شانزدهمین نشست «خوانش متون کهن پارسی» کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با بررسی سیمای سیدالشهدا(ع) در شعر مولانا و حافظ برگزار شد.
به گزارش آستان نیوز، این نشست ادبی به همت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با حضور سیدعلی کرامتیمقدم؛ استاد ادبیات فارسی، جمعی از مراجعین اهل شعر و ادب کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی و کارکنان بخشهای مختلف این سازمان برپا شد.
به مناسبت ایام ماه محرم و بیستم مهر ماه؛ روز بزرگداشت حافظ شیرازی، تعدادی از غزلیات مولانا و حافظ با محوریت وقایع دشت کربلا توسط حاضران خوانده و زیر نظر سیدعلی کرامتیمقدم در این نشست در کتابخانه تخصصی ادبیات آستان قدس رضوی تفسیر و بررسی شد.
سخنران این نشست با تأکید بر اینکه حافظ مورد علاقه خاص و عام است، گفت: مفاهیم و قصههای قرآنی، زندگی پیامبران، مضامین بلند عرفانی و ملیگرایی، در جایجای دیوان این شاعر بزرگ غزلسرای سده هشتم هجری قمری و ملقب به لسانالغیب به چشم میخورد.
کرامتیمقدم، دیوان حافظ را مملو از عشق به خدا، شور زندگی و آزادگی دانست و افزود: هر فردی با توجه به شخصیت درونی، اندیشه و ذوق ادبی خود، اشعار حافظ را تشریح میکند و از خواندن آنها لذت میبرد.
وی با اشاره به توجه گوته؛ شاعر آلمانی به اشعار حافظ، ادامه داد: دیوان حافظ مورد علاقه ادبدوستان اقصی نقاط جهان؛ چه فارسیزبان و چه غیرفارسیزبان است.
این استاد ادبیات فارسی، ضمن خوانش بیتهایی از دیوان حافظ ابراز کرد: مبارزه با ریاکاری و مردمآزاری، ناپایداری روزگار، تضاد بین عقل و عشق و نصیحت به انسان، از جمله موضوعاتی است که در اشعار حافظ قابل تحلیل و بررسی است.
وی به برخی از غزلیات حافظ که در این نشست خوانده شد، اشاره کرد و گفت: با تفسیر و شرح دینی این اشعار میتوان به نکاتی مرتبط با واقعه کربلا و روز عاشورا که در لابهلای این غزلیات نهفته است، پی برد.
کرامتیمقدم درباره مولوی نیز بیان کرد: این عارف، اندیشههای والای انسانی را به دور از تعصب بیان میکند و عشق به معبود و همچنین عشق به شهادتِ امام حسین(ع) را در برخی از اشعار دیوان شمس خود به خوبی نشان میدهد.
وی ضمن ابراز خرسندی از حضور گروههای سنی مختلف در این نشست ادبی بیان کرد: ادبیات، درس زندگی است و موجب آرامش و تلطیف روح میشود. همچنین افرادی که اهل خوانش متون ادبی هستند، معمولاً در مسائل اخلاقی و رفتاری بهتر عمل میکنند.
روند برپایی جلسات شعرخوانی در طول تاریخ، تفأل زدن به دیوان حافظ و تاریخچه آن، چگونگی خوانش متون مختلف ادبی از نظر لحن، استفاده از اصطلاحات عامیانه و آرایههای ادبی در اشعار و معرفی کتاب با محوریت حافظ و کربلا، از دیگر موضوعاتی است که در این نشست ادبی توسط حاضران درباره آنها گفتوگو شد.
گفتنی است، سلسله نشستهای ادبی خوانش متون کهن پارسی، هر ماه با محوریت مناسبتهای ملی و مذهبی و دعوت از استادان ادبیات، به همت واحد آموزش سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و با همکاری کتابخانه تخصصی ادبیات این آستان مقدس و روابط عمومی و امور بینالملل این سازمان در جوار بارگاه منور حضرت رضا(ع) برگزار میشود.