بسیاری صاحب نظران معتقد هستند حافظ بزرگترین گنجینه ادبیات و سخن فارسی است کسی که اعتلای عرفان در شعر مرهون زحمات او است و به همین دلیل به وی لسان الغیب می گویند.
در گفتگو با مهر مطرح شد؛
حافظ گنجینه سخن فارسی است/ نزول سیر موسیقی در سنوات گذشته
شاهرود - بسیاری صاحب نظران معتقد هستند حافظ بزرگترین گنجینه ادبیات و سخن فارسی است کسی که اعتلای عرفان در شعر مرهون زحمات او است و به همین دلیل به وی لسان الغیب می گویند.
خبرگزاری مهر، گروه استانها، مهناز همتی: دومین روز از همایش حافظشناسی، صبح پنجشنبه با حضور جمعی از کارشناسان، اساتید دانشگاه، فعالان حوزه ادبیات و همچنین شعر فارسی و با برگزاری ویژهبرنامههای مختلف شامل سخنرانی، حافظ خوانی، رونمایی از کتاب، اجرای موسیقی زنده و ... در شاهرود آغاز به کارکرد.
بازدید از مجموعه بایزید بسطامی، اجرای موسیقی نواحی مختلف ایران، رونمایی از کتاب اسرافیل شیرچی استاد برجسته خوشنویسی و شعرخوانی ازجمله برنامههای روز نخست همایش سالانه انجمن دوستداران حافظ به میزبانی شاهرود است.
حافظ با مهندسی واژگان رستاخیز کلمات ایجاد میکند
استاد دانشگاه خوارزمی تهران در حاشیه این مراسم و در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینکه حافظ در تلمیحات قرآنی از یک شگرد داستانی به نام کولاژ استفاده میکند، گفت: حافظ با مهندسی واژگان رستاخیز کلمات ایجاد میکند شیوهای که حافظ در تلمیحات قرآنی بهکاربرده شبیه به یک شگرد داستانی به نام کلاژ است که در ادبیات پستمدرن کاربرد دارد و در این سبک، نویسنده از دیگر متون داستانی و غیرداستانی استفاده میکند که حافظ با استفاده از این سبک آیات و تفسیر قرآن را در ذهن داشته و مهندسی واژگان میکند.
بهادر باقری بابیان اینکه شاعرانی مانند سنایی، مولانا، عطار و سعدی نیز بابیان آیه یا ترجمه قرآن بخشی از آن را در شعر خود مطرح میکنند، افزود: آن چیزی که حافظ را در این سبک از دیگر شاعران متمایز میکند آن است که در ژرفساخت غزل عاشقانه داستان یوسف(ع) یا دیگر ائمه را مطرح میکند.
وی بابیان اینکه نمونه اولیه که امروز در ادبیات پستمدرن دیده میشود در دیوان هیچکدام از شاعران بهجز حافظ وجود ندارد لذا شعر حافظ در توصیف حالات و روحیات دیگران بسیار سرآمد قلمداد میشود هرچند باید گفت شعر مولانا جوششی، بدون ویرایش و تغییر است اما حافظ شاعری هنرمند با مهندس واژگان بارها روی اشعارش بارها کارکرده لذا آنچه به دست ما رسیده حاصل ویرایشهای پیاپی حافظ است که دیوان او را به یکی از یادگارهای آثار بیبدیل شعر جهان تبدیل میکند.
نزول سیر تحول موسیقی در سنوات گذشته
آهنگساز و نوازنده برجسته تار نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه برای احیای فرهنگ و هنر باید هنرمندان بیشازپیش موردحمایت نهادهای مختلف قرار گیرند، گفت: سیر تحول موسیقی در سنوات گذشته نزولی است چراکه در طول چند دهه آثار بسیار خوب و دارای اصالت، شرافتمندی وجاهت موسیقی ایران ساختهشده اما متأسفانه موسیقی سیر تحول نزولی را طی میکند لذا برای احیای فرهنگ هنر و موسیقی باید آنچه از ذهن و پنجره هنرمندان بزرگ تراوش میشود موردحمایت قرار گیرد.
کیوان ساکت بابیان اینکه موسیقی و ادبیات ایران دو عنصر جدانشدنی از یکدیگر هستند، افزود: بسیاری از قالبهای موسیقایی فرم خود را از ادبیات به عاریه گرفتند و همواره اجرای شعر همراه با موسیقی به ماندگاری و درک بیشتر مفاهیم شعری در اذهان و حافظه تاریخی مردم کمک میکند.
وی بابیان اینکه اصولاً موسیقی انواع مختلفی دارد، ابراز داشت: ریتم موسیقی رزمی، بزمی، آرمانی، سرودها برای بیان ایده آلهای مردم، وصف تاریخ و دردها و شادیهای مردم بهعنوان عنصر بسیار قوی در تأثیرگذاری حوادث و وقایع تلخ و شیرین نقش اساسی در تاریخ و ادبیات ایران داشتند.
این استاد دانشگاه معتقد است که در حوزه موسیقی استعدادهای جوان بسیاری وجود دارد که برگزاری همایشهایی مانند بزرگداشت سالانه حافظ میتواند فرصت بسیار مناسبی برای معرفی آنها باشد و افزود: از سوی دیگر نیز برای احیای موسیقی کهن باید هنرمندان نیز از سوی نهادهای مختلف تشویق شوند تا بتوانیم آثار ماندگار بیشتری را در فرهنگ و تاریخ این مرزوبوم شاهد باشیم.
خط کوفی نگاشته شده بر بنای بایزید بسطامی حال رخشانی دارد
استاد برجسته خوشنویس کشور نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینکه خوشنویسی هنر نیاکان ما محسوب میشود که وامدار هنرهای دیگر نیست، گفت: خط کوفی نگاشته شده بر بنای بایزید بسطامی حال رخشانی دارد لیکن باید گفت خط از دیرباز با شعر فارسی پیوند جانانهای داشت که ثمره آن را میتوان در کتابآرایی، تابلوها، سردر مساجد و مقبرهها دید.
اسرافیل شیرچی بابیان اینکه هنر خط پاکدامن به شمار میرود که از هنرهای دیگر وام گرفته نیست، افزود: خوشنویسی هنر نیاکان ما است که همیشه در کنار شعر و ادبیات سترگ این سرزمین پرگهر، حال خوب داشت خوش نویسان نامی از دوران سلجوقی تا الآن در ترویج این هنر و شعر نقش بسزایی داشتند از سوی دیگر هنرهای ملی ایران بافته به هم هستند و نمیتوان آنها را از هم جدا کنیم لیکن خط، شعر و موسیقی از خانواده هم هستند.
وی افزود: مردمی که از دامن پاکشان افرادی مانند شیخo ابوالحسن خرقانی، بایزید بسطامی، حافظ شیرازی، منوچهری دامغانی زاده شدند، حامی هنرمندان هستند و همواره هنر را ستایش میکنند اما مدیران در کار فرهنگی و معنوی اصولاً غفلتهای زیادی داشتند چراکه معمولاً از تجارب فرهنگی و جادوی هنر و فرهنگ بیخبر بودند و الآن که مدیران فرهنگی به سن و سال کمال رسیدند در ترویج فرهنگ و هنر کوشا هستند.
همایش سالانه حافظ مدلسازی نسل نوجو است
استاد برجسته خوشنویس کشور بابیان اینکه شهرهای معنوی همیشه سفره خوب و خوشرنگی را در ترویج فرهنگ و هنر اصیل ایرانی داشتند، ابراز داشت: در شهرهای بسطام و شاهرود عرفای بزرگ و ستارگان معنوی رشد کردند لذا برگزاری چنین همایشهایی برای مدلسازی نسل نوجوی این منطقه بسیار خوب است.
شیرچی ادامه داد: جوانهای این دوره شاید یک مقدار از مبانی زندگی رفتاری و ادبیات کهن فاصله گرفتهاند که شاهرود برای اشاعه و ترویج هنر و ادبیات پیشقدم شد تا اتصال شعر و مردم دوباره احیا شود.
وی بابیان اینکه خوشنویس در خانواده معنوی زاده شده است و کار او ترویج معنویت همراه بافرهنگ و هنر ناب و ریاضتی مشرق زمین است، افزود: خوشنویس حال آسمانی دارد بنابراین باید از کلام قرآن، حافظ و فردوسی بهرهمند شوند تا بر خانههای مردم بذر امید ریتم موسیقی زیستن درست را مشق و به مردم اعطا کند.
شاهرود میزبان انجمن حافظشناسی
برنامه همایش ملی حافظشناسی همچنین در روز دوم با برنامههای متنوع در شاهرود ادامه خواهد داشت همچنین سید شهابالدین حسینی بازیگر و کارگردان سینما و برنده نخل طلای کن امروز مهمان ویژه این همایش است، وی پیشازاین بهعنوان سفیر حافظ ایران انتخابشده بود.
حافظشناسی همایشی است که هرساله به همت سازمان غیردولتی انجمن دوستداران حافظ در سطح کشور برگزار میشود و امسال میزبانی همایش ملی این انجمن به شاهرود واگذارشده است. این همایش روز گذشته نیز با برنامههای مختلفی مانند سخنرانی، موسیقی زنده و تکنوازی کیوان ساکت و ... برگزار شد.