مبانی نشانه شناسی
۱۳۹۷-۰۶-۱۲
«مبانی نشانه‌شناسی»
کندوکاو در عناصر نشانه‌شناسی

«مبانی نشانه‌شناسی» عنوان اثری نظری از رولان بارت است. این اثر که نخستین بار در سال ۱۹۶۴ در قالب مقاله‌ای در مجله‌ی فرانسوی ارتباطات منتشر شده است، در برگردان آنت لاورس و کالین اسمیت به انگلیسی به‌صورت کتابی مستقل درآمد. کتاب حاضر برگردانی از نسخه‌ی انگلیسی آن است. رولان بارت، نظریه‌پرداز و استاد صاحب کرسی نشانه‌شناسی در دانشگاه کلژدوفرانس بود. آثار او از «اسطوره‌ها» و «درجه‌ی صفر نوشتار» در حوزه‌ی نقد و نظریه‌ تا بررسی‌های روان‌شناسانه و آثار شخصی‌تری چون «رولان بارت به روایت رولان بارت» و «اتاق روشن: تأملاتی درباره‌ی عکاسی» گسترده است. او در این آثار اندیشه‌ورزی و نظریه‌پردازی می‌کند، همچنین هم‌زمان نثرش پخته و شخصی‌تر می‌شود. چنان‌که جان لچت، استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه مک‌کواری سیدنی و متخصص فلسفه و فرهنگ فرانسوی، باور دارد که بارت در نوشته‌های ۱۹۷۳ به بعدش توانسته پس از دوره‌ی تقطیر ساختار زبان دیگران، به زبان فردی خودش دست یابد و مرزهای میان نقد و نوشته‌ی شاعرانه را مبهم سازد.

اندیشه‌ی نشانه‌شناسی قدمتی دیرینه دارد، حتی به دوران یونان باستان می‌رسد. با این حال، خاستگاه نشانه‌شناسی معاصر آرای زبان‌شناس سوئیسی، فردینان دو سوسور، و منطق‌دان آمریکایی، پرس، است. مکتب پاریس عموماً با مبنا قرار دادن آرای سوسور پیش رفته است، اما کسانی مثل رولان بارت و امبرتو اکو در گفت‌و‌گو با آرای در محاق مانده‌ی لویی یلمزلف برآمدند. یلمزلف که آرای سوسور را زمینه‌ی کار خود قرار داده بود، با اخذ رویکردی «فرایندی» و اهمیت دادن به «کاربرد» به‌منزله‌ی پلی میان لانگ و پارول مباحث او را گسترش داد. متأسفانه یلمزلف اثر خود را به زبان دانمارکی و چنان پیچیده نوشت که تا سال‌ها بعد تنها کاربر نظریه‌ی خود باقی ماند.

کتاب حاضر، در زمره‌ی آثار نظری بارت قرار می‌گیرد. او در این اثر می‌کوشد به‌صورت عملی در عناصر نشانه‌شناسی کندوکاو کند. درست همان کاری که در مقدمه‌ی کتاب برای یافتن ممکن‌ها و ناممکن‌های نشانه‌شناسی توصیه کرده است. در عین حال، دریافت این مباحث و درگیر شدن با آنها زمانی ممکن است که خواننده با متون پیشین آشنایی داشته باشد. لذا به نوآموز نشانه‌شناسی توصیه نمی‌شود. زبان و گفتار، مدلول و دال، همنشین و نظام، دلالت صریح و دلالت ضمنی، پنج دوگانه‌ی وام گرفته از ساختارگرایی‌اند که سرفصل مطالب بارت را تشکیل داده‌اند. او با انتخاب این دوگانه‌ها، بار دیگر توجه را به دسته‌بندی رایج دوتایی مفاهیم در این تفکر جلب کرده است. بارت در مقدمه به‌صراحت از وارونی نظر سوسور می‌گوید. بر این باور است که امروز دیگر نمی‌توان گفت که زبان‌شناسی شاخه‌ای از نشانه‌شناسی است. بر خلاف نظر سوسور، هر نظام نشانه‌شناختی‌ای با زبان آمیخته است. همچنین در این زمانه، با وجود توسعه‌ی بازنمودهای تصویری، همچنان و حتی بیش از پیش در تمدنی وابسته به نوشتار گرفتار آمده‌ایم. او توضیح می‌دهد که در این زمانه درک نظام تصویری و ابژه‌هایی دارای مدلول‌های مستقل هر چه بیشتر ناممکن می‌شود. از این‌رو، این نشانه‌شناسی است که در جایگاه شاخه‌ای از زبان‌شناسی واقع شده است.

چاپ نخست «مبانی نشانه‌شناسی» در شمارگان ۱۰۰۰ و به قیمت ۸۰۰۰ تومان در انتشارات عملی و فرهنگی منتشر شده است.

 
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید