کشتي پهلو گرفته/ نوشته مهدي شجاعي.- تهران: جوان، ۱۳۶۸.
کشتی پهلوگرفته کتابی است که سید مهدی شجاعی آن را نوشته است. این کتاب، روایتگر زندگی حضرت فاطمه زهرا علیهالسلام با زبان ادبی و داستانی است و مصائب ایشان را از زبان اطرافیان بازگو میکند. این اثر از پرتیراژترین و پرفروشترین کتابهای ادبیات داستانی ایران و طبق آمار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیش از 800 هزار نسخه از این کتاب منتشر شده است. ضمن مروری بر نقاط عطف حیات حضرت فاطمه زهرا علیهالسلام، روایت مصائب زندگی ایشان از زبان اطرافیانشان و نیز شخص خودشان است. در واقع میتوان گفت این کتاب مرثیهای است منثور از زبان و دل صاحبان عزای فاطمی.
شجاعی نویسنده کتاب، ابتدا کارگردانی خواند و سپس به نمایشنامه نویسی و ادبیات دراماتیک روی آورد. محور اصلی فعالیتهای او هنر و ادبیات متعهد بوده است. اگرچه رشته تحصیلیاش ادبیات نمایشی بوده و چند نمایشنامه هم به دست چاپ سپرده، اما بیشتر بر روی داستاننویسی متمرکز شده و مجموعههایی از داستانهای کوتاه و بلند و قطعههای ادبی او در قالب کتاب منتشر شده که برخی از آنها به زبانهای دیگر ترجمه شدهاند. در برخی از جشنوارههای بین المللی نیز بهعنوان داور حضور دارد. کتابهای «کشتی پهلو گرفته»، «پدر، عشق و پسر»، «آفتاب در حجاب»، «از دیار حبیب»، «شکوای سبز»، «خدا کند تو بیایی»، «سقای آب وادب»، «دست دعا، چشم امید» و رمان «کمی دیرتر» حاصل تجربههای او در زمینه ادبیات مذهبی هستند.
ادبیات کودک و نوجوان بخش دیگری از فعالیتهای ادبی جدی و مستمر سیدمهدی شجاعی بهشمار میرود. او در این زمینه تاکنون به تألیف و ترجمه بیش از ۱۰۰ کتاب مبادرت ورزیدهاست. وی در نظرسنجی پیامکی برنامه تلویزیونی کارنامه از شبکه چهار سیما در تاریخ پنجشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۲ به عنوان موردپسندترین نویسنده ایران از سوی مخاطبان این برنامه شناخته شد.
کتاب از ۱۴ فصل تشکیل یافته و راوی اول شخص در هر کدام از فصول، یکی از وابستگان حضرت فاطمه علیهالسلام هستند. خواننده کتاب در خلال خواندن این اثر با تاریخ این دوران آشنا میشود.
مهدی فیروزان، مدیر عامل مرکز فرهنگی شهر کتاب گفت: اثر کشتی پهلو گرفته، خصوصا در دورهای که وارد بازار نشر شد، یکی از کم نظیرترین آثار شجاعی است. هنوز هم کمیابند آثاری که بتواند روایت زیبایی از تنها دختر رسول خدا ارائه دهند. این کتاب یک شاخص است در ادبیات آئینی ما و ادبیاتی که به تاریخ زندگی اهل بیت میپردازد.
صادق کرمیار نویسنده کتاب «نامیرا» میگوید: سیدمهدی شجاعی برای اولین بار با کتاب کشتی پهلو گرفته نشان داد ادبیات مدرن امروز میتواند مفاهیم دینی را بیان کند.
صابر امامی شاعر ایرانی گفت: کشتی پهلو گرفته نمونهای برجسته درکارنامه هنری شجاعی است چراکه او با گنجینهای که به اهل بیت و خصوصا امام حسین(ع) رسیده، نسبت برقرار کرده است.
گزیده کتاب:
روزگار غریبی است دخترم! دنیا از آن غریب تر! این چه دنیایی است که دختر رسول خدا را در خویش تاب نمی آورد؟ این چه روزگاری است که «راز آفرینش زن» را در خود تحمل نمی کند؟ این چه عالمی است که دردانه ی خدا را از خویش می راند؟ روزگار غریبی است دخترم. دنیا از آن غریب تر. آنجا جای تو نیست، دنیا هرگز جای تو نبوده است. بیا دخترم، بیا، تو از آغاز هم دنیایی نبودی. تو از بهشت آمده بودی، تو از بهشت آمده بودی …
کتاب ارزشمند کشتی پهلو گرفته اثر استاد سید مهدی شجاعی با نگارشی زیبا گوشه ای از درد و رنج بانوی بزرگ اسلام و مادر مظلومیت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را بیان می کند.
بعضی کتابها خیلی زود بر سر زبان ها میافتد. «کشتی پهلو گرفته» از معدود آثار داستانیای است که در این حوزه تالیف شده است و ارزش بر سر زبان افتادنها و خواندن را دارد.
کشتی پهلو گرفته تاکنون بیش از ۴۳ بار تجدید چاپ شده است و انتشار آن را ابتدا انتشارات مدرسه برعهده داشت و چند چاپ آخر نشر آن برعهده انتشارات کتاب نیستان بوده است.
گزیده دیگری از کتاب: زهراي من! این تازه ابتداي مصیبت ماست
این پاي را بگو از ارتعاش بایستد، این دست را بگو که دست بدارد از این لرزش مدام، این قلب را بگو که نلرزد، این بغض را بگو که نشکند و اشک از ناودان چشم نریزد. این دل بیتاب را بگو که فاطمه هست، نمرده است. اي جلوهي خدا! اي یادگار رسول! زیستن، بیتو چه سخت است. ماندن، بیتو چه دشوار. این مرگ، مرگ تو نیست. مرگ عالم است. حیات بیتو، حیات نیست. این مرگ، نقطهي ختمی است بر کتاب جهان. زمین با چه دلی ترا در خویش میگیرد و متلاشی نمیشود؟ آسمان با چه چشمی به رفتن تو مینگرد که از هم نمیپاشد و فرونمیریزد؟ خدا اگر نبود من چه میکردم با این مصیبت عظمی؟ اِنّا للَّهِ و انّا اِلیْه راجِعُون.