«این کتاب در جهت فهم مستند، چند گام به جلو است»
تهیهکننده کتاب «نشانهشناسی فیلمهای مستند دفاع مقدس» معتقد است: در این اثر سراغ موضوعی رفتیم که کمتر روی آن کار شده است. گرچه در سینمای داستانی جهشی در مطالعات نشانهشناسی روی داده اما در مستند کمتر کار شده و افرادی که کارهای فاخر کرده باشند به تعداد انگشتان دست هم نمیرسند.
به گزارش خبرنگار ایسنا، این کتاب دوشنبه (سوم خرداد 95) با حضور بهمن نامورمطلق و منیژه کنگرانی که تهیه این کتاب را برعهده داشتهاند و جمعی از نویسندگان، مستندسازان و مسئولان در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی رونمایی و درباره آن صحبت شد.
در این نشست که همزمان با سیوچهارمین سالروز آزادسازی خرمشهر برگزار شد، معاون پژوهشی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با بیان اینکه "در دنیای رو به رشد مستند، انتشار این کتاب ضرورت دارد"، گفت: دانش نقد و نظریه در جهان امروز تفاوتهای آشکاری با گذشته دارد و زمانی که دانشهایی چون نشانهشناسی به جمع دانشهای امروزه راه یافتهاند، سینمایی مستند هم افقهای گستردهای روبروی خود میبیند و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با توجه به این ضرورت این کتاب را تهیه کرده است.
علیرضا قاسمخان افزود: این کتاب از نخستین گامها در شناخت نظری سینمای مستند ایران است و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تلاش میکند در آینده در حوزه نظریه و نقد گامهای محکمتری بردارد.
در ادامه، بهمن نامورمطلق یا بیان اینکه "نشانهشناسی از رویکردهایی است که بهواسطه آن میتوان آثار ادبی و هنری را مطالعه کرد"، اظهار کرد: نشانهشناسی به مطالعه روند شکلگیری معنا و دریافت آن میپردازد و در کنار دیگر رویکردها، به فهم اثر هنری کمک کند. رویکرد ما در این مجموعه نیز همین بوده و سراغ موضوعی رفتیم که کمتر روی آن کار شده است. گرچه در سینمای داستانی جهشی در مطالعات نشانهشناسی روی داده اما در مستند کمتر کار شده و افرادی که کارهای فاخر کرده باشند به تعداد انگشتان دست هم نمیرسند.
او با اشاره به اینکه در این کتاب موضوع مستند در محدوده داده مقدس تعیین شده، گفت: با وجود اینکه با مسالهای پرداخته نشده مواجه بودیم اما نتیجه کار قابل دفاع است. برای تهیه این اثر با صاحبنظرانی که در دسترس بودند همکاری کردیم و کاری بهتر از این برایمان امکانپذیر نبود.
این پژوهشگر با بیان اینکه "ما بهواسطه هشت سال دفاع مقدس، هم باید بهترین فیلمها را تولید کنیم و هم بهترین پژوهشها را انجام دهیم"، تصریح کرد: آنطور که باید، در این کار موفق نبودهایم و احساس دینی که در حوزه خلق هست، باید در حوزه نقد هم باشد.
نامور مطلق در پایان تاکید کرد: اگر ما در حوزه خلق دچار مشکل هستیم، علتهای مختلفی دارد از جمله اینکه در حوزه نقد به آن نمیپردازیم. اگر میخواهیم سینمای مولف را در حوزه خلق ساماندهی کنیم، نیاز به ساماندهی در حوزه نقد داریم. نقد ما را از تکرار دور میکند، بنابراین نیازمند همراهی حوزه نقد با حوزه خلق هستیم.
پس از سخنان بهمن نامورمطلق، با حضور سید مهدی طباطبایینژاد (رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی) و مسعود کوثری (مدیر انتشارات علمی فرهنگی) بصورت نمادین از کتاب «نشانهشناسی فیلمهای مستند دفاع مقدس» رونمایی شد.
مسعود کوثری پس از این رونمایی در سخنرانی کوتاهی گفت: این کتاب اثری پرمایه است و مقالههای آن تشریفاتی نوشته نشده و دیدی نقادانه دارد. در شرایطی که سینمای مستند در کشور ما غریب است و مستند دفاع مقدس از آن هم غریبتر است، انتشار چنین کتابی دستمریزاد دارد.
مدیر انتشارات علمی فرهنگی با بیان اینکه "انتشار این کتاب در جهت فهم مستند، چند گام به جلو است"، اظهار کرد: در این حوزه نیاز به کار بیشتری داریم تا بتوانیم برای فهم دنیای نشانههای اطرافمان، از ابزار نشانهشناسی بهره ببریم. این کتاب سرمشق خوبی است و ارزش کتاب منبع دانشگاهی را دارد و در حوزه مطالعات سینمایی، اثر خوبی برای بحث و بررسی است.
به گزارش ایسنا، کتاب «نشانهشناسی فیلمهای مستند دفاع مقدس» با مقالههایی از رامتین شهبازی، لیلا صادقی، علی عباسی، علیرضا قاسمخان، افسانه کامران، منیژه کنگرانی، مرتضی باب معین، بهمن نامورمطلق، محمد هاشمی، محمد تهامینژاد، علی محمدولی، فاطمه بنویدی، مجید رحیمی جعفری، اسدالله غلامی و اصغر فهیمیفر، در ۴۲۹ صفحه با قیمت ۲۴ هزار تومان با مشارکت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و انتشارات علمی فرهنگی منتشر شده است.