یادداشتهای ناتمام
نویسندگان: علی سمندریان، سید محمد شکری، اصغر آبخضر و کمال سپاهی
ناشر: سازمان تبلیغات اسلامی
موضوع: جنگ ایران و عراق، ۱۳۵۹ – ۱۳۶۷ – شهیدان
سال چاپ: ۱۳۶۸
تعداد صفحات: ۱۵۳ صفحه
مجموعه ای است از یادداشتهای دو رزمنده و دو شهید از وقایع روزها و شیهای عملیات و منطقه های عملیاتی. از مهران، از شلمچه ی کربلای پنج، شهید سمندریان از زندگی در فضای جبهه و جنگ گفته است و یاداشت پایانی گزارشی است از عملیات مسلم ابن عقیل.
جنگ که تمام شد، کتابهای زیادی از خاطرات رزمندگان و اسرا و جانبازان منتشر شد که به حق جملگی ناگفتههایی خواندنی دارند.کتاب «یادداشتهای ناتمام» یکی از این آثار است که خاطراتی از چهار رزمنده دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را دربرمیگیرد؛ یادداشتهای ناتمام، لحظه توسل، در مهران و شب آتش عناوین این چهار خاطرهاند.
نام کتاب برگرفته از عنوان نخستین یادداشت است که شهید علی سمندریان آن را نوشته. وی در این یادداشت روزگار دوران جنگ را شرح میدهد. علاوه بر این، وصیتنامه کوتاه و مختصر شهید سمندریان در انتهای یادداشت آمده است.
یادداشت «در مهران» نوشته شهید سیدمحمد شکری همانطور که از نامش مشخص است، به بخشی از درگیریها در منطقه مهران اختصاص دارد.
«لحظه توسل» به قلم کمال سپاهی موقعیت و رویدادهای اردوگاه رزمندگان در کارون، منطقه شلمچه و ساعاتی از عملیات کربلای پنج را روایت میکند که نویسندهاش، به عنوان بیسیمچی در آن عملیات حضور داشته است.
آخرین یادداشت کتاب حاضر با عنوان «شب آتش» نوشتهای از اصغر آبخضر درباره عملیات مسلم بن عقیل است.
«یادداشتهای ناتمام» با بیان جزئیات و لحظاتی بکر و مستند، توانسته است در تکمیل تصویری که از دوران دفاع مقدس وجود دارد، نقش شایانی بازی کند و جنبههایی دیگر ازاین واقعه بزرگ را پیش روی مخاطبان بگشاید و به نمایش بگذارد؛ چنانچه به عنوان نمونه در یادداشت «لحظه توسل» خواننده بهعینه میبیند که چگونه توسل به حضرت زهرا(س) باعث عقبنشینی عراقیها میشود.
تفریظ مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)
بسم الله الرحمن الرحیم
از این چهار نوشته، سومی را که به قلم شهید سید محمد شکری است قبلاً در جزوهی مستقل خوانده بودم، از اوّلی که به قلم شیوا و سرشار از صفای شهید سمندری است ذکری در« حَنابندانِ » قدمی ـ که یکی از شیواترین نوشتههای مربوط به جبهه است ـ رفته بود و با آن آشنائی دورا دوری داشتم. آن را خواندم و حقیقتاً محظوظ شدم. خدا این هر دو شهید را در سرادق ملکوت همنشین اولیاء فرماید. نوشتهی کمال سپاهی هم شیرین و خواندنی است هر چند آن جاذبهی دو نوشتهی دیگر را ندارد. دربارهی نوشتهی آخر هم دو سه جمله در ابتدای آن نوشتهام. خداوند به همهشان جزای خیر بدهد.
شب پنجشنبه ۸ اسفند ۷۰ . شعبان ۱۴۱۲
چاپ نخست "یادداشتهای ناتمام" در قطع رقعی و ۱۵۳ صفحه و با شمارگان ۶۰۰۰ نسخه، سال ۱۳۶۸ توسط دفتر ادبیات و هنر مقاومت عرضه شده است.
چاپ دوم کتاب "یادداشتهای ناتمام"، توسط انتشارات سوره مهر در بیستودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شده است.