حدائق السیر
۱۳۹۶-۰۱-۲۸
کتاب حاضر حاصل تلاش دانش و کوشش همکاران ارجمند فرهنگستان در گروه  تصحیح متون است و هدف بدست دادن کتابی از گنجینه کهن میراث مکتوب فارسی ؛ و عرضه نمونه ای شایسته از حیث روش تصحیح نسخه های خطی برای کسانی که انگیزه و اندیشه چنین کاری را در دل دارند.
حدائق السیر
نظام الدین یحی بن صاعدبن احمد
کتاب حاضر حاصل تلاش دانش و کوشش همکاران ارجمند فرهنگستان در گروه  تصحیح متون است و هدف بدست دادن کتابی از گنجینه کهن میراث مکتوب فارسی ؛ و عرضه نمونه ای شایسته از حیث روش تصحیح نسخه های خطی برای کسانی که انگیزه و اندیشه چنین کاری را در دل دارند.
حدائق السیر از زمرۀ اندرزنامه‌هایی است که با نام آداب الملوک، نصیحة الملوک، تحفة الملوک و مانند آنها به زبان فارسی و عربی نوشته شده‌اند مؤلف کتاب نظام‌الدین یحیی بن صاعد در نیمۀ اول قرن هفتم هجری و در روزگار علاءالدین کیقباد اول، معروف‌ترین .پادشاه سلجوقی روم، می‌زیسته و این کتاب را به او تقدیم داشته است .
در ادبیات دورۀ اسلامی حوزۀ اندرزنامه‌نویسی با بهره‌گیری از عناصر فرهنگ ایرانی به تدریج گسترش یافت و از حیث محتوا، اخلاق نظری و عملی را دربر گرفت و به تناسب تغییر در رویکرد و محتوا، عناوین کتب نیز تغییر یافت. آنجا که مؤلف به دلیل برخورداری از پایگاهی فرهنگی ـ اجتماعی خود را در مقام نصیحت‌گران می‌دید و از وابستگی و نیازمندی به دستگاه حاکمان آزاد بود، نوشتۀ او عناوینی نظیر آداب الملوک، نصیحة الملوک، سراج الملوک و تحفة الملوک داشت و آنگاه که مؤلف در جریان امور بود و از مجموعۀ تجربیات و یافته‌های خود آداب و آیینی می‌نوشت، مجموعۀ سفارش‌های او سیاست‌نامه، پندنامه و مانند آن نام می‌گرفت و این نوع اخیر بود که در آثار عهد ساسانی و دستورنامه‌های حکومتی آن عصر سابقه داشت. حدایق السیر را می‌توان آمیخته‌ای از هر دو نوع به شمار آورد. بدین ترتیب که مؤلف مدتی از متصدیان امور دیوانی بوده و از کیفیت کار دیوانیان آگاهی داشته است و بعضی از دقایق مناصب حکومتی را پررنگ‌تر نشان داده است. از سوی دیگر ساختار بخش اعظم کتاب و از جمله برخی ابواب آن تحت تأثیر آداب الملوک ثعالبی شکل گرفته است . دیگر آنکه این کتاب هرچند از خدای‌نامه‌ها و اندرزنامه‌های فارسی نیز تأثیر پذیرفته و در واقع دنبالۀ طبیعی آنهاست، بیشتر مطالب آن از متون عربی ترجمه شده است.
فهرست مطالب کتاب:
مقدمه (شامل مؤلف حدایق السیر، شرح احوال، علائق دینی و فرهنگی، نام کتاب، تاریخ تألیف و اهدا، ساختار، سبک، محتوا، مآخذ، معرفی نسخه، بعضی از مختصات مهم رسم‌الخطی، روش تصحیح)
متن:
الباب الاول: فی سیر الملوک و السلاطین
الباب الثانی: فی محامد العدل
الباب الثالث: فی قبح الظلم
الباب الرابع: فی قواعد السیاسة
الباب الخامس: فی ذمّ الغضب و مدح تأخیر العقوبة و تعجیل العفو
الباب السادس: فی الحلم و التأنّی و الصّبر و مروءَة الملوک و انجاز الوعد و ذمّ اللّجاج
الباب السابع: فی المشاورة و التدبیر
الباب الثامن: فی الجود و السّخاوة و ذمّ البخل
الباب التاسع: فی آداب مقرّبی الحضرة
الباب العاشر: فی آداب حضرة الملوک و السلاطین و کیفیة آداب حواشی الحضرة
 
سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.