این کتاب سفرنامهای است در طول زمان، که همه ادوار تاریخی ایران را مرتب و مسلسل و نیز کامل و تمام تشریح میکند.
سفرنامه ژنرال سرپرسی سایکس
نویسنده: سرپرسی سایکس
مترجم: حسین سعادت نوری
سایکس خاورشناس مشهور انگلیسی است .او در سال 1892 در هنگ های ارتش هندوستان خدمت می کرد و در آنجا با زبان فارسی آشنا شد. دو سال بعد به ایران آمد و کنسواگری انگلیس در کرمان را به راه انداخت . در سال 1898کنسولگری سیستان رابنا نهاد. مدتی سر کنسول انگلیس در خراسان بود. در سال 1916به فرماندهی پلیس جنوب ایران منصوب شد و به جنوب ایران آمد و بایک سپاه 11هزار نفری هندی ، ایرانی و افسرهای انگلیسی مامور سر کوب مبارزان و مقاومت مردم جنوب شد.
سرپرسی سایکس جمعاً شش بار به ایران مسافرت کرده است .
.....نگارنده با کمال جرات ادعا میکند که از نسل حاضر هیچ انگلیسی، حتی هیچ اروپایی دیگری بهتر و بیشتر از اینجانب به سیر و سیاحت نواحی شرقی و جنوبی ایران موفق نشده، از طرفی موقعیت و رتبه رسمی نویسنده بهترین وسیله برای ملاقات طبقات منوره اهالی و کسب اطلاعات عاری از خطا بوده است که خود این نعمت کمتر نصیب دیگر سیاحان خارجی میشود.» کتاب حاضر سفرنامهای به شکل معمول نیست که شرح سیر و سیاحت معمولی در سرزمین ایران باشد.
این کتاب سفرنامهای است در طول زمان، که همه ادوار تاریخی ایران را مرتب و مسلسل و نیز کامل و تمام تشریح میکند. کتاب حاضر در 90 فصل و در قالب دو جلد تدوین شده است. فصول اولیه کتاب مربوط به جغرافیای ایران و نیز بابل و ایلام است که متضمن مطالب عالی و تحقیقات کافی است .
بهترین فصول این کتاب فصلهایی است که در آنها از مسایل و امور اجتماعی کشور صحبت شده است. در این فصول از عادات و اخلاق، قوانین و رسوم، شاه و دربار، ارتش، موقعیت زنان، زبان و ادبیات، دین و فرهنگ، معماری، پیشه و هنر خاصه هنرهای زیبا بحث شده است