ایسیسکو
۱۳۹۳-۰۷-۳۰
آیسسکو (ISESCO)
این سازمان که زائیده سازمان کنفرانس اسلامی است می‌تواند نقطه روشنی در بسط و گسترش علم و فناوری و فرهنگ در میان ملل مسلمان و شناساندن دستاوردهای آن به کشورهای غیرمسلمان باشد. ارتباط تنگاتنگ آن با مجامع دانشگاهی و صاحبان علم و اندیشه، بهره‌گیری از توان و ظرفیت دانشمندان و دانشگاهیان می‌تواند نقطه شروع رشد و تعالی و بالندگی روزافزون آن در عرصه بین المللی باشد.

The Islamic Educational Scintific and Cultural Organization

  آیسسکو (ISESCO) به عنوان یکی از مجامع علمی، فرهنگی و آموزشی وظیفه مهمی در ایجاد تعامل فرهنگی و علمی بین کشورهای مسلمان بر عهده دارد. این سازمان که زائیده سازمان کنفرانس اسلامی است می‌تواند نقطه روشنی در بسط و گسترش علم و فناوری و فرهنگ در میان ملل مسلمان و شناساندن دستاوردهای آن به کشورهای غیرمسلمان باشد. ارتباط تنگاتنگ آن با مجامع دانشگاهی و صاحبان علم و اندیشه، بهره‌گیری از توان و ظرفیت دانشمندان و دانشگاهیان می‌تواند نقطه شروع رشد و تعالی و بالندگی روزافزون آن در عرصه بین المللی باشد. از سوی دیگر کمیسیون ملی آیسسکو در ایران نیز به عنوان نماینده این سازمان می‌بایست بیش از گذشته مورد توجه باشد، ورای یک سازمان اجرایی و دولتی به وظایف مصرح خود در اساسنامه و مقررات بپردازد و شورای علمی خود را متشکل از دانشمندان و اندیشمندان و جهان دیدگان قرار دهد تا جایگاه خود را هر چه بیشتر از گذشته بیابد. ترتیبی اتخاذ گردد تا پژوهشگران و اندیشمندان ایرانی بتوانند از مزایای آیسسکو بیشتر بهره‌مند گردند.
  مقر اصلی آیسسکو در کشور مراکش (شهر رباط) قرار دارد. سازمان می‌تواند براساس قطعنامه کنفرانس عمومی و پیشنهاد شورای اجرایی مراکز، دفاتر یا مؤسساتی را که وابسته به سازمان است در کشورهای عضو دایر نماید که تاکنون این سازمان مبادرت به گشایش دو دفتر منطقه‌ای در شارجه (امارت متحده عربی) و تهران (دی ماه ۱۳۸۱) نموده است.
  طبق مفاد منشور آیسسکو، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی (OIC ) پس از پذیرش منشور سازمان می‌توانند به عضویت آیسسکو درآیند. همچنین کشورهایی که عضو سازمان کنفرانس اسلامی نیستند و در این سازمان به عنوان ناظر فعالیت ندارند نمی‌توانند عضو سازمان آیسسکو شوند. در حال حاضر ۵۱ کشور اسلامی عضو این سازمان هستند که اسامی آنها بدین شرح است:
۱ـ جمهوری آذربایجان، ۲ـ اردن هاشمی، ۳ـ امارات متحده عربی، ۴ـ جمهوری اندونزی، ۵ـ جمهوری اسلامی ایران، ۶ـ جمهوری اسلامی پاکستان، ۷ـ پادشاهی بحرین، ۸ـ سلطان نشین برونئی دارالسلام ، ۹ـ جمهوری خلق بنگلادش، ۱۰ جمهوری بنین، ۱۱ـ بورکینافاسو، ۱۲ـ جمهوری بوسنی و هرزگوین، ۱۳ـ جمهوری تاجیکستان ، ۱۴ـ جمهوری چاد ، ۱۵ـ جمهوری تونس، ۱۶ـ جمهوری جیبوتی، ۱۷ـ پادشاهی عربستان سعودی، ۱۸ـ جمهوری سودان، ۱۹ـ جمهوری سورینام، ۲۰ـ جمهوری عربی سوریه ، ۲۱ـ جمهوری سیرالئون، ۲۲ـ جمهوری سنگال، ۲۳ـ جمهوری سومالی، ۲۴ـ جمهوری عراق، ۲۵ـ سلطان نشین عمان ، ۲۶ـ جمهوری گابن، ۲۷ـ جمهوری گامبیا، ۲۸ـ جمهوری گینه، ۲۹ـ جمهوری گینه بیسائو، ۳۰ـ فلسطین، ۳۱ـ جمهوری قزاقستان، ۳۲ـ قطر، ۳۳ـ جمهوری قرقیزستان، ۳۴ـ جمهوری فدرال اسلامی کومور، ۳۵ـ کویت، ۳۶ـ جمهوری خلق سوسیالیستی عربی لیبی، ۳۷ـ جمهوری مالدیو، ۳۸ـ جمهوری مالی ، ۳۹ـ مالزی، ۴۰ـ جمهوری عربی مصر، ۴۱ـ پادشاهی مراکش ، ۴۲، جمهوری اسلامی موریتانی ، ۴۳ـ جمهوری نیجر، ۴۴ـ جمهوری یمن، ۴۵ـ جمهوری توگو، ۴۶ـ جمهوری دمکراتیک خلق الجزایر، ۴۷ـ جمهوری فدرال نیجریه، ۴۸ـ جمهوری لبنان، ۴۹ـ ساحل عاج، ۵۰ـ سومالی، ۵۱ـ افغانستان
  سازمان اسلامی، آموزشی، علمی و فرهنگی (آیسسکو) پس از تصویب اساسنامه آن را در یازدهمین اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو کنفرانس اسلامی در اسلام آباد در سال ۱۳۶۱ (ماه مه ۱۹۸۰) جهت هماهنگی و گسترش تعامل و همکاری‌های آموزشی، علمی و فرهنگی با الهام از اهداف و تعالیم عالیه اسلام میان کشورهای اسلامی تأسیس گردید. اساسنامه سازمان در سال ۱۹۸۲ به تصویب رسید و طی سال‌های ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۷ در سه مرحله تصحیح برروی آن انجام گرفت. هم اکنون ۵۱ کشور در این سازمان عضویت دارند و مجمع عمومی این سازمان در سالهای ۱۹۸۲ تا ۲۰۰۲ در هشت مرحله تشکیل شده است.


اهداف سازمان عبارتند از:
۱ـ تقویت و ترغیب همکاری میان کشورهای عضو و تحکیم آن در زمینه‌های آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات
۲ـ توسعه علوم کاربردی و استفاده از فناوری پیشرفته در چارچوب آرمان‌ها و ارزش‌های جاودان و بلندمرتبه اسلامی
۳ـ تحکیم درک و تفاهم میان ملت‌های مسلمان و مشارکت در امور، دستیابی به صلح و امنیت جهانی به شیوه‌های گوناگون به ویژه آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات
۴ـ حمایت از تکامل و ایجاد هماهنگی میان مؤسسات تخصصی سازمان کنفرانس اسلامی در زمینه آموزش، فرهنگ و ارتباطات و تحکیم همبستگی یکپارچه اسلامی در میان کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی
۵ـ مطرح نمودن فرهنگ اسلامی به عنوان پایه و اساس برنامه‌ریزی آموزشی در کلیه سطوح
۶ـ تحکیم فرهنگ اسلامی، حفظ استقلال اندیشه اسلامی در برابر تهاجم فرهنگی، عوامل انحراف، تخریب و پاسداری از خصوصیات بارز تمدن اسلامی
۷ـ پاسداری از هویت اسلامی مسلمانان در کشورهای غیر اسلامی

تشکیلات سازمان:

۱ـ مجمع عمومی: مجمع عمومی آیسسکو متشکل از نمایندگان کشورهای عضو سازمان اسلامی آیسسکو می‌باشد که از سوی دولتهای کشورهای عضو تعیین می گردند که معمولاً وزرای آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات شرکت می‌نمایند. مجمع دارای یک دفتر است و در طی هر یک از جلسات سازمان مجمع عمومی، یک رئیس، سه معاون رئیس، یک گزارشگر و رؤسای کمیته‌های کنفرانس را انتخاب خواهد کرد و همچنین دفتر کنفرانس شامل رئیس شورای اجرایی نیز خواهد بود. هر یک از اعضاء محق به دادن یک رأی می‌باشند. قطعنامه‌ها از سوی اکثریت اعضای شرکت کننده و رأی دهنده تصویب خواهد شد.
جلسات مجمع عمومی هر سه سال یکبار بطور منظم برگزار خواهد شد و در خصوص موارد ذیل می‌توان جلسه ویژه برگزار نمود:
ـ قطعنامه مجمع عمومی
ـ درخواست از سوی شورای اجرایی سازمان اسلامی آیسسکو
ـ درخواست از سوی یک سوم اعضاء
ـ یا درخواست از سوی دبیر کل سازمان اسلامی آیسسکو تصویب شده از سوی حداقل یک سوم اعضاء.
دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی، یا نماینده وی حق شرکت در مجمع عمومی را دارند. همچنین نهادها و یا مؤسسات وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی نیز طبق قوانین مربوط به اعضاء ناظر سازمان اسلامی آیسسکو حق شرکت در جلسات مجمع عمومی را خواهند داشت و همچنین وزرای آموزشی کشورهای عضو به علاوه هیأت همراه که در حال حاضر ۵۱ کشور می‌باشد.
از جمله وظایف مجمع عمومی عبارتست از:
۱
ـ شرح خط مشی عمومی سازمان اسلامی آیسسکو
۲ـ تصویب طرحهای عمل، برنامه‌ها، تضمین و بودجه و پروژه‌های در دست اجرای سازمان
۳ـ بحث در مورد گزارش‌ها و پیشنهادات ارائه شده از سوی اعضاء همچنین پیشنهادات صادره از سوی شورای اجرایی و عملکرد مناسب آن
۴ـ تصویب آئین‌نامه‌های مجمع عمومی
۵ـ اصلاح و تصویب آئین نامه‌های مجمع، همچنین قوانین مالی سازمان اسلامی آیسسکو و قوانین پرسنلی. مجمع عمومی اجرای متون مقررات جاری در دبیرخانه عمومی سازمان کنفرانس اسلامی را مدنظر قرار خواهد داد.
۶
ـ بررسی تمامی موضوعاتی که در چارچوب صلاحیت دیگر ارگانهای سازمان کنفرانس اسلامی آیسسکو نمی باشد.
۷
ـ تعیین روابط کنفرانس اسلامی آیسسکو با دیگر سازمانهای اسلامی، عربی و بین المللی و همچنین آژانسهای دولتی تخصصی مطابق با مفاد موافقتنامه‌های دو جانبه که بدین منظور منعقد گردیده‌اند.
۸
ـ بحث و تصویب پیش نویس بودجه و برنامه‌ها و همچنین حسابهای مسدود سازمان اسلامی آیسسکو
۹ـ تشکیل کمیته‌های ویژه جهت انجام مطالعات مخصوص
۱۰ـ انتخاب دبیر کل سازمان اسلامی آیسسکو برای مدت ۳ سال که قابل تمدید می‌باشد. آیین‌نامه مجمع عمومی، شرایط تعیین نامزدها و فرآیند انتخابات را مشخص می‌نماید.
۱۱
ـ تأیید نامزدی اعضای شورای اجرایی سازمان اسلامی آیسسکو که این افراد به غیر از داشتن مهارت در امور اسلامی، علوم، تحصیلات، هنر، ادبیات و ارتباطات، بایستی تجارب و توانایی لازم جهت بعهده گرفتن، کنترل و اجرای وظایف مقرر شده از سوی شورا دارا ‌باشند.

تاکنون هشت اجلاس مجمع عمومی برگزار شده که عبارتند از:
۱
ـ مجمع عمومی کازابلانکا ۱۹۸۲
۲ـ مجمع عمومی اسلام آباد ۱۹۸۵
۳- مجمع عمومی امان ۱۹۸۸
۴ـ مجمع عمومی رباط ۱۹۹۱
۵ـ مجمع عمومی دمشق ۱۹۹۴
۶ـ مجمع عمومی ریاض ۱۵ تا ۱۸ آذر ۱۳۷۶ (۹ـ۶ دسامبر ۱۹۹۷)
۷ـ مجمع عمومی رباط ۲۴ـ۲۲ نوامبر ۲۰۰۰ میلادی ۴ـ۲ آذر ۱۳۷۹ هجری شمسی
۸ـ مجمع عمومی تهران ۸ـ۶ دی ۱۳۸۲
۲ـ شورای اجرایی: که هماهنگ کننده و پیشنهاد دهنده مسائل و برنامه‌های عمل سازمان به مدت سه سال می‌باشد، در هر سال یک بار با حضور نمایندگان کشورها و کمیسیون‌های ملی (در سطح مدیران و کارشناسان) تشکیل می‌گردد. پیشرفت کارهای اجرایی، برنامه‌های آینده، بودجه و حق السهم اعضا را بررسی و پس از توافق، نتیجه کار خود را برای تصویب نهایی به مجمع عمومی پیشنهاد می‌نماید.
  شورای اجرایی متشکل از یک نماینده از هریک از دولتهای عضو می‌باشد. رئیس مجمع عمومی می‌تواند با حفظ سمت و به عنوان مشاور در جلسات شورا شرکت نماید. دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی یا معاون وی نیز می‌تواند در جلسات شورای اجرایی حضور یابد. مدیرکل سازمان اسلامی آیسسکو یا نماینده وی در جلسات شورا شرکت می‌کند. مدیرکل از همکارانش و نمایندگان ارگانهای خارج از سازمان اسلامی آیسسکو دعوت می‌نماید تا در جلسات شورا به منظور ارائه توضیحاتی در زمینه کاری خویش حضور به هم رسانند. دولتهای عضو، نمایندگان خویش را در شورای اجرایی از بین شخصیت‌های مسلمان توانا در زمینه‌های علمی، آموزشی، هنری، ادبیات و ارتباطات انتخاب می‌نمایند. افرادی که تجربه و شایستگی لازم به منظور عضویت در شورا، کنترل و اجرای موارد مطروحه را دارا باشند. هریک از دولتهای عضو در هر لحظه می‌توانند به تعویض نماینده خویش اقدام نمایند.

وظائف شورای اجرایی عبارتست از:
"
شورا مقررات داخلی سازمان اسلامی آیسسکو به استثنا مواردی که در حیطه صلاحیت مجمع عمومی می‌باشد را تدوین می‌نماید .
"
شورا براساس پیشنهاد مدیرکل، معاون مدیرکل را برای یک دوره سه ساله که تنها یک بار قابل تجدید می‌باشد تعیین می‌نماید. شرایط نامزدی و معیارهای انتخاب در مقررات داخلی شورای اجرایی ذکر می‌گردد .
"
شورا به تهیه پیش‌نویس دستور کار جلسات کنفرانس عمومی بر مبنای پیشنهاد مدیرکل اقدام می‌نماید و به بررسی فعالیتهای سازمان و ارزیابی بودجه پرداخته و نیز توصیه‌های مناسب را به مجمع عمومی ارائه می‌دارد.
"
شورا بر اساس قطعنامه‌های مجمع عمومی از تمامی مقررات ضروری به منظور اجرای برنامه‌های سازمان اسلامی آیسسکو به نحوی موثر توسط مدیرکل سازمان بهره می‌گیرد.
۳
ـ اداره کل (دبیرخانه): مسئولیت اداره کل آیسسکو و تشکیلات اداری به عهده مدیر کل است که به انتخاب مجمع عمومی از میان نامزدهای کشورهای عضو برای یک دوره قابل تمدید سه ساله انتخاب می‌شود . وی مسئول و پاسخگوی عملکردها در برابر شورای اجرایی و مجمع عمومی است. مدیریت آیسسکو از سال ۱۹۸۲ لغایت ۱۹۹۱ بر عهده آقای پروفسور عبدالهادی ابوطالب بوده است و آقای دکتر عبدالعزیز عثمان التویجری از عربستان سعودی از سال ۱۹۹۱ تا به امروز عهده‌دار مدیریت آیسسکو بوده است.

آدرس سایت : http://www.isesco.org.ma

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید