برنامههای چهارمین «عرس بیدل»؛ کنگره بینالمللی بزرگداشت میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی اعلام شد.
برنامههای «عرس بیدل» اعلام شد
برنامههای چهارمین «عرس بیدل»؛ کنگره بینالمللی بزرگداشت میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی اعلام شد.
به گزارش ایسنا، در نشست رسانهای این کنگره که چهارشنبه هشتم دیماه در محل بنیاد بیدل دهلوی برگزار شد، هادی سعیدی کیاسری دبیر علمی کنگره و رئیس بنیاد بیدل دهلوی با بیان اینکه عرس به معنای یادکرد شاعران عارف و اهل فکر است و برای مولانا هم عرس مولانا گرفته میشود، گفت: عرس بیدل برای چهارمینبار در ایران برگزار میشود و شمایل و محتوای آن تقریبا شناخته شده است. برای بیدل دهلوی بعد از وفات او بزرگان علم و ادب تا ۸۰ سال در شبه قاره عرس بیدل برگزار میکردند. اما به دلیل شرایط شبه قاره و کنار گذاشته شدن زبان فارسی دیگر این عرسها برگزار نشد تا سال ۱۹۸۲ عرس کوچکی برگزار شد و با فاصله بیشتری در سال ۲۰۰۳ عرس دیگری برگزار شد.
او در ادامه متذکر شد: در کشورهای شبه قاره دو شکل زبان فارسی داریم؛ برخی زبان مادریشان است و برخی دیگر به صورت تعلیمی این زبان را آموختهاند که شخصیتهایی بودهاند که کمک شایانی به زبان و میراث زبان فارسی کردهاند. بیدل از جمله کسانی است که این زبان را آموخته و آثار ادبی بسیاری را در این زمینه ارائه داده است. ما مجموعه عظیمی هم به لحاظ کمیت به عنوان میراث مکتوب در مرزهای خارج از ایران و هم به لحاظ کیفی که یگانه است داریم و نمیتوانیم این میراث را نادیده بگیریم. برای اینکه از این میراث مطلع شویم و آن را بشناسیم و معرفی کنیم وجود این ارتباطات لازم است و در طی سالهای اخیر پیوستگی ارتباطات و کارهای علمی منظم و دادوستدهای ادبی پیوسته بین کشورها به خاطر برگزاری عرس بیدل وجود دارد. این ارتباطات از ضرورتهای زبان است که عرس بیدل با این انگیزه و بر این اساس شکل گرفته است.
دبیر علمی کنگره بزرگداشت بیدل با بیان اینکه عرسی که در ایران برگزار میشود تلفیقی از عرس سنتی و مدرن است، گفت: عرسهایی که در ایران بوده به واسطه جریانسازی و تأثیر بیدلشناسان شکل گرفته است. تعداد بیدلشناسان در شبه قاره کم نیست، کسانی که تحقیقات فراوانی در زمینه زبان فارسی دارند.
او با بیان اینکه با توجه به امکانات کم پیش از این سه عرس برگزار شده است، گفت: سرمایه اصلی ما ارتباطی است که با خادمان زبان فارسی حفظ کردهایم. البته بخشی از کوششها به صورت داوطلبانه بوده است.
سعیدی کیاسری با بیان اینکه دو دسته مهمان در این عرس خواهیم داشت، گفت: بخش عمدهای از مهمانان خارجی حدود ۵۰ نفر، کسانی هستند که اهل پژوهشاند و براساس محورهای اصلی فراخوان، مقالاتی را ارائه دادهاند که بعد از داوری مقالات پذیرفته شده است. مابقی مهمانها جزو شخصیتهای باارزشی هستند که سالهای سال در این حوزه فعالیت کردهاند و از شخصیتهای اثرگذار در زمینه بیدلشناسی هستند.
رئیس بنیاد بیدل دهلوی گفت: هدف بنیاد بیدل، تجمیع، ساماندهی و کیفیت آثار و توجه به میراث برونمرزی است که به زبان فارسی خدمت میکند. ما همه این مقالات را جمعآوری میکنیم تا موازیکاری صورت نگیرد و کسانی که میخواهند در این زمینه به پژوهش بپردازند به منابع دسترسی داشته باشند. تعدادی از آثار با توجه به محورهای فراخوان، پژوهشهایی درباره آثار و اخبار بیدل و تعداد زیادی در حوزههای دیگر زبان فارسی است.
او با بیان اینکه یکی از برنامههای کنگره نمایش آثار خطی ارزشمند بیدل است، گفت: هدف کانون ادبیات این بوده تا متون دستنویس بیدل را گردآوری و طبقهبندی کند. در عرسهای پیشین نمایشگاه نسخ را داشتهایم اما در این عرس به واسطه زمان و کوششهای بیشتر تعداد نسخ به لحاظ کیفیت و تنوع بیشتر شده است.
سعیدی کیاسری افزود: همچنین کارگاههای آموزشی با هدف ترویج و افزایش انگیزه برای بیدلشناسی در ایام برگزاری کنگره خواهیم داشت. یکی دیگر از برنامههایی که هم در افتتاحیه و هم در اختتامیه داریم برگزاری موسیقی عرس است. این موسیقی را در سالهای قبل هم داشتیم. کسانی که به عرسخوانی میپردازند در واقع آثار بیدل را با آواز میخوانند. محمدشریف غزل از استادان بیدلخوانی است که در این کنگره شرکت میکند و به بیدلخوانی میپردازد. همچنین محمد لطفی از خوانندههای باارزش کشورمان اجرای مشترکی با استاد شریف غزل
خواهد داشت.
در بخش دیگری از نشست جواد احمدی دبیر اجرایی عرس بیدل با بیان اینکه تعداد مهمانان خارجی نسبت به سایر کنگرهها زیاد است، گفت: برنامههای مختلفی برای استفاده حداکثری از حضور این مهمانان در ایران داریم. برنامه اصلی در تالار همایشهای وزارت کشور برگزار میشود. نمایشی از نسخ آثار بیدل را خواهیم داشت که تعداد آن نسبت به سالهای گذشته دوبرابر شده است. همچنین شب شعر برگزار خواهیم کرد و تور تهرانگردی برای مهمانان خارجی خواهیم داشت. تعداد مهمانان ۸۰ نفر است که از ۲۴ کشور و ۱۶ ملیت مختلف خواهند بود. مهمانان داخلی هم ۸۷ نفر هستند که همه آنها مقالاتی را برای این عرس ارائه دادهاند.
چهارمین «عرس بیدل» روزهای ۲۹ و ۳۰ دیماه در تالار همایشهای وزارت کشور برگزار میشود و از سخنرانان افتتاحیه سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است.