نویسنده کتاب «انديشه سياسي ابوريحان بيروني» غلامحسین مقیمی است. این کتاب توسط انتشارات بوستان کتاب در سال 1388 به چاپ رسیده است.
ابوریحان بیرونی، یکی از اندیشوران برجسته مسلمان دوره میانه به شمار میرود که در مطالعات خود از روش تجربی و علمی، بهره جسته است. اهمیت آرای سیاسی بیرونی تا آنجا که به میراث جهان اسلام برمیگردد، از چند منظر قابل تفحص و تامل است:
نخست، وی یک متفکر مسلمان با گرایش شیعی است و از ذخایر علمی جهان تشیع محسوب میشود، لذا آشنایی با اندیشه سیاسی ایشان برای موقعیت خاص جهان تشیع به خصوص ایران که مرکز احیای تمدن اسلامی است، اهمیت ویژهای دارد.
دوم، بیرونی به مثابه یک ایرانی، متعلق به فرهنگ ایرانی میباشد، بنابراین تا آنجایی که به تاریخ اندیشه و تمدن ایرانی مربوط است، حامل پیشینه و هویت ایرانی میباشد.
سومین نکته مهم به روش تحقیق تجربی و علمی وی مربوط است. به عبارت دیگر کاری که اروپاییان در انقلاب علمی و ادبی با بنیاد علوم و معارف جدید، در قرن شانزدهم کردند، بیرونی در قرن دهم آن را انجام داد.
این کتاب در سه فصل تهیه شده است که عبارتند از:
فصل اول: زندگی و زمانه ابوریحان بیرونی، فصل دوم: مبادی و مبانی فکری اندیشه سیاسی ابوریحان بیرونی، فصل سوم: جامعه و سیاست از منظر ابوریحان بیرونی
در انتهای کتاب نتیجهگیری، ضمیمه، کتابنامه و نمایه آورده شده است.