۱۳۹۸-۰۴-۰۹
«دسترنج» رنج دست مردان کاشی‌تراش گذشته است
«دسترنج» رنج دست مردان کاشی‌تراش گذشته است
راحله کاظم‌پور گفت: «دسترنج» اولین کتابی که به موضوع تاریخ هنر کاشی معرق ایران از زوایای مختلف پرداخته است. این کتاب رنج دست مردان گذشته من است که بر سختی کاشی تیشه زدند.

 

کتاب دسترنج  «چهل ستون از کاشی‌گران و مرمت‌گران اصفهان» به آثار و احوال هنرمندان کاشیگری پرداخته و آن را در ادوار مختلف ایران مورد بررسی قرار داده است؛ همچنین این کتاب به طور خاص به زندگی و حرفه خاندان کاشی‌تراش و کاظم‌پور از پیشروان هنر کاشی معرق ایران پرداخته است.
راحله کاظم‌پور از نوادگان خاندان کاظم‌پور و دختر هنرمند پیشکسوت کاشی معرق،‌ عباس کاظم‌پور و از شاگردان پدر بود. او در حوزه هنر، معماری سنتی و تزیینات وابسته خصوصا کاشی‌های ایران و جهان پژوهش‌هایی انجام داده است که کتاب «دسترنج » از جمله این فعالیت‌ها است.

این کتاب در پنج فصل نوشته شده است و سیر تاریخی کاشی معرق را بیان می‌کند. نویسنده در فصل اول تاریخ کاشی‌ در ایران را از دوران حکومت هخامنشیان تا زمان آخرین پادشاه ایران مورد بررسی قرار می‌دهد. دوره ساسانیان،‌ سلجوقیان و غزنویان،‌ خوارزمشاهیان، ‌ایلخانیان، ‌تیموریان، ‌صفویه، زندیه، قاجاریه و پهلوی ادوار مورد بررسی بوده‌اند.

در بخشی از فصل اول این کتاب آمده که ایرانیان با شناخت لعاب و پوشاندن سطح آجر با آن، به ترکیبی تازه به نام آجر لعاب‌دار دست یافتند که پیشینه استفاده از این آجر‌های لعاب‌دار رنگی به بناهایی در بین‌النهرین باز می‌گردد.

در جایی دیگر نوشته شده است که تزیینات به جای مانده از زمان هخامنشیان حکایت از کاربرد آجرهای لعاب‌دار رنگین، منقوش و ترکیب آن‌ها دارد. بدنه بناهای مجموعه‌های هخامنشی شوش و تخت جمشید با این گونه از تزیینات آراسته شده‌اند.

فصل دوم کتاب «دسترنج» به روش اجرای ساخت کاشی معرق پرداخته است. در ابتدا از مراحل ساخت کاشی معرق سخن می‌گوید که ترسیم طرح و ایجاد نقش، قدم اول است. در این مرحله کمترین بی‌سلیقگی در تناسب رنگ‌ها یا بی‌ذوقی در ترکیب گره‌ها، اسلیمی‌ها و گل‌ها کار را به ابتذال می‌کشاند. همچنین از شکستن کاشی، چیدمان قطعات، عوامل تاثیر گذار در زیبایی کاشی معرق تا هم‌نشینی رنگ و اجرای کار را توضیح می‌دهد.

کاشی‌سازی خاندان کاظم‌پور طبق روشی است که از دوران صفویه سینه به سینه باقی مانده بود
نویسنده در فصل سوم کتاب وارد زندگی و کار خاندان کاشی‌تراش و کاظم‌پور می‌شود و پیشروان هنر کاشی در خاندان کاظم‌پور را مورد بررسی قرار می‌دهد  و بیان می‌کند که طبق اطلاعات و اسنادی که به دست آوردند اولین شخص این خاندان در زمان قاجاریه و حاکمیت ظل‌السلطان پسر ناصرالدین شاه بر اصفهان،‌ کارگاه کاشی‌سازی داشت و طبق روشی که از دوران صفویه سینه به سینه باقی مانده بود کار می‌کرد و بعد از آن نیز تمام رشته‌های طراحی نقوش و گره سازی،‌ ساخت و رنگ و لعاب کاشی، چرخ‌کاری،‌ معرق کاری و غیره را به فرزندان خود آموخت.

استاد عبدالرحیم کاشی‌تراش،‌ اولین فرد مورد بررسی در این بخش کتاب است.  او آثار بسیاری در اصفهان و اطراف این شهر تاریخی باقی گذاشت، به مرمت و ساخت آجر و کاشی کاروانسراها،‌ مسجدها، کاخ‌ها، مدرسه‌ها و بناهای بسیاری پرداخت. از جمله کارهایی که انجام داده بود، سنبلستان اصفهان است.

استاد عباس کاظم‌پور راوی زندگی هنری گذشتگانش است. و در نهایت زندگی هنری استاد عباس کاظم‌پور، تقریبا از آخرین نفراتی که این میراث خانوادگی و هنر کاشیکاری را حفظ کرده است در فصل چهارم کتاب «دسترنج» آمده است؛ این قسمت از کتاب با زبان خود استاد و از زاویه دید عباس کاظم‌پور روایت شده است. در بخشی از کتاب از زبان او آمده: «من در کنار معماران سنتی و بزرگان هنر کاشی معرق به شاگردی مشغول شدم؛ هر استادی دو وردست یا شاگرد داشت که تیشه‌هایش را برایش چاق می‌کرد و گچ می‌ساخت و آلت‌ها را شماره گذاری می‌کرد.»  در جایی دیگر نوشته شده که «این حرفه از پدر و پدرانم برای ما به یادگار مانده و به دست استادان معروف مثل استادان ابراهیم و اسماعیل کاظم‌پور، استاد محمدعلی کاشی‌تراش و استادان دیگر رونق گرفت.»

در فصل پنجم این کتاب هم اطلاعاتی از برخی آثار این خاندان به دست می‌آوریم. این کتاب آثار این خانواده را به هفت دسته کاخ و عمارت،‌ مجموعه‌های اقامتی و منازل، آرامگاه، ‌مساجد و حسینیه، ‌دانشگاه و مدارس،‌ بانک و برخی دیگر از آثار تقسیم کرده است و به ترتیب نام و محل اثر، معمار و کاشیکار، شرح بنا و تزئییناتی که برای آن بنا استفاده شده است را شرح می‌دهد و پس از آن نیز عکس این بناها آمده است.

 نهمین اثری که در این فصل معرفی شده آرامگاه خیام در نیشابور است که سال ساخت آن به 1337 شمسی برمی‌گردد و معماری آن توسط هوشنگ سیحون انجام شده است و به کاشیکاران این بنا استاد ابرهیم کاظم‌پور، ‌سید مصطفی طباطبایی و احمد مصدق‌زاده اشار شده است.

در بخش تزیینات این بنا ذکر شده است که اشکال مثلث و لوزی‌ای که بر اضلاع ده‌گانه آرامگاه خیام مشاهده می‌شود به سبب شکل دایره‌ای بنا و انحنای آن در جهت عمودی به صورت مثلث‌ها و لوزی‌های غیر مساوی است و سراسر بنا خمیدگی‌هایی دارد؛ به همین سبب سنگ‌ها با انحنایی مناسب هموار شده است. سقف زیر گنبد با کاشی‌های معرق و قسمت‌ خارجی گنبد با معرق سنگی پوشیده شده است.

انتشارات متن کتاب «دسترنج» چل ستون از کاشی‌گران و مرمت‌گران، اثر راحله کاظم‌پور و بهمن سلطان احمدی را در 500 نسخه،287 صفحه و 80000 تومان منتشر کرده است.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید