نویسنده با به کار گرفتن از تجربیات پژوهشگران دانشگاه کمبریج و لیدن و استفاده از نگاره ها و مینیاتورهای شاهنامه بایسنغر، طهماسبی، داور و...الخ و مکتبهای صفوی، تبریز، اصفهان، هرات، کشمیر و ...الخ پنجره ای تازه به روی این شاهکار بی بدیل ادب فارسی گشوده است .
شاهنامه نگاری اثر فاطمه ماه وان و مقدمه فارسی دکتر محمدجعفر یاحقی و مقدمه انگلیسی آن ار دکتر گابریل وندنبرگ(هلند)
تاکنون هیچ پژوهنده ای شاهنامه را از نگاه تصویر و نگاره مطالعه نکرده است.دکتر ماه وان با به کار گرفتن از تجربیات پژوهشگران دانشگاه کمبریج و لیدن و استفاده از نگاره ها و مینیاتورهای شاهنامه بایسنغر، طهماسبی، داور و...الخ و مکتبهای صفوی، تبریز، اصفهان، هرات، کشمیر و ...الخ پنجره ای تازه به روی این شاهکار بی بدیل ادب فارسی گشوده است .
در این کتاب، مؤلف تأثیر برونمتن بر شاهنامهنگاری را با چند رویکرد بررسی کرده و برای بالا بردن دقّت و عینیسازی نتایج، یافتههای تصویری را با روش آماری بررسی کردهاست و بنیان تحلیلهای آماری را با بهرهگیری از نرمافزار SAS استوار ساخته. در بررسی آماری نگارهها، دو شاخصۀ تاریخی و جغرافیایی (زمان و مکان) را لحاظ کرده است؛ زیرا نگاره در بافت زمانی و مکانیِ مشخّصِ خود معنا و هویّت پیدا میکند. مشخصّات نگارهها را در جدولی با این مشخّصهها ذکر کردهاست: شمارۀ نسخه، محلّ نگهداری، زمان، مکان، مکتب، نگارگر، کاتب و حامی است. منبع اصلی برای دستیابی به نگارهها و اطّلاعات پیرامون آن، تارنمای پروژۀ شاهنامه است. نگارنده همچنین از نزدیک با این پروژه در دانشگاه کمبریج همکاری داشته و با روش و چگونگی کار آن آشنا شده است.
مباحث کتاب به شرح زیر است :
بخش 1: چشماندازی به نگارگری
بخش نخست خوانندگان را به گذشتۀ تاریخی میبرد تا سابقۀ دیرین کتابآرایی در فرهنگ ایران را بازگو کند. هنر نگارگری در دل ادبیّات بالیده و در دامن متن ادبی به رشد و اعتلا رسیدهاست. به همین دلیل بسیاری از نانوشتههای ادبی در نگارهها و بسیاری از نانگاشتههای هنری در ادبیّات، همیشه پردهنشین بودهاست. بررسی توأمان این دو، پرده از رخسارۀ این مجهولات کنار زده و ما را به فهم و درک کاملتری از هر دو مقولۀ ادبیّات و نگارگری رهنمون میشود .
بخش 2: ساختار قدرت؛ ساختار تصویر
در بخش دوم «ساختار قدرت؛ ساختار تصویر» را بررسی میکنیم. نمونههای تأثیر نهاد قدرت بر شاهنامهنگاری در عصر تیموری را در سه مبحث زیر دنبال کردهایم :
فصل 1: تأثیر ساختار قدرت بر شاهنامۀ بایسنغری
فصل 2: تأثیر ساختار قدرت بر شاهنامۀ ابراهیمسلطان
فصل 3: شاهنامۀ جوکی و هنر قدرتگریز