آقای مقصود رنجبر مؤلف کتاب با قراردادن مبنای تحلیل خویش بر فلسفه «هر کس فرزند زمان خویش است»، به تقسیم بندی دوره های سیاسی حکومت محمدرضا پهلوی پرداخته و با مبنا قراردادن دهه چهل به عنوان دهه «اقتدار کامل و دیکتاتوری مزور» نقش آیت الله محمدرضا سعیدی د ر تداوم نهضت امام خمینی را با مد نظر قراردادن وضعیت نیروهای مخالف رژیم، به بحث نشسته است.
موضوع کتاب حاضر بررسی شخصیت و زندگی و مبارزات آیتالله سعیدی است. وی در سال 1308 در محلهی "نوغان" مشهد به دنیا آمد. پس از طی تحصیلات مقدماتی در مشهد، وارد حوزهی علمیهی قم شد و از محضر آیتالله بروجردی و امامخمینی (ره) بهره جست. با آغاز نهضت امام خمینی (ره) وارد مبارزه شد. سالهای 1345 تا 1349 اوج مبارزات ایشان بود. در سال 1349 به دنبال انتشار نامهای علیه کنسرسیوم سرمایهگذاری خارجی در ایران از سوی ساواک دستگیر شد و در زندان به شهادت رسید.
کتاب از پنج فصل تشکیل شده است.
در فصل اول برای آشنایی با وضعیت سیاسی اجتماعی حاکم بر جامعه، وضعیت سیاسی رژیم و نیروهای معارض آن (اعم از نیروهای مذهبی، ملی مذهبی، نیروهای تودهای و سازمانهای حامی مجاهدین و فداییان خلق) ارزیابی شده است تا موقعیت ورود شهید سعیدی به عرصهی مبارزات روشن شود.
در فصل دوم زندگی شهید سعیدی در ابعاد فردی، علمی و اخلاقی بررسی گردیده است.
در فصل سوم به دیدگاهها و فعالیتهای سیاسی اجتماعی شهید سعیدی اشاره شده است.
فصل چهارم به مبارزات آیتالله سعیدی با رژیم و فصل پنجم به بررسی علل و بازتابهای شهادت ایشان در داخل و خارج اختصاص دارد.
کتاب با نتیجهگیری به پایان میرسد.
در مجموع درباره این کتاب باید گفت : « تصویر شخصیت علمی و مبارزاتی آیت ا... سعیدی در کنار چهره های فرهنگی مبارز انقلاب اسلامی، همچون شهید مطهری و شهید بهشتی در غیاب هر گونه حزب و تشکل سیاسی توانسته است نمایی دیگر از حرکت خودجوش مردمی به زعامت روحانیت در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی را ترسیم کند.