پاسداشت حکیم نظامی گنجوی در کتابخانه تخصصی ادبیات
۱۳۹۷-۱۲-۲۲
پاسداشت حکیم نظامی گنجوی با حضور ادب دوستان و اساتید ارجمند، آقایان دکتر سیدعلی کرامتی مقدم و دکتر غلامرضا حافظی در کتابخانه تخصصی ادبیات  حرم مطهر برگزار شد.

پاسداشت حکیم نظامی گنجوی با حضور ادب دوستان و اساتید ارجمند، آقایان دکتر سیدعلی کرامتی مقدم و دکتر غلامرضا حافظی در کتابخانه تخصصی ادبیات  حرم مطهر برگزار شد.
توحیدیه، منقبت پیامبر و اولیای دین و معراج در منظومه های حکیم گنجه بارها تکرار و به زیبایی به نظم کشیده شده است. وی از امام زمان در چند جا یاد می کند. این ادیب هنرمند و مسلط به علوم مختلف در اشعارش فضای زمینی و آسمانی را کنار هم ترسیم می کند. اعتقادات دینی به دور از تعصبات معمول در شعر این شاعر انعکاس دارد. پیامبر اسوه حسنه در شعر نظامی ست. تنوع موضوعی در مثنوی های نظامی وجود داردمخزن الاسرار او جنبه زهدگونه دارد. در خسرو و شیرین التذاذ ادبی بسیاری مشهود است. و خود سروده شیرین تر از عشق شیرین داستان نیست. عشق پاک و بدون هوس در منظومه های عاشقانه او حقیقتا بیانگر این مصرع سروده نظامی ست که فرموده، جهان جز عشق محرابی ندارد. و اعتبار هستی بر مدار عشق دانسته شده است. عفت کلام در منظومه های او جای تعمق دارد و بسیار رعایت شده است. قصه های دیو و پری و تخیلی در منظومه های این شاعر قابل توجه است. در مخزن الاسرار بر ناپایداری دنیا تاکید دارد. هفت پیکر و توجه به عدد هفت مطالبی قابل تامل است. عدد هفت به لحاظ دینی اشاره به هفت عضوی که به سجده می گذاریم و جنبه عرفانی ان در هفت شهر عشق را عطار گشت و هفت خوان رستم در شاهنامه و هفت اقلیم شاهزادگان در هفت پیکر جنبه قابل توجه دیگری در منظومه های نظامی ست. ۴توجه به ادب و اخلاق و دانش اندوزی جنبه دیگری از مفاهیم بلند شعر اوست.
دکتر غلامرضاحافظی در قسمتی از این پاسداشت مقام حکیم نظامی گنجوی، به تداوم اندیشه های ایرانی در مخزن الاسرار اشاره و فرمودند نظامی یک نظریه پرداز ادبی است. اندیشه های پزشکی وی در مخزن الاسرار و تسلط او به نجوم و علوم متعدد نشانگر فیلسوف بودن این شاعر است. وی شاعری ست که پنجاه سال بعد غزالی به دنیا آمد ولی همان اندیشه ها در شعرش قابل پیگیری است. پایه گذاری اندیشه شیخ اشراق هم در آثارش  پیداست.
دکتر حافظی درباره تخلص شعری نظامی  هم توضیح دادند که از نام خواجه نظام الملک این اسم را برگرفته و سلف او در اندیشه های کشورداری ست.
اخلاق و اعتقادات دینی مبحث دیگر شعر حکیم نظامی دانسته شد و حمد و ثنای الهی و مناجات و  معراج از جمله مسائلی است که در آثار این شاعر بارها تکرار شده است.
نظامی همچون خاقانی شاعر ترک زبانی دانسته شد که در شعر فارسی خوش درخشیده است.
در ادامه سی و دومین نشست ادبی خوانش متون کهن ادب دوستان به خواندن منتخبی از اشعار نظامی پرداختند.
سرآغاز خسرو و شیرین و مناجات در توحید باری، نعت رسول اکرم، معراج پیامبر از مثنوی لیلی و مجنون و نصیحت فرزندش محمد از مثنوی لیلی و مجنون اشعار نغز منتخبی بود که توسط شرکت کنندگان نشست خوانش شد.
ابیاتی که معانی بلند و عمیقی در خود جای داده است.
در آخرین نشست سال ۹۷ از سومین سال برگزاری خوانش متون کهن، به رسم معمول کتابی معرفی شد. کتاب مشک بر حریر، تحلیل و نمادشناسی هفت پیکر نوشته خانم زهرا محراب زاده معرفی شد.

سازندگان:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.