نونی صفر
نویسنده: سید حسن شکری
ناشر: سازمان تبلیغات اسلامی
موضوع: جنگ ایران و عراق، ۱۳۵۹ – ۱۳۶۷ – خاطرات
سال نشر: ۱۳۷۰
تعداد صفحات: ۱۱۳ صفحه
این کتاب در سال های مختلف توسط ناشران متفاوت منتشر شده و در سال ۱۳۹۲ ویرایش دوم آن توسط نشر ۲۷ در ۲۹۴ صفحه منتشر شده است.
کتاب نونی صفر، خاطرات دکتر حسن شکری، رزمنده ایرانی از ایام حضور در جبهه های جنگ ایران وعراق است. این کتاب در ۴ بخش « سه راهی نمک» ، « سنگ شکن»، « نونی صفر » و «صخره های عقیق» نگارش شده است و در فصل پایانی عکس ها، اسناد و نقشه هایی از عملیات ها و وقایع روایت شده ، نیز آمده است.
این کتاب در ۲۹۴ صفحه تهیه و تدوین شده است که در آن نویسنده به بیان خاطرات خود از حضور در عملیات های والفجر ۸(سه راه نمک )، کربلای یک(سنگ شکن)، عملیات تکمیلی کربلای ۵(نونی صفر) پرداخته شده است.
سید حسن شکری، از بچههای گردان حبیببنمظاهر بوده است و نام کتابش را هم به نام یکی از همین عملیاتها «نونی صفر» گذاشته است. در کتاب به طور مفصل و جزبهجز به شرح سه عملیات پرداخته میشود.
ابتدا به عملیات والفجر ۸ میپردازد عملیات و الفجر ۸ در ساعت دَه شب ٢٠ بهمنماه ۱۳۶۴ با رمز مقدس «صدیقه کبری» شروع میشود. این عملیات نود و نه روز به طول میانجامد و در انتها به پیروزی ایرانیها منجر میشود فاو به تصرف در میآید و بزرگترین ضربه را به عراق در طول ۸ سال دفاعمقدس وارد میکند.
در ادامه، عملیات کربلای ۱ (سنگشکن) را توضیح میدهد. این عملیات برای بازپسگیری مهران در تاریخ ٩ تیرماه ١٣۶۵ با رمز «اباالفضل العباس(ع)» آغاز میشود. رشادتها و دلاوریهای رزمندگان اسلام در این عملیات نیز نتیجه میدهد و با دادن تعداد مجروح و شهید مهران بازپس گرفته میشود.
قسمت پایانی کتاب به عملیات تکمیلی کربلای ۵ (نونی صفر) پرداخته است. این عملیات در ١٠ اسفند ۱۳۶۵ با رمز «یا فاطمهالزهرا(س)» برای تصرف کانال نونی صفر که تاکنون چند گردان برای تصاحب آن متلاشی شده بودند، آغاز میشود. شکری در این عملیات از ناحیه دست مجروح میشود و برادرش سید محمد شکری هم شهید میشود.
در بخشی از کتاب می خوانیم : « دوست داشتیم اولین گردانی باشیم که برای بازپس گرفتن این زمین مقدس، که برای ما حکم قطعه ای از بهشت را داشت، حرکت کنیم. همه آماده بودیم تا برویم و نیروهای آن دژخیم را تار و مار کنیم. بعد از پیام امام عزیز که فرمود : « مهران باید آزاد شود.» این شوق در ما از حد گذشت، به طوری که حتی فرماندهان گردان را وادار به عکس العمل کردیم. اما باور نمی کردیم که شبی فرا رسد که ما جزء اولین گردانهایی باشیم که درمهران عملیات می کنند و بعد از آزادی شهر، این جلمه را در سر در آن بزنیم: مهران را خدا آزاد کرد. … »
تفریظ مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)
«شهید محمد شکری که نوشتههای لحظه به لحظهاش از چند عملیات، در شمار نورانیترین یادگارهای دفاع مقدس است، گویا برادر مؤلف این کتاب است و از او در چند جا از کتاب “خط فکه” نام برده است. اکنون این برادر رزمنده و زنده در خلال آنانکه کتابش به آنها تقدیم شده، نام برادر شهیدش را نگنجانیده است. زهی کرامت و بزرگواری. برادر دیگری هم از او قبلاً بر مسند شهادت تکیه کرده بوده است؛ شهید سید علی شکری … اللهم احشرنا مع هولاء فی الدنیا والآخره …»
بسم الله الرحمن الرحیم
این نیز از جملهی سندهای دقیق دوران دفاع مقدس است که باید از نویسندهی آن بسیار متشکر بود. صفا و معنویت در این کتاب موج میزند. ۷۰/۹/۲۱