یک سال مبارزه برای سرنگونی رژیم شاه (بهمن ۱۳۵۶ تا بهمن ۱۳۵۷)
موضوع:ایران – تاریخ – انقلاب اسلامی، ۱۳۵۷
پدیدآورنده: روحالله حسینیان
محل نشر: تهران
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
سال نشر: ۱۳۸۵
صفحات: ۱۰۰۴ صفحه
شابک:۸-۱۳۵-۴۱۹-۹۶۴
"یک سال مبارزه برای سرنگونی رژیم شاه (بهمن ۱۳۵۶ تا بهمن ۱۳۵۷)" در تابستان سال ۱۳۸۵ توسط جناب آقای روح الله حسینیان به رشته تحریر در آمده است. نویسنده کتاب در مقدمه این چنین می گوید: "ما در این کتاب بر سر آن نیستیم تا نظریه ای را ثابت و یا رد نماییم؛ چه معتقدیم حوادث، زمینه ها، عوامل، تمایزات، ویژگی ها و بسیاری از ابعاد انقلاب اسلامی توصیف نشده است تا بر مبنای واقعیت ها، داده ها و اطلاعات صحیح تحلیل و نظریه ساخته شود.
به زعم نگارنده، در پیروزی انقلاب اسلامی، سه عنصر ایدئولوژی اسلام شیعی، رهبری امام خمینی و مجاهدت مردم ایران نقش اصلی را داشتند. او در این کتاب، به تشریح رهبری امام خمینی و جانفشانیها و جهاد مردم ایران پرداخته و نشان میدهد که چگونه رهبری خردمندانهی امام با اندیشهی شیمی، مردم را به خودباوری رساند و موجب شد که آنان برای سرنگونی رژیم شاه و برقراری جمهوری اسلامی از هیچ کوششی دریغ نورزند.
بر این اساس، بخش اول اثر با عنوان «نقش رهبری امام خمینی(ره) در پیروزی انقلاب اسلامی» در سه فصل، این نقش را مورد مطالعه قرار داده است. فصل های سه گانه این بخش هر کدام مشتمل بر چند قسمت می شوند که تیتر وار عبارتند از:
فصل اول که هم نام با بخش اول می باشد با ذکر این مسأله که هیچ یک از دانشمندان علوم سیاسی در علیت و تأثیر نقش رهبری تردید نکرده اند به بررسی تأثیر نقش امام در پیروزی انقلاب اسلامی پرداخته است و این موارد را مورد مطالعه قرار داده است:
مبانی فکری امام خمینی
استراتژی امام خمینی
تبیین حکومت اسلامی
فصل دوم این بخش با عنوان «راهبردهای امام خمینی(ره) برای سرنگونی رژیم شاه» موارد زیر را مورد بحث قرار داده است:
اثبات فساد ذاتی سیاسی
اثبات ناکارآمدی اقتصادی رژیم
عملیات روانی
در فصل سوم از بخش اول که «خنثی سازی منابع قدرت رژیم» نام گرفته است با اشاره به این موضوع که رژیم شاه به دلیل نداشتن پایگاه مردمی از همان آغاز با تزلزل مشروعیت و گاه بحران مشروعیت روبه رو بوده است، این عناوین را مورد مطالعه قرار گرفته است:
تحقیر و بی اعتبار سازی قدرت های خارجی
خنثی سازی ارتش
بخش دوم کتاب با عنوان «گسترش بحران» در چهار فصل، وقایع مهم بسیاری را مورد مطالعه قرار داده که از آن جمله می توان به: واقعه ۱۹ دی قم، ۲۹ بهمن تبریز، حماسه مردم یزد در دهم فروردین ۱۳۵۷، راهپیمایی ۱۶ شهریور، پی آمد های فاجعه ۱۷ شهریور، فاجعه مسجد جامع کرمان، فاجعه خونین ۳۰ مهر همدان، تظاهرات دانش آموزی ۱۳ آبان، اعتصابات سازمان های دولتی ۱۵/۸/۱۳۵۷ تا ۳۰/۸/۱۳۵۷ ، راهپیمایی تاسوعا و عاشورا و … اشاره کرد. عناوین اصلی چهار فصل بخش دوم از قرار زیر می باشد:
گسترش بحران
پنجمین موج
مهاجرت امام خمینی(ره)
دولت نظامی ازهاری
بخش سوم اثر«در سراشیبی سقوط » نام گرفته است. این بخش نیز مانند بخش دوم شامل چهار فصل می باشد که به قرار زیر می باشند:
در سراشیبی سقوط
خروج شاه و فروریزی سلطنت
بازگشت پیروزمندانه امام خمینی(ره)
سقوط نهایی
در فصل های چهارگانه این بخش به بیعت شکنی متقابل رژیم و کارگزاران، دستگیری و استعفای کارگران، تغییر ارزش ها، طرح هایی برای جلوگیری از پیروزی امام خمینی(ره)، دولت بختیار، مواضع علما، طرح کودتا، خروج شاه و فروریزی سلطنت، فرو پاشی شورای سلطنت، بازگشت پیروزمندانه امام خمینی(ره)، با شکوه ترین استقبال تاریخ، تشکیل دولت موقت، بیعت نظامیان با امام خمینی، پیروزی نهایی امام خمینی و بسیاری موضوعات دیگر پرداخته شده است.
در آخر نویسنده فهرستی از منابعی که در تهیه این اثر از آنها بهره برده را جای داد ه است و پس از آن بخشی را با نام فهرست اعلام ضمیمه اثر خود کرده است.
گفتنی است، یکی از ویژگیهای کتاب، فراوانی جدولهای حوادث است که به منظور مقایسه و نشان دادن سیر حوادث تهیه شده است. این جدولها بر مبنای اسناد ساواک مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کتابهای دوم تا هجدهم انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک و روزنامههای کیهان و اطلاعات به جز ایام اعتصاب تهیه و تدوین شده است. جدولها، همچنین اشارهای است به نقش شهرهای مختلف ایران در انقلاب.