فلسفه فلسفه اسلامی
۱۳۹۷-۰۴-۲۱
انتشار کتاب تازه‌ای از برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی
جلد اول کتاب «تأملاتی در فلسفه فلسفه اسلامی» اثر حجت ‌الاسلام والمسلمین سید یدالله یزدان ‌پناه که به مباحث روشی و معرفت‌شناختی پرداخته، از سوی انتشارات کتاب فردا منتشر شد.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، استاد سیدیدالله یزدان ‌پناه، از اساتید مبرز سطوح عالی حکمت در حوزه علمیه قم و مدیر گروه عرفان مجمع عالی حکمت اسلامی قم است. یکی از کلان ‌پروژه‌‌های علمی و تدریسی ایشان، تقریر نظام‌ مند و متین حکمت اسلامی است.

وی برای تبیین دقیق و مفصل حکمت متعالیه صدرایی، و نیز قوت بخشیدن به درس‌های حکمی حوزه و تربیت دانش ‌پژوهان خبره و استادان آینده حکمت اسلامی، از سال تحصیلی ۹۳-۹۲، درس خارج «نهایه الحکمه» (نوشته علامه طباطبایی) را در حوزه علمیه قم آغاز کرد. در این درس ‌ها، وی همگام با مرحوم علامه طباطبایی که برخی مباحث فلسفه فلسفه را در بخش مدخل کتاب نهایه مطرح کرده ‌اند، به بحث ‌هایی از این دست پرداختند، و مجموعه ‌ای از مباحث فلسفه فلسفه را مطرح کردند. بخشی از این درس گفتارها، در کتاب «تأملاتی در فلسفه فلسفه» (مباحث معرفت ‌شناختی و روش ‌شناختی) با تحقیق و نگارش رضا درگاهی ‌فر و همت گروه مطالعات تراث و تحقیقات بنیادین پژوهشکده تمدن توحیدی (فتوت) تدوین شده است.

بخشی از این کتاب
در بخشی از کتاب آمده است: «فلسفه به معنای مابعدالطبیعه، علمی است که به موجود از آن‌ جهت که موجود است، می‌ پردازد و خواهان دستیابی به حقایق موجودات است. برای کشف حقایق مرتبط با علم باید از روش مناسب، که به اکتشاف بینجامد، بهره برد. روش علم فلسفه برای اکتشاف حقایق فلسفی، که حقایقی از منظر موجودیت بدون تقیّد به هر امر دیگرند، روش عقلی برهانی است.

دانش فلسفه یا مابعدالطبیعه با دسته‌ ای از پرسش‌‌ها در باب حقیقت خود روبروست، که امروزه از آن با عنوان «فلسفه فلسفه» یاد می‌ کنند. فلسفه فلسفه به مسائل درونی دانش فلسفه و بررسی صدق و کذب گزاره‌‌های آن نمی ‌پردازد، بلکه به خود فلسفه بسان امری عینی توجه می‌‌کند. به بیان دیگر، فلسفه فلسفه به خود دانش فلسفه، به‌ صورت درجه دوم و فرامسأله ‌ای نظر می‌‌کند و مداقّه‌‌هایی در باب آن دارد و پرسش ‌هایی را به ‌صورت پیشامسأله ای درباره فلسفه فراروی می‌ نهد.

مباحث فلسفه فلسفه را از منظری می‌‌توان به دو دسته مسائل «روشی و معرفت‌ شناختی» و مسائل «محتوایی» تقسیم کرد. مباحث روشی و معرفت ‌شناختی، ناظر به آن دسته نکات و تأملاتی ‌اند که شیوه بررسی و کاوش علم فلسفه و مبانی اساسی معرفت ‌شناختی آن را بررسی می‌ کنند، همچون روش خاص علم فلسفه، روش عام قابل استفاده در فلسفه و دسته‌ ای از مباحث روشی مطلق مرتبط با مسائل فلسفه فلسفه که در همه علوم برهانی و به ‌ویژه در فلسفه به‌ کار می‌‌روند. نمونه ‌هایی از مباحث محتوایی عبارتند از: موضوع فلسفه، تعریف فلسفه، امکان فلسفه و ضرورت آن، مبادی آغازین فلسفه، کارکردهای فلسفه، گستره دانش فلسفه و مسائل آن و نسبت فلسفه با علوم دیگر.»

محتوای کتاب
در این دفتر از تأملات، به برخی مباحث روشی و معرفت ‌شناختی فلسفه فلسفه اسلامی پرداخته شده است، بدین شرح: ۱. «معیار بداهت تصوری در مفاهیم بدیهی»، ۲. «مؤلفه‌‌های معرفت یقینی؛ با نگاهی به دیدگاه ابن ‌سینا و محقق طوسی»، ۳. «نوع برهان مورد استفاده در فلسفه»، ۴. «انواع کنش ‌های عقل نظری»، ۵. «شهود عقلی به ‌مثابه پایه فلسفه»، ۶. «روش اشراقی به ‌مثابه روش خاص حکمت متعالیه» و ۷. «بهره‌ گیری از دین و عرفان نظری در فلسفه بسان روش عام (با تأکید بر روش حکمت متعالیه صدرایی)».

مشخصات
چاپ اول کتاب «تأملاتی در فلسفه فلسفه اسلامی» در ۴۱۶ صفحه، تیراژ ۱۱۰۰ نسخه  و قیمت ۲۱۰۰۰ تومان از سوی انتشارات کتاب فردا منتشر شده است. پیش‌تر از این استاد علوم حکمی اسلامی حوزه علمیه قم، کتاب‌های «مبانی و اصول عرفان نظری» (انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ـ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۹)، «حکمت اشراق» (انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ـ سه جلد ـ برگزیده سیزدهمین همایش کتاب سال حوزه و برگزیده جشنواره فارابی در سال ۱۳۹۱)، «فروغ معرفت در اسرار خلافت و ولایت» (شرح مصباح الهدایه امام خمینی در دو جلد ـ چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) منتشر شده است.

انتشارات کتاب فردا از ناشران تخصصی در حوزه علوم انسانی است که در سال ۱۳۹۲ ناشر برگزیده کتاب سال حوزه شده است که «مردم ‌شناسی تحول در علوم انسانی» (دکتر ابراهیم فیاض)، «روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی»، «انواع و ادوار روشنفکری»، «اخلاق و عرفان» و «نماد و اسطوره» (دکتر حمید پارسانیا)، «مهندسی تمدن اسلامی؛ موانع و الزامات» (عبدالعلی رضایی)، «بینش تمدنی؛ بر اساس درسهای استاد محمدمهدی میرباقری»، «نظریه سیاسی شهید صدر» (طالب همدانی)، «تحول حوزه علمیه و روحانیت» (علیرضا پیروزمند)، «جستارهایی در فقه حکومتی» (عباسعلی مشکانی سبزواری)، «تأملاتی در فلسفه اسلامی» (سید یدالله یزدان ‌پناه)، «هویت ما» (دکتر حسین کچویان)، «جهاد کبیر؛ مبانی دیپلماسی انقلابی در قرآن» (عباس عبداللهی)، «کتاب کتاب؛ منظومه فکری رهبر معظم انقلاب درباره کتاب» (مجید تقی زاده)، «کالبدشناسی فرهنگی فتنه ۸۸» (استاد سید محمدمهدی میرباقری)، «آسیب شناسی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی» (حسین ایزدی) و «واکاوی بنیان‌‌های ایدئولوژیک سند ۲۰۳۰» (رضا حبیبی) از آن جمله محصولات این ناشر است.
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید