خط فکه
نویسنده: سید محمد شکری
ناشر: سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری
موضوع: جنگ ایران و عراق، ۱۳۵۹ – ۱۳۶۷ – خاطرات
سال نشر: ۱۳۷۰
تعداد صفحات :۷۱ صفحه
ویرایش دوم این کتاب در ۱۰۷ صفحه توسط انتشارات سوره مهر در سال ۱۳۹۲ تجدید چاپ شده است.
کتاب خط فکه یادداشت های سید محمد شکری است. اکنون سید محمد شکری شهید شده است و یادداشت ها، اوست که منتشر شده و یاد او را زنده نگه می دارد.
سید محمد دومین شهید خانواده شکری است قبل از او برادرش سید علی هم شهید شده بود. سید محمد شکری، متولد دی ماه ۱۳۴۱ دانشجوی سال چهارم رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که سرانجام در اسفند ماه ۱۳۶۵ طی مرحله تکمیلی عملیات کربلای۵ در منطقه عملیاتی شرق بصره به شهادت رسید.
سید محمد دانشجوی رشته پزشکی بوده، درس را رها می کند و به جبهه می رود و در جبهه آموخته هایش را پیاده می کند و به کار امدادرسانی مجروحین می پردازد.
یادداشت های سید محمد شامل: مأموریتش در فاو، رفتن به خط فکه، در مورد گردان عباس و اعضای آن گردان و مأموریت در مهران و جبهه شلمچه می شود. او لحظه به لحظه دقیقه به دقیقه خاطرات خود را حالات خود و رزمندگان را قبل از عملیات و بعد از عملیات، مناجات های خود و همرزمانش، وصیت نامه نوشتن شهیدان قبل از عملیات ها، پرپر شدن شهیدان امداد رسانی اش در جبهه را نوشته است.
در اولین بخش این کتاب با عنوان (خط فکه) که به هجدهم اردیبهشت سال ۱۳۶۵ برمیگردد، میخوانیم: در این روز از ماموریت فاو به پادگان دوکوهه برگشتیم. ۱۲روز میشد که در فاو بودیم. از این مدت، حدود پنج شب آن را در خط دو جداره گذراندیم. در تمام این مدت ماموریت، ۹ شهید تقدیم اسلام و انقلاب شد که پنج نفرشان را در حال عبور از اروندرود از دست دادیم…
در بخش دوم کتاب با عنوان «در مهران» شهید شکری لحظه به لحظه مشاهدات خود از جبهه مهران را به دقت، با لحاظ کردن دقایق آن ذکر کرده است.
بخش سوم کتاب به مشاهدات شهید شکری از منطقه عملیاتی فاو اختصاص یافته که محدوده زمانی ۲۴ و ۲۶ خرداد ۱۳۶۵ را در بر میگیرد.
بخش چهارم کتاب هم در مورد حضور و مشاهدات وی از جبهه شلمچه است. تاریخ این یادداشت ۲۶ دی ماه ۱۳۶۵ است.
همچنین بخش پایانی کتاب، وصیتنامه شهید سید محمد شکری است که به جمع خاطرات او ضمیمه شده است.
دایره خورشید، گاهی آن قدر خودش را کوچک می کند که می توان آن را در کنج یک دل پیدا کرد و ستاره ها هم، که آویز قلب های مرصّع می شوند. خیلی بودند آدم هایی که پوسته زمین را انداختند و مثل بلدها پا در راه های آسمان گذاشتند و جبهه پر بود از این بلدهای عاشق.
این کتاب به نام یکی از همین آسمان رفته هاست. سید محمد شکری، اگر به جنس نوشته های او دست بزنید، آفتاب را در کنج دلش خواهید یافت و ستاره ها را هم.
خاطرات شهید سید محمد شکری به سه زبان فارسی، انگلیسی، عربی در ۳ جلد که به کسب افتخار تقریظ مقام معظم رهبری نایل آمده است.
موسسه فرهنگی و هنری روایت، ترجمه فرانسوی کتاب «خط فکه» یادداشتهای شخصی شهید سید محمد شکری از جبهههای فکه، مهران، فاو و شلمچه را در دست انتشار دارد.
… نیروها را سوار بر اتوبوسها کردند و به سوی فکه به حرکت درآوردند. علت اعزام نیروها به فکه این بود که طی تکی که عراق به این منطقه کرده بود، توانسته بود عمق تقریبی هفت کیلومتر را اشغال کند. ادامه این پیشروی میتوانست عواقبی در برداشته باشد. در وهله اول برای جلوگیری از حرکت عراق، تیپ سیدالشهدا وارد عمل شده و با شش تیپ از نیروهای عراق روبهرو می شود. بههمین دلیل در ماموریت خود موفقیت چندانی کسب نمی کند. طی ماموریت های بعدی که توسط نیروهای دیگر انجام میگیرد، حدود پنج کیلومتر از خاک اشغالی آزاد می شود و حالا برای حفظ این منطقه آزاد شده گردان عمار را برای پدافند نیاز داشتند…
تفریظ مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)
بسم الله الرحمن الرحیم
این سندی ارزشمند از اوضاع جبهه و خوی و خصلت بسیج است. این حرفها برای مردم دنیای مادیّ و ظلمانی، قابل فهم و درک نیست، اگر چه سراسر هشت سال دفاع مقدّس از آن پر است، نگارش روان و روشن و موشکاف این نوشته بر ارزش سندی آن میافزاید، و شهید عزیز نویسندهی این خاطرات با این نوشته نیز بخشی از فضای مصفّای روح بسیجی را مجسّم میکند..، رحمت خدا بر روان پاکش باد…
این از جملهی نوشتههائی است که حتماً باید به زبانهای دیگر ترجمه شود.
۷۰/۹/۱۹