱۲ تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷و ایام مبارک دهه فجر)

 فجر است و سپیده حلقه بر در زده است
روز آمده، تاج لاله بر سر زده است
با آمدن امام در کشور ما
خورشید حقیقت زافق سر زده است. دهه فجرفرخنده.

22 بهمن، در حکم عید غدیر است؛ زیرا در آن روز بود که نعمت ولایت، اتمام نعمت و تکمیل نعمت الهی، برای ملت ایران صورت عملی و تحقق خارجی گرفت. 04/11/1368(رهبر معظم انقلاب)

12 بهمن بازگشت امام خمینی و آغاز دهه فجر تا 22 بهمن را گرامی می‎داریم با معرفی کتاب.

فصل کوچ چلچله/ محمدرضا محمدي پاشاک.- تهران: سازمان تبليغات اسلامي، حوزه هنري، ۱۳۷۵.

از میان آثار محمدي پاشاک، «از روزهای برفی» سال ۷۵ در جشنواره انتخاب کتاب سال کانون پرورش فکری دیپلم افتخار گرفت، «مادربزرگ نازبانو» در جشنواره انتخاب کتاب سال مجلات تقدیر شد، «فصل کوچ چلچله» از سوی سوره نوجوان مورد تقدیر قرار گرفت، داستان کوتاه «صورت حساب» در جشنواره حوزه هنری و از سوی جنگ سوره بچه‌های مسجد دیپلم افتخار دریافت کرد، رمان «پسران سفیدرود» سال ۷۷ کتاب برگزیده وزارت ارشاد، کتاب اول کانون پرورش فکری و سال ۷۸ در انتخاب کتاب سال امام و انقلاب اول شد، «تل آتشین» برگزیده جشنواره پانزدهمین سال جنگ شد، «مثل علی، مثل فاطمه» سال ۸۰ در جشنواره کتاب شهادت برگزیده شد.

آثار  دیگر محمدي پاشاک:

کلیم آمد (داستان بلند، زندگی‌نامه حضرت موسی)، روزی مردی برخاست (زندگی‌نامه آیت‌الله طالقانی)، دامی برای گل میخک (داستان نوجوانی شهید کلاهدوز)، همدم یاد شما (خاطرات زندگی شهید کلاهدوز)، زمانی برای ماندن (رمان درباره انقلاب)، نان سرخ (رمان، درباره شهید علی بینا فرمانده گردان در کرمان)، آن نانها که از بهشت می‌آیند… (زندگی‌نامه داستانی شهید ساعتیان (الهی))، او بامرام بود (زندگی‌نامه داستانی شهید حاج خداکرم)، سواران قلعه سفید (حمله مغول به ماسوله). شاه عباس اول (زندگی‌نامه داستانی)، برادران خورشید (رمان جنگ، حوادث خرمشهر، سال ۸۰)

خاطرات عزت شاهي/ تدوين و تحقيق محسن کاظمي.- تهران: شرکت انتشارات سوره مهر، ۱۳۸۵.

پدر ساواک (نگاهي به زندگاني سياسي - اجتماعي سرلشگر تيمور بختيار)/ تاليف جواد عرباني.- تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامي، ۱۳۹۰.

کتاب پدر ساواک در واقع نگاهی به زندگانی سیاسی و اجتماعی سرلشگر تیمور بختیار دارد. سرلشگر بختیار ، چنان که از نامش پیدا است، منتسب است به ایل بختیاری و با ورود ثریا اسفندیاری به عنوان ملکه به دربار محمدرضا پهلوی، با دربار همراه شد و چنان رشد نمود که ماموریت تشکیل و ریاست بر سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک ) به وی واگذار شد. بختیار در دوران نفوذ خود در کشور، زمین های زیادی را مالک شد و در راس ساواک فعالیت های زیادی را درجهت سرکوب آزادیخواهان و تحکیم رژیم پهلوی انجام داد. اما زمانی که به اوج قدرت در کشور رسید و به عنوان مرد شماره دو ایران به عرض اندام پرداخت، محمد رضا پهلوی از او هراسان شد و وی را از ریاست ساواک عزل کرد .

اما سرلشگر تیمور بختیار از این پس بنای ناسازگاری گذاشت و در اندک زمانی، تشکیلات نظامیای را علیه رژیم در خارج از کشور ایجاد نمود. تیمور بختیار در جهت جلب مخالفان رژیم پهلوی در خارج از کشور هم تلاش‌هایی کرد و حتی به خود این اجازه را داد تا با امام خمینی (ره ) در مورد مبارزه با رژیم پهلوی مذاکره کند، اما امام با تیزبینی خود و به دلیل تفاوت انگیزهها حتی نماینده وی را نیز به حضور نپذیرفت. اثر حاضر، روایتی است از آغاز تا فرجام تیمور بختیار.

آن سوي آفتاب: مروري بر شخصيت و زندگي خصوصي امام خميني (ره)/ مولف علي‌اکبر جعفري ندوشن.- تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامي، ۱۳۸۰.

غرور و سقوط (ايران ۱۳۵۲ - ۱۳۵۷)/ تاليف: آنتوني پارسونز؛ مترجم: محمد صادق حسيني عسکراني.- تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامي، ۱۳۹۰.

من سرباز هخامنشي بودم (۷۹ داستانک)/ حسينعلي جعفري.- تهران: سوره مهر، ۱۳۸۸.

شاه بي‌شين/ محمدکاظم مزيناني.- تهران: شرکت انتشارات سوره مهر، ۱۳۸۹.

این کتاب از جمله رمان‌های تاریخ معاصر است که دربردارنده زندگی نامه محمدرضا پهلوی با چاشنی طنز است. نویسنده در این اثر با به‎کارگیری مناسب از ساختار کلمات، قدرت زبانی و معانی بیان، در کنار صحنه‌سازی مطلوب، مانع از خستگی خواننده شده است. وجود ظرافتهای طنز و تراژدی از محاسن اثر به شمار می‌آید. داستان این کتاب از بیماری شاه آغاز می‌شود و سپس با نگاهی به گذشته، از کودکی تا لحظه مرگ محمدرضا پهلوی را روایت می‌کند؛ همچنین نوع نگاه شاه به زن، جامعه، دنیا، اطرافیان و حتی روابطش با اشیاء و حیوانات در این رمان بخوبی به تصویر کشیده شده است. شاه بی‌شین، «آه» می‌شود، که عنوان و محتوای این رمان به شکست و ناکامی‌های محمدرضا پهلوی اشاره دارند. نشان دادن تضاد و دوگانگی در شخصیت شاه، اوج فساد دربار پهلوی و شخص شاه، نگاه کردن به انقلاب اسلامی از دیدگاه شاه، از جمله موفقیتهایی است که در این رمان به خوبی به نگارش درآمده است.
محمدکاظم مزینانی درباره چرایی نگارش این اثر گفته: هنگام سقوط سلطنت شاه خائن، 14 ساله بودم. تمام آثار مكتوب درباره خاندان پهلوی را مطالعه و یادداشت‌برداری كردم تا علل این سقوط دستمایه نگارش رمان «شاه بی‌شین» شوند.

ره رهرو رهبر: مجموعه بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت ا.. العظمي خامنه‌اي (مدظله العالي) درباره مکتب و شخصيت حضرت امام خميني (قدس سره الشريف) رهبر کبير انقلاب اسلامي/ به کوشش: مهدي مطهري.- تهران: موسسه‌ي پژوهشي فرهنگي انقلاب اسلامي، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله العظمي خامنه‌اي (مد ظله العالي)، ۱۳۹۴.

روشناي آينده: آينده‌پژوهي انقلاب اسلامي در بيان حضرت آيت‌الله العظمي خامنه‌اي (مدظله‌العالي)/ گردآورنده موسي هلودي.- تهران: موسسه پژوهشي فرهنگي انقلاب اسلامي، انتشارات انقلاب اسلامي، ۱۳۹۵.

شب ظلماني شاهنشاهي: بيانات رهبر معظم انقلاب حضرت آيت‌الله العظمي خامنه‌اي (مدظله العالي) رهبر معظم انقلاب اسلامي درباره‌ي حکومت‌هاي پادشاهي ايران/ گردآورنده اصغر مددي.- تهران: انتشارات انقلاب اسلامي، ۱۳۹۵.

وقتي همه بيدار بودند! (عنوان ديگر: روايت داستاني از روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷)/ نويسنده: فاطمه قشمي؛ تصويرگر: مامک رزمگير؛ [به سفارش] دفتر کودک و نوجوان مرکز آفرينشهاي ادبي؛ ويراستار محمد مهدي عقابي.- تهران: شرکت انتشارات سوره مهر، ۱۳۹۴.

داستان «وقتی همه بیدار بودند» درباره پیروزی انقلاب در روز 22 بهمن ماه سال 57 است و وقایع آن در شهر تهران اتفاق می‌افتد.

ضياءالدين ترابي(شاعر)، آمدن: 25/11/1322- زنجان

شاعر، نويسنده، منتقد و مترجم معاصر است. وی در زمینه برگردان شعر از زبان انگلیسی به فارسی و نقد شعر معاصر صاحب آثار و مقالات متعددی است که بیشتر در نشریات تخصصی شعر آمده است. نيمايي ديگر، سهرابي ديگر، فروغي ديگر، اميدي ديگر، پيرامون شعر و شكوه شقايق : نقد و بررسي شعرهاي دفاع مقدس، نيز برخي كتاب‌هاي او در حوزه نقد ادبي به شمار مي‌روند.

آثار: اضطراب در كعب ديواره‌هاي شيشه‌اي، از زخم‌هاي آيينه و چشم، هواي قطبي گزيده داستان‌هاي کوتاه جهان

مهدی مظفری ساوجی(شاعر)، آمدن: 25/11/1356- ساوه

آثار: شب به شيشه مي‌زند، شناختنامه مسعود کيميايي، کتاب مسعود کيميايي

محمد بهمن‌بیگی(داستان‌نویس)، آمدن:26/11/1299- خنج‌لارستان

نویسنده ایرانی و بنیان گذار آموزش و پروش عشایری در ایران بود. از او به عنوان پدر آموزش عشایر یاد می‌شود.

آثار: بخاراي من ايل من، به اجاقت قسم (خاطرات آموزشي)، اگر قره قاج نبود

شهریار مندنی‌پور(داستان‌نویس)، آمدن: 26/11/1335- شیراز

مندنی‌پور از مهم‌ترین نویسندگان نسل سوم داستان‌نویسی ایرانی محسوب می‌شود که داستان‌هایش به لحاظ فرم و زبان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.

آثار: شرق بنفشه، ماه نیمروز، مومیا و عسل

غزاله علیزاده(داستان‌نویس)، آمدن: 27/11/1325- مشهد

فاطمه «غزاله» علیزاده، نویسنده ایرانی که از آثار مشهور او رمان دوجلدی خانه ادریسی‌ها است. مادر غزاله، منیرالسادات سیدی زنی شاعر و نویسنده بود. کتاب«خانه‌ی ادریسی‌ها» سه سال پس از مرگ غزاله، جایزه‌ی «بیست سال داستان‌نویسی» را به خود اختصاص داد. یک سال پیش از مرگش به دعوت انجمن ایرانیان «وال‌دو مارن» در جنوب پاریس، به آنجا رفت و به خواندن قسمتی از قصه‌ها و داستان‌هایش پرداخت.

آثار: دو منظره، ملک آسياب ، و شب‌های تهران.

ایرج صف‌شکن(شاعر)، آمدن: 28/11/1326- اصفهان

ایرج صف‌شکن نویسنده و شاعر دکترای داروسازی است. نخستین کتاب شعرش در سال ۱۳۷۴ انتشار یافت. آخرین کتاب این شاعر که شامل بر ۱۶۰رباعی است در کمتر از یک سال به چاپ سوم رسید. وی همچنین در عرصه فرهنگ و ادب مجلات، روزنامه‌ها حضوری همیشگی دارد.

آثار: صلیب مهیا، رأس ساعت گل، مرا به خاطره باد مسپار

فرزانه کرم‌پور(داستان‌نویس)، آمدن: 28/11/1333- کرمانشاه

کرمپور از جمله نویسندگانی است که داستان‌هایش را با توصیف فضا پیش می‌برد و به ندرت به شخصیت پردازی و خلق دیالوگ‌های طولانی بین شخصیت‌های داستان‌هایش می‌پردازد. در سال‌های اخیر وی به همراه دو نویسنده دیگر (لادن نیکنام و مهناز رونقی) رمانی مشترک به نام علایم حیاتی یک زن را خلق کرد. این رمان با رویکردی اجتماعی - روانشناسی، داستان زندگی سه زن را در سه فصل مجزا شامل می‌شود که توسط سه نوسنده زن نوشته شده است.

آثار: ضیافت شبانه، دعوت با پست سفارسی، نقد هايي بر ادبيات داستاني معاصر ايران

صادق هدایت(داستان‌نویس)، آمدن: 28/11/1286- تهران

هدایت از پیشگامان داستان‌نویسی نوین ایران بود. او را همراهِ محمدعلی جمال‌زاده و بزرگ علوی و صادق چوبک از پدران داستان‌نویسی نوین ایرانی می‌دانند. هرچند شهرت عام هدایت در نویسندگی است، امّا آثاری از نویسندگانی بزرگ مانندِ ژان پل سارتر و فرانتس کافکا و آنتون چخوف را نیز ترجمه کرده‌است. آثار: زنده به گور، بوف کور، حاجی آقا

مریم بصیری(داستان‌نویس)، آمدن: 29/11/1348- ارومیه

مریم بصیری نویسنده پرکاری است و تاکنون بیش از 40 اثر داستانی از او منتشر شده است. «فرآینده شکل‌گیری داستان در ادبیات داستانی» اثر این نویسنده است. این کتاب را یک کتاب درسی می‌داند که با زبان ساده می‌تواند مخاطبان را با تمامی عناصر داستان و درام آشنا کند و در عین حال چکیده‌ای از چهارصد و اندی کتاب ارائه دهد. مریم بصیری، نویسنده رمان «دخیل عشق»است که بارها تجدید چاپ شد. دخیل عشق کتاب: (کاندید زیباترین کتاب سال جشنواره کتاب آلمان 2013)، (کاندید ششمین جایزه ادبی جلال آل احمد 1393)، (کاندید یازدهمین جشنواره قلم زرین 1392)، (کاندید سیزدهمین جایزه شهید غنی پور 1392)، (کاندید شانزدهمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس 1393)

آثار: بانوی نور (رتبه دوم جشنواره  مهدویت 1380)، ماهي‌ها پرواز مي‌کنند، شب‌هاي حرم‌خانه

مهرنوش قربانعلی(شاعر)، آمدن: 29/11/1347- کرج

وی شاعر، پژوهشگر و منتقد ادبی‌ است و اثری تحقیقی و پژوهشی با عنوان «چشم‌انداز شعر معاصر ایران» (۱۳۸۰-۱۳۰۱)منتشر کرده است. همچنین مقالات و نقدهای ادبی و گفت‌وگوهایی با منتقدان و صاحب‌نظران شعر امروز را در کارنامه‌ خود دارد. شعرخوانی و سخنرانی در همایش‌های ادبی کشورهای ترکیه، بحرین، هند و همچنین مسئولیت در مجلات و سایت‌های ادبی، نیز از دیگر سوابق ادبی مهرنوش قربانعلی‌ است. برخی آثار مهرنوش قربانعلی به زبان‌های انگلیسی، عربی، فرانسه، سوئدی و ترکی استانبولی ترجمه شده است.

آثار: به وقت البرز: مجموعه‌ي شعر،  بر دريا قدم مي‌زنم، شهروند افتخاري جهان

29 بهمن قیام مردم تبریز به مناسبت چهلمین روز شهادت شهدای قم(1356.ش)

تاریخ معاصر آذربایجان، در کمتر از یک قرن دو نقش عمده در تحولات ایران ایفا نموده است؛ قیام مردم تبریز در دوره استبداد صغیر و شکست محمدعلی شاه و قیام ۲۹ بهمن ۵۶ علیه محمدرضا شاه که هر دو تاثیر شگرفی در روند تاریخ معاصر ایران به جا گذاشته است.

سيري در تاريخ انقلاب مشروطيت: تاثير قيام مردم تبريز و آذربايجان در پيروزي‌هاي انقلاب مشروطيت/ به کوشش رضا همراز.- تبريز: ياران، ۱۳۸۷.

يک جعبه شيريني يک گلوله/ نويسنده معصومه سپهري؛ ويراستار محمد مهدي عقابي؛ [به سفارش] دفتر کودک و نوجوان.- تهران: شرکت انتشارات سوره مهر، ۱۳۹۴. 

آراز بارسقیان(داستان‌نویس- مترجم)، آمدن:30/11/1362- تهران

نویسنده و مترجم ایرانی ارمنی‌تبار است. از سن هیجده سالگی با شرکت در کلاس‌های داستان‌نویسی جمال میرصادقی به طور حرفه‌ای داستان‌نویسی را شروع کرد. کلاس داستان‌نویسی‌ای که حاصلش بردن جایزه‌ی ادبی صادق هدایت در اسفند ۱۳۸۵ بود. داستان‌کوتاه‌هایی که وی در طول سال‌های ۱۳۸۳ الی ۱۳۸۶ نگاشت بود در سال ۱۳۸۸ در کتابی تحت عنوان «باسگا» توسط نشر افراز منتشر شد. او همچنین در زمینهٔ ترجمه ادبیات نمایشی فعالیت زیادی دارد.

آثار: يکشنبه، خلق داستان کوتاه، درخشش ابدي ذهن بي‌آلايش

فریدون عموزاده خلیلی(داستان‌نویس)، آمدن: 30/11/1338- سمنان

عموزاده خلیلی اگر چه آثار درخشانی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان دارد، اما اندیشه بزرگی دارد و از این‌رو آن‌جا که برای بزرگسالان نیز می‌نویسد، شعله‌ای از کودکی بی‌پیرایه نیز در آثارش موج می‌زند. بهره‌گیری بجا از طنز از ویژگی‌های آثار عموزاده خلیلی است. وی در آثارش نگاه به آینده داشته و برای آگاهی‌بخشی به مردمان این سرزمین، شعله‌های حریت و آرادگی را برافروخته است. "دو خرمای نارس" یکی از آثار موفق و درخشان ادبیات کودک و نوجوان در بعد از انقلاب، اثر وی است.

آثار: فرهنگ توصيفي شخصيت‌هاي داستاني نوجوان، کتاب کوچک براي داستان‌نويسي، خداي روزهاي باراني

30بهمن سالروز وفات ام‌البنین علیه‎السلام

دختر دلاوران عرب، ام البنین! همسر بافضیلت امیرالمؤمنین علی علیه‏السلام

از در خانه که وارد شد خاطرات زهرایی در دلش زنده شد. خیره به مسمار(میخ) گشته بود و از سوز درون، گریه می‎کرد. از آن روز مادر ریحانههای فاطمه شد، با این شعار که من کنیز فاطمهام، خدا کند در پیشگاهش روسفید باشم. و نیکو روزگاری در آن خانه به وظائف فاطمی خود پرداخت تا روحش از درک خدمت زینب علیهالسلام بزرگ شد و خدا خواست که او مادر ماه و سه ستاره باشد. 

ام‌البنين! مادر! مادری که اگر چه در کربلا نبود، ولی دلش تا ابد در کربلا ماند و دل از «گودال قتلگاه» نگرفت...

ام‌البنين! مادر! مادری که بعد از شهادت «عباس علیه‏السلام»، دیگر به ماه نگاه نکرد و آسمان مدینه، نعمت نورافشانی‏اش را از دست داد!

وفات "ام البنین" همسر حضرت امیرالمومنین علی علیه‏السلام و مادر حضرت ابوالفضلالعباس علیه‏السلام روز تکریم مادران و همسران شهداست.

مادران و همسران شهدا، همانند ام‌البنین علیه‏السلام حماسههای جاویدی آفریدند که قلم را توانایی نوشتن آن نیست و تاریخ همیشه از آن یاد خواهد کرد. آنان با صبر و استقامت خود دشواریها را تحمل کردند.

30بهمن سالروز وفات ام‌البنین و روز تکریم مادران و همسران شهدا، گرامی باد.

ام‌البنين عليهاالسلام در آينه شعر/ گردآورنده: محمد خرم‌فر.- قم: دليل ما، ۱۳۹۰.

ام‌البنين عليهاالسلام کليد حل مشکلات/ گردآوري: احمد بانپور.- مشهد: استوار، ۱۳۹۱.

بانوي ادب حضرت ام‌البنين عليهاالسلام/ تاليف جليل جعفرزاده؛ ويراستار: غلامحسين صادقي بلخابي.- تهران: سميع، ۱۳۹۴.

مرواريدهاي بي‌نشان: مجموعه‌ي خاطرات، وصيت‌نامه‌ها و دست‌نوشته‌هاي مادران.../ به اهتمام ناصر کاوه.- تهران: نوآوران سينا، ۱۳۹۲.

سه شهيد: گفت‌وگويي صريح با همسران سه شهيد شاخص انقلاب/ نويسنده: حميد داودآبادي.- قم: شهيد کاظمي، ۱۳۹۵.

صبوري به روايت همسر شهيد/ لعيا رزاق‌زاده.- تهران: روايت فتح، ۱۳۹۵.

يک شاخه گل رز به روايت معصومه خاني همسر شهيد موسي کاظمي/ اشرف سيف‌الديني.- اصفهان: دارخوين، ۱۳۹۵.

سلام و درود بر آسمانی که در دامن خود یک ماه و سه ستاره پروراند و گل زخمهای پیکرشان را نثار قدمهای خورشید ولایت کرد.سلام و درود بر مادرانی که در دامان پاک خود شهیدان را پروردند و درود بر همسران صبور شهیدان.

سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.