سی و چهارمین نشست ادبی خوانش متون کهن با محوریت سعدی، شاعر پارسیگوی ایرانی به همت واحد آموزش سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار شد.
به گزارش آستاننیوز، محمدرضا خوشدل نویسنده و استاد ادبیات فارسی در ابتدای این نشست به شرح مختصری از زندگینامه سعدی پرداخت و ادامه داد: اهل ادب به این شاعر پر آوازه لقب استاد سخن و شیخ اجل دادهاند. او در نظامیه بغداد که مهمترین مرکز علم و دانش جهان اسلام در آن زمان به حساب میآمد تحصیل و پس از آن بهعنوان خطیب به مناطق مختلفی از جمله شام و حجاز سفر کرد. سعدی سپس به زادگاه خود شیراز برگشت و تا پایان عمر در آنجا زندگی کرد.
وی ادامه داد: از سعدی بیش از 22 اثر برجای مانده است که از جمله آن میتوان به کلیات سعدی اشاره کرد. این اثر شامل گلستان، بوستان و نیز غزلیات است و همچنین آثاری در سایر قالبهای ادبی نظیر قصیده، قطعه، ترجیعبند و تکبیت به زبان فارسی و عربی نیز سروده است.
خوشدل اضافه کرد: گلستان و بوستان سعدی بهعنوان کتابهای اخلاقی شناخته میشوند که علاوه بر فارسیزبانان، بر اندیشمندان غربی نیز تأثیرگذار بوده است.
وی با اشاره به تاثیر این شاعر بلندآوازه بر زبان فارسی گفت: سعدی تاثیر غیر قابل انکاری بر زبان فارسی داشته است از این رو شباهت قابل توجهی بین فارسی امروزی و زبان سعدی وجود دارد. آثار او مدتها در مدرسهها و مکتبخانهها بهعنوان منبع آموزش زبان و ادبیات فارسی تدریس میشده و بسیاری از ضربالمثلهای رایج در زبان فارسی از آثار سعدی اقتباس شده است.
وی بیان کرد: او بر خلاف بسیاری از نویسندگان معاصر یا پیش از خود، سادهنویسی و ایجاز را در پیش گرفت و توانست حتی در زمان حیاتش شهرت زیادی به دست آورد. آثار سعدی اصطلاحاً سهل ممتنع است و در آنها نکتهسنجی و طنز آشکار یا پنهان ملاحظه میشود.
گفتنی است: معرفی چند اثر با موضوع سعدی از جمله «365 روز با سعدی»، «سعدی و اقتصاد» و... از دیگر برنامههای این نشست ادبی بود.