استاد راهنما: دکتر علی اردلان جوان
استاد مشاور: دکتر عباس خیرآبادی
نگارنده: زهرا شکفته
چکیده
پژوهشها درباره شعر و شخصیت مولانا هرچند سابقهای طولانی دارد اما همواره مورد تحسین و ستایش بوده است.
هدف اصلی این تحقیق، شناخت و بررسی آثار و افکار و اندیشه مولانا در حال حاضر در شرق و غرب است.
نگارنده در ابتدا به شرح مختصری از زندگی و آثار مولانا پرداخته و در ادامه به معرفی شخصیتهای برجسته جهان شرق و آثار و منابع مولویپژوهی در برخی از کشورهای آسیایی مانند ترکیه هندوستان، پاکستان افغانستان و شهرت عالمگیر مولوی در این کشورها پرداخته و جایگاه و اندیشه و عرفان مولانا را در این کشورها بررسی نموده است.
در ادامه این تأثیر وتاثر را درکشورهای غربی ازجمله انگلستان، فرانسه، آلمان و آمریکا بررسی مینماید و به معرفی شخصیتهای برجسته این کشورها و آراء و نظریات آنها در مورد مولانا تا حد امکان سخن به میان میآورد.
و درنهایت به این نتیجه نائل خواهد آمد که آن دسته از کشورهای بزرگ مغرب و مشرق زمین که دارای پیشینه و سوابق ادبی وسیع بوده و در قرن معاصر نیز شکلدهنده جریانهای اصلی فرهنگی در جهان میباشند. هریک بهنوعی از نسبت دادن افکارمولوی این متفکر بزرگ و نابغه اسلامی به فرهنگ و تمدن و اعتقادات رایج در سرزمین خویش ابایی نداشته و به آن علاقهمند هستند و این بهترین دلیل و قاطعترین برهان در اثبات فرازمانی و فرامکانی بودن شخصیت، افکار و اندیشههای مولانا است.
این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی به جمعآوری اطلاعات پرداخته است و نگارنده سعی نموده مطالب را طوری منسجم کند که منطقی و علمی باشند تا خواننده بتوانند بهراحتی به اطلاعات موردنظر دسترسی پیدا نموده و مطالب ازنظر ایجاز و خلاصه گویی در حد اعتدال باشد.
این پژوهش در سه فصل تنظیمشده که در فصل اول به کلیات با توجه به منابع پژوهشی غیر ایرانی و ترجمههای مختلف پرداخته است.
در فصل دوم با استفاده از منابع اینترنتی و کتب ارزنده علامه اقبال لاهوری و دکتر عبدالحکیم و دیگر کتب پژوهشگران شرقی به مولویپژوهی در جهان پرداخته است.
در فصل سوم با توجه به کتب خانم ان ماری شیمل و فرانکلین دی لوییس ابتدا تأثیر و نقش مولانا را به تفکیک در کشورهای آلمان و فرانسه و انگلستان و آمریکا موردبررسی قرار داده و سپس به معرفی شخصیتهای برجسته این کشورها و آثارشان پرداخته است.