شاهنامه نگاری
۱۳۹۶-۰۶-۰۸
نویسنده با به کار گرفتن از تجربیات پژوهشگران دانشگاه کمبریج و لیدن و استفاده از نگاره ها و مینیاتورهای شاهنامه بایسنغر، طهماسبی، داور و...الخ و مکتبهای صفوی، تبریز، اصفهان، هرات، کشمیر و ...الخ پنجره ای تازه به روی این شاهکار بی بدیل ادب فارسی گشوده است .
شاهنامه نگاری اثر فاطمه ماه وان و مقدمه فارسی دکتر محمدجعفر یاحقی و مقدمه انگلیسی آن ار دکتر گابریل وندنبرگ(هلند)
تاکنون هیچ پژوهنده ای شاهنامه را از نگاه تصویر و نگاره مطالعه نکرده است.دکتر ماه وان با به کار گرفتن از تجربیات پژوهشگران دانشگاه کمبریج و لیدن و استفاده از نگاره ها و مینیاتورهای شاهنامه بایسنغر، طهماسبی، داور و...الخ و مکتبهای صفوی، تبریز، اصفهان، هرات، کشمیر و ...الخ پنجره ای تازه به روی این شاهکار بی بدیل ادب فارسی گشوده است .
در این کتاب، مؤلف تأثیر برون‌متن بر شاهنامه‌نگاری را با چند رویکرد بررسی کرده و برای بالا بردن دقّت و عینی‌سازی نتایج، یافته‌های تصویری را با روش آماری بررسی کرده‌است و بنیان تحلیل‌های آماری را با بهره‌گیری از نرم‌افزار SAS استوار ساخته‌. در بررسی آماری نگاره‌ها، دو شاخصۀ تاریخی و جغرافیایی (زمان و مکان) را لحاظ کرده است؛ زیرا نگاره در بافت زمانی و مکانیِ مشخّصِ خود معنا و هویّت پیدا می‌کند. مشخصّات نگاره‌ها را در جدولی با این مشخّصه‌ها ذکر کرده‌است: شمارۀ نسخه، محلّ نگهداری، زمان، مکان، مکتب، نگارگر، کاتب و حامی است. منبع اصلی برای دستیابی به نگاره‌ها و اطّلاعات پیرامون آن، تارنمای پروژۀ شاهنامه است. نگارنده همچنین از نزدیک با این پروژه در دانشگاه کمبریج همکاری داشته و با روش و چگونگی کار آن آشنا شده است.
 
مباحث کتاب به شرح زیر است :
بخش 1: چشم‌اندازی به نگارگری
بخش نخست خوانندگان را به گذشتۀ تاریخی می‌برد تا سابقۀ دیرین کتاب‌آرایی در فرهنگ ایران را بازگو کند. هنر نگارگری در دل ادبیّات بالیده و در دامن متن ادبی به رشد و اعتلا رسیده‌است. به همین دلیل بسیاری از نانوشته‌های ادبی در نگاره‌ها و بسیاری از نانگاشته‌های هنری در ادبیّات، همیشه پرده‌نشین بوده‌است. بررسی توأمان این دو، پرده از رخسارۀ این مجهولات کنار زده و ما را به فهم و درک کامل‌تری از هر دو مقولۀ ادبیّات و نگارگری رهنمون می‌شود .
بخش 2: ساختار قدرت؛ ساختار تصویر
در بخش دوم «ساختار قدرت؛ ساختار تصویر» را بررسی می‌کنیم. نمونه‌های تأثیر نهاد قدرت بر شاهنامه‌نگاری در عصر تیموری را در سه مبحث زیر دنبال کرده‌ایم :
فصل 1: تأثیر ساختار قدرت بر شاهنامۀ بایسنغری
فصل 2: تأثیر ساختار قدرت بر شاهنامۀ ابراهیم‌سلطان
فصل 3: شاهنامۀ جوکی و هنر قدرت‌گریز
 
 
 
سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.