مدت هاست كه موضوع بلاك چين و كاربردهاي اين فناوري نوين در سراسر دنيا اهميت زيادي پيدا كرده است. مسلما اين فناوري كاربردي در ايران هم رسوخ خواهد كرد، تاجايي كه چندين بار در چندين شهر ايران از جمله شيراز، رويداد هايي براي معرفي بلاك چين برگزار شده است.
ورود فناوري بلاك چين به زندگي انسان ها مي تواند تغييرات بزرگي را در همه ابعاد جامعه از حوزه گردشگري گرفته تا اقتصاد و ماليات و... ايجاد كند.
پيشتر وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات از ورود بلاك چين به كشور گفته بود و به اهميت هاي اين موضوع هم اشاره كرده بود. حالا بار ديگر و اين بار با يك نمونه عملي، آذري جهرمي خواستار استفاده از بلاك چين در كشور است.
امروز وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در نشست كتابخانه ملي، لزوم استفاده از فناوري بلاك چين در اين كتاب خانه را چنين بيان كرد:
امروز سهم زبان و خط فارسي در محتواي وب به 2 درصد رسيده و اين سهم بايد مطابق اهداف در نظر گرفته شده به 4 درصد برسد. يكي از مطمئن ترين شيوه هاي حفاظت از مالكيت معنوي آثار بكارگيري فناوري بلاك چين است و اين فناوري بايد در كتابخانه ملي استفاده شود.
امروز نسل نويني از فناوري در حال ظهور است كه بر اساس آن ديگر لازم نيست گروهي براي تهيه حافظه ملي ايرانيان به طور اختصاصي كار كنند، بلكه پديدآورندگان ايراني به آساني مي توانند آثار خود را به محتواهاي مناسب تبديل كنند و فقط مديريت آن در كتابخانه ملي صورت مي گيرد.
بلاك چين و شبكه هاي اجتماعي در كنار هم
فناوري شكل زندگي بشر را تغيير داده است بنابراين بايد از اين فناوري براي بهبود همه روال هاي عادي جامعه استفاده شود. مسلما بلاك چين يكي از همين فناوري ها است. به اعتقاد آذري جهرمي بلاك چين مي تواند در حفاظت از مالكيت معنوي بسيار قوي عمل كند. بعلاوه اين فناوري مي تواند هزينه روال هاي معمول را هم كاهش دهد.
شبكه هاي اجتماعي بخش ديگري و البته مهم از زندگي روزمره ما را تشكيل داده است. مسلما مي توان از اين فضا به بهترين شكل ممكن براي تحقق اهداف دولت بهره برد، يعني سريع تر مي توان توليد محتواي فارسي در وب را از 2 درصد به 4 درصد (كه مورد انتظار است) رساند.
آذري جهرمي معقد است با بهره گيري از ظرفيت بي نظير شبكه هاي اجتماعي مي توانيم حافظه ملي ايرانيان را با كمك و همراهي ايرانيان بسازيم. به گفته وي وزارت ارتباطات وظيفه توسعه محتواي ملي و بومي را بر عهده دارد و چه محتوايي بهتر و ارزشمندتر از گنجينه هاي مكتوب پديدآورندگان ايراني كه در شبكه ملي اطلاعات استفاده شود.
وي در مورد شبكه هاي اجتماعي چنين توضيح داد:
هرچند عده اي همواره به دنبال بستن شبكه هاي اجتماعي هستند كه البته عملي نيست اما با استفاده از ظرفيت شبكه هاي اجتماعي مي توان هم اطلاعات را ترويج داد و هم از مشاركت ساير اعضا بهره مند شد. به طور مثال امروز با مشاركت نويسندگان در قيد حيات مي توان كل منابع مكتوب اعم از كتاب و نشريات را از طريق ايجاد كمپين هايي با هزينه هاي اندك به صورت ديجيتالي گردآوري كرد.
شبكه هاي اجتماعي نردبان خوبي براي توليد و ترويج محتواي فارسي در فضاي اينترنت است البته اين موضوع بدون مشاركت مردم ممكن نيست. البته به اعتقاد جهرمي بايد پلتفرم هايي بر مبناي دسترسي آزاد به اطلاعات مهيا شود تا كسب و كارهاي نوپا جذب شوند و با استفاده از ظرفيت هاي خود از اين منابع ارزش افزوده ايجاد كنند.
بلاك چين، گامي در جهت حفظ مالكيت معنوي
گذشته از توسعه محتواي فارسي در اينترنت، موضوع مالكيت معنوي اهميت بسياري دارد. به اعتقاد وزير ارتباطات دسترسي آزاد عموم مردم به منابع و داده هاي مركز ملي مي تواند به موضوع حفظ مالكيت معنوي كمك بزرگي كند. آذري جهرمي در اين خصوص توضيح داد:
اگر اين منابع اطلاعات به صورت آزاد در دسترس قرار گيرد، امكان بكارگيري هوش مصنوعي و تحليل داده ها براي تشخيص نسخه هاي شبيه سازي شده و كپي فراهم خواهد شد و بدين طريق می توان براي حفظ مالكيت معنوي صاحب اثر گام برداشت و اين خود زمينه ايجاد يك نوع كسب و كار جديد است.
رشد سرانه مطالعه با بلاك چين
اين روزها به واسطه استفاده گسترده از گوشي هوشمند و شبكه هاي اجتماعي و اينترنت، كتاب و مطالعه در كشور تقريبا رنگ باخته است اما مي توان با استفاده از تكنولوژي روز داده هاي با ارزش را در اختيار كاربران قرار داد. مثلا همان طور كه داده ها و تصاوير زيادي را به هشتگ گذاري بيشتر در معرض ديد قرار مي دهيم، به همين شيوه مي توانيم داده هاي مختلف ارزشمند را هم دسته بندي كنيم تا كاربران راحت تر به آن ها دسترسي داشته باشند.
آذري جهرمي با بيان اينكه بايد در كتابخانه ملي از فناوري بلاكچين استفاده و استانداردهاي داده ها را نيز بازتعريف كنيم، اظهار كرد:
امروز سطوح مطالعه در جامعه تا حدود زيادي كاهش يافته است كه يكي از علل آن، تغيير عادت مطالعه مردم است. چراكه امروزه مردم عادت كرده اند به جاي كتاب، گوشي و تبلت دست بگيرند، بنابراين با دسته بندي كردن و هشتگ زدن مي توان مطالب مورد علاقه مردم را به راحتي در اختيارشان قرار داد.
https://faceit.ir