کتابخانه ملی اتریش Austrian National Library= Österreichische Nationalbibliothek
تأسیس: قرن ۱۸
وبگاه: http://www.onb.ac.at
موقعیّت: وین
کتابخانه ملی اتریش جانشین قانونی کتابخانه دربار سلطنتی امپراتوری اتریش است. آغاز کار کتابخانه سابق دربار به نیمه دوم قرن ۱۴ باز میگردد که هابسبورگیها شروع به جمعآوری نسخههای خطی یا سفارشدادن آنها نمودند. در سال ۱۵۷۵ «هوگو بلوتیوس» بهعنوان اولین کتابدار تماموقت آن تعیین گردید. در ۱۵۹۰ این کتابخانه دارای ۹۰۰۰ جلد کتاب بود و بتدریج بهمنزله بزرگترین کتابخانه اروپا، به مجموعه آن افزوده شد و این وضع تا قرن نوزدهم ادامه داشت. بعد از انقراض امپراطوری در سال ۱۹۱۸ بتدریج به یک کتابخانه مدرن تبدیل شد. این کتابخانه باشکوه که بین سالهای ۱۷۲۳ و ۱۷۲۶ در «جوزف اسپلاتز» ساخته شد، تمامی نسخههای خطی، کتاب چاپ قدیم، دستنوشتهای نویسندگان، کتابهای چاپی، نقشهها، کرههای جغرافیایی و گراورهای مسی تا اواخر قرن ۱۹ را در خود جای میداد. سپس مجموعههای تخصصی مختلف، به ساختمانهای ضمیمه کتابخانه سلطنتی منتقل شد. کتابخانه در سال ۱۹۴۵، «کتابخانه ملی اتریش» نام گرفت.
در سال ۱۹۶۷ سالنهای مرکزی مطالعه (مانند سالن مطالعه اصلی و سالن مطالعه ادواریها) به قصر جدیدی در «هلدن پلاتز» منتقل شد.
ساختمان
ساختمان کتابخانه در سال ۱۷۲۳ در دربار وین بر پا شد و از آن تاریخ تاکنون گسترش یافته است. آخرین گسترش، چهار طبقه زیر زمین است که گنجایش ۴ میلیون کتاب را دارد. در سال ۱۹۹۲ نیز فضای زیرزمینی و سالنهای مطالعه اضافی گشایش یافت.
بخشها
روابط عمومی
آموزش
حفاظت و نگهداری
خدمات اطلاعرسانی و مرجع
تحقیقات
خدمات بازیابی اطلاعات
خدمات سریع
امانت
فراهمآوری مواد و خدمات کتابشناسی ملی ـ روزنامهها و نشریات
فعالیتها و خدمات
آرشیو و دسترسپذیرکردن تمامی نوشتههای اتریش (واسپاری نسخههای اجباری طبق قانون رسانهها)
اقدام بهعنوان مرکز برنامهریزی برای کتابخانههای تحقیقاتی، پایگاه اطلاعاتی پیایندها، فهرستگان تکنگاشتهای کتابخانههای تحقیقاتی از سال ۱۹۳۰
گردآوری و دسترسپذیرکردن آثار بیشتری در باره اتریش یا اتریشیها از خارج کشور
تحققبخشیدن به وظایف محوری در کتابداری اتریش (مانند انتشار کتابشناسی اتریش، پایگاه اطلاعاتی ادواریهای اتریش، آموزش کتابداری)، خدمات تحقیقاتی و مرجع، خدمات بازیابی اطلاعات، و اطلاعرسانی
خدمات اطلاعاتی پیوسته
خدمات پیوسته کتابخانه ملی اتریش از دیگر خدماتی است که امکان دسترسی به فهرستهای کتابخانه و پایگاههای تخصصی کتابشناسی ملی و همچنین خدمات الکترونیکی از طریق پست الکترونیکی و کمک به پژوهش اطلاعات الکترونیکی را فراهم میکند. موجودی کتابخانه در قالب دو فهرست پدیدآورنده و فهرست موضوعی، و نیز فهرست «شبکه انجمن کتابخانههای اتریش» ارائه میشود. خدمات پیوسته کتابخانه ملی اتریش دسترسی به فهرستها، پایگاههای اطلاعاتی و مراکز سندداری کتابخانه را فراهم میکند.
مجموعهها
در حدود ۵۷۹‚۴۰۵‚۶ اثر موجود در کتابخانه ملی اتریش، آن را به بزگترین کتابخانه اتریش تبدیل کرده است. مجموعه منابع این کتابخانه در سال ۲۰۰۲ به شرح زیر بوده است:
کتاب چاپی / ۴۶۳‚۸۸۴‚۲
پهن برگ / ۳۴۰‚۲۶۱
روزنامهها و نشریات جاری / ۱۱۰‚۱۱
موسیقی چاپی / ۷۱۹‚۱۲۶
نسخههای خطی / ۸۸۳‚۴۳۰
طومار پاپیروس / ۴۸۶‚۱۴۰
دستنوشت نویسنده / ۹۷۵‚۳۸۰
میکروفرم / ۸۹۴‚۱۶
مواد چاپی و پیایندها / ۳۰۳‚۲۲۶‚۳
نقشه / ۷۸۷‚۲۵۸
مواد سمعی و بصری / ۰۳۴‚۲۸
اسناد تصویری / ۷۵۶‚۶۵۶‚۱
آثار موزه بینالمللی اسپرانتو / ۹۶۴‚۱۰۰
مدرک تصویری / ۷۵۶‚۵۰۷‚۱
ورودیها
کتاب، نشریه، نسخه خطی، کتابهای چاپ قدیم، نقشه، مجموعه پاپیروس، متن چاپی موسیقی، نسخه خطی موسیقی، مجموعه تصویر، تمثال، آرشیو عکس و نگاتیو، جزوه و پوستر، گرافیک، مواد سمعی و بصری، مواد صوتی، میکروفرم، آثار موزه بینالمللی اسپرانتو.
انتشارات
گزارش سالانه موزهها و کتابخانهها، کاتالوگ نمایشگاه، گزارش از مجموعه پاپیروس، «کتابشناسی ملی اتریش» (هر دو هفته یکبار) از سال ۱۹۴۶ به بعد، و «پالاتینا- ناچریچتن» .
شرایط و نحوه دسترسی
کتابخانه ملی اتریش برای تمامی مراجعهکنندگان بالاتر از ۱۶ سال بهطور رایگان و بدون استثنا قابل دسترسی است. منابع کتابخانه صرفاً در داخل کتابخانه قابل استفاده است و امانت آنها در موارد خاص امکانپذیر است.
تصاویر کتابخانه