خاطرات شفاهی شهید محمد حسن نظرنژاد: بابا نظر
گردآورنده: مصطفی رحیمی
ناشر: سوره مهر
موضوع کتاب: شهیدان- ایران- سرگذشت نامه
سال نشر: ۱۳۸۸
تعداد صفحه: ۵۲۰
شابک: ۵-۱۴۸-۵۰۶-۹۶۴-۹۷۸
محمد علی شادزاد کارشناس سوره مهر الکترونیک (سما) از عرضه نسخه الکترونیک کتاب خاطرات بابانظر در سامانه آمازون خبر داد و افزود: نسخه فارسی کتاب خاطرات بابانظر در سامانه آمازون به دو صورت پرینت در محل ( Print on demand) و نسخه الکترونیک در سایت آمازون عرضه شد. همچنین نسخه الکترونیک این کتاب از سامانه گوگل بوک نیز قابل دریافت می باشد.
بابانظر عنوان کتابی است که توسط انتشارات سوره مهر منتشر شدهاست. این کتاب حاصل مصاحبههای شفاهی با سردار شهید محمدحسن نظرنژاد است که طی آن خاطرات راوی پیرامون انقلاب و جنگ تحمیلی بیان میشود و حاصل گفتگوی ۳۶ ساعته ی سید حسین بیضایی با اوست. محمدحسن نظرنژاد ملقب به بابانظر در بیشتر زمان جنگ ایران و عراق را در جبهههای جنگ گذراند و جراحتها و آسیبهای جدی دید. مصاحبهها در سال ۷۴ و ۷۵ ضبط شده و روی کاغذ آمده است اما فیلمها همگی مفقود شدهاند . مصاحبههای این کتاب توسط سیدحسین بیضایی انجام گرفتهاست و تدوین آن را مصطفی رحیمی به عهده داشتهاست.
کتاب از زبان خود شهید نظرنژاد است. آنچه در نگاه اول و بیش از همه ذهن هر خواننده ای را به سوی خود جلب میکند روایت دقیق و همراه با تمام جزئیات است.
در جای جای کتاب به نام افراد، مکانها، ساعتها و حالتهایی از افراد بر میخوریم که راوی همراه با ریزترین جزئیات به آنها پرداخته است. برای مثال اینکه دو شب قبل از عملیات برایش چه اتفاقی افتاده است یا با چه کسانی دیدار کرده است و در بین آنها چه صحبتهایی رد و بدل شده است، نمونههایی از این دست است.
آنچه مشخص است علی رغم سواد کم بابانظر، ذهن پویای او و حافظهی قویاش، نه تنها در میدان جنگ بلکه در عرصهی روایتگری هم موجب حیرت است. بابانظری که در جریان مأموریتش به پاوه وقتی منور میبیند تعجب میکند و قبل از آن هیچ نوع آشنایی با آن نداشته است طوری با ضد انقلاب نبرد میکند که سرهنگ کارکشتهی ارتشی از نوع جنگیدن او متحیر میشود، بعید هم نیست که کتاب خاطراتش دایرهالمعارفی باشد فشرده از تمام عملیاتهایی که در آنها حضور داشته است.
کتاب مملو است از خاطرات جنگی نسبتاً کوتاه که به واسطهی زمان رخ دادنشان کنار هم چیده شدهاند. خاطرههایی بعضاً گسسته از هم که اشاره دارد به شبهای شناسایی و عملیات و روزهای پیروزیها و شکستها.
در میان سیل انبوه این نوع از خاطرات گاهی اتفاقاتی که برای لحظاتی خواننده را از فضای رزم و نبرد بیرون میآورد نیز ذکر شده است. نظیر آخرین کلماتی که یک شهید بر زبان آورده است یا شوخیهای گاه گاه رزمندگان. گرچه به نظر نگارنده نسبت بین این دو رعایت نشده است و در قسمتهایی از کتاب همین اشکال باعث ملال آور شدن روند داستان میشود.
با وجود تمام جذابیتها، چیزی که در کتاب بابانظر کمتر به آن توجه شده است. خواننده را به درون حادثهها نمیکشاند بلکه خواننده همواره مانند یک ناظر بیرونی بر آنچه اتفاق افتاده است نظاره میکند.
تفریظ مقام معظم رهبری(مد ظله العالی):
بابانظر که یک جوان کم سوادی بوده رفته جنگ، فرماندهی کرده و سال ها در جنگ بوده و بعد هم جانباز شده و شهید شده است، شرح حال را خودش گفته؛ این کتاب شد. یک داستان مفصل شد.
به هر حال بابانظر و کتابهایی نظیر آن میتوانند علاوه بر حفظ ارزشها و تاریخ هشت سالهی جنگ تحمیلی راهی باشند کوتاه برای آشنایی با تاکتیکهای عملیاتی و ابتکاراتی که با جانبازیها و فداکاریهای مردمان این کشور عجین گشت و موجب ایجاد حماسه ای ماندگار در تاریخ جهان شد .
این کتاب در شهریور ۱۳۸۸ رونمایی و با تیراژ بیست هزار نسخه وارد بازار کتاب شد. این کتاب در طی اولین سال انتشار (از شهریور ۱۳۸۸ تا شهریور ۱۳۸۹) بیست و چهار بار تجدید چاپ شده است.
بیتردید یکی از کتابهای پرفروش حوزه تاریخ شفاهی و ادبیات دفاع مقدس در یکی دو سال گذشته «بابا نظر» بوده است. کتابی که در کنار «دا»، «نورالدین» و «پایی که جا ماند» مجموعه موفقی از آثار ارزشی و پرمخاطب را شکل دادند و دست کم بالای ۳۰۰ بار چاپ را تا امروز داشتهاند.