ضربت متقابل
نویسنده: حسین بهزاد، گلعلی بابایی
ناشر: سوره مهر
موضوع کتاب: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، لشکر ۲۷ مکانیزه محمد رسولالله (ص)
تاریخ چاپ: ۱۳۸۸
تعداد صفحه: ۱۰۰۷ صفحه
شابک: 6-11-6007-964-978
این کتاب به عنوان کتاب دوم کارنامه عملیاتی لشکر ۲۷ محمد رسولالله، درباره کارنامه عملیاتی این لشکر، در عملیات رمضان از تیر تا پایان شهریور ماه ۱۳۶۱ است.
نوشتههای کتاب بیانگر واقعیت جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و کاملاً مستند و معتبر است و جای هیچ شک و شبههای برای حقایق موجود در عملیات رمضان به جا نمیگذارد.
نویسنده اثر تاریخ واقعی جنگ را بدون دخل و تصرف همراه با خاطرات فرماندهان روایت میکند و فضاسازی و شخصیتسازی در این کتاب جایی ندارد؛ چراکه در پژوهش نمیتوان شخصیت کاذب و خیالی ایجاد کرد و باید عین همان که هست گفته شود. به زندگی روزمره شهید همت و متوسلیان هم در ضربت متقابل اشاره شده است؛ ولی باز هم نمیتوان گفت کتاب خاطرهنویسی است، چون درخاطرهنویسی دست خاطرهنویس باز و ممکن است کنار شخصیت اصلی، شخصیتپردازی را هم چاشنی کار بکند.
ضربت متقابل در دوازدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس به عنوان اثر برگزیده انتخاب شده است.
کتاب «ضربت متقابل» در چهارده فصل با عناوین «تدبیر تعقیب متجاوز»، «اهداف طرح عملیاتی کربلا»، «شناسایی و سازماندهی»، « تلاشهای بازدارنده»، «ضربت متقابل»، «رخنه ناموفق»، «نبرد فطر»، «همت چاره ساز»، «انتخاب راه کار»، «مصاف با دژهای مثلثی»، «مثلث سوم»، «آخرین تمهیدات»، «واپسین تکاپو» و «ترازبندی نبرد رمضان» شکل گرفته است.
کتاب اول این مجموعه نیز با عنوان «همپای صاعقه» به تشریح نقش این لشکر در دو عملیات بزرگ فتح المبین، بیتالمقدس (آزادسازی خرمشهر) و اعزام نیروهای آن به لبنان پرداخته و در برگیرنده وقایع دی ماه۱۳۶۰ تا تیر ماه ۱۳۶۱ است.
مقام معظم رهبری در دست نوشتهای بر حاشیه این کتاب آوردهاند:
«کتابهایی مانند ضربت متقابل و هم پای صاعقه، باید کتاب های رایج دست کارکنان در سطح سپاه و خانواده هایشان باشد. این کتاب نقش فرماندهان را در جنگ برجسته میکند که چگونه فرماندهان سپاه و ارتش وارد صحنه دفاع مقدس شدند و عملیاتهای موفقی را انجام دادند…وظیفه فرماندهان ترویج، نشر و عرضه این کتابها به حد کافی در جامعه است.»