نقد روان‌شناسانه و ميزان کاربرد آن در بررسي آثار ادبي
۱۳۹۹-۰۶-۱۳
در میان نقد آثار ادبی، می‌توان به یکی از مهم‌ترین مورد یعنی نقد روان‌شناسانه اشاره کرد که با ظهور فروید و یونگ هویت یافت.فروید با بهره‌گیری از ادبیات برای شناخت روان انسان جهت بازخوانی از متون ادبی ، از نام شخصیت‌ها و مؤلفین آثار هنری استفاده نمود و عملاً بین دو رشته ادبیات و روانکاوی پیوند ایجاد نمود .

استاد راهنما: دکتر علی اردلان جوان
نگارنده: رضا رفیعی
چکیده:
در میان رویکردهای نقد آثار هنری به‌ویژه ادبیات، می‌توان به یکی از مهم‌ترین آثار یعنی نقد روان‌شناسانه اشاره کرد که با ظهور فروید و یونگ هویت یافت. فروید با بهره‌گیری از ادبیات در جهت شناخت روان انسان و همچنین یافتن نمودهایی از دستاوردهای خود در بازخوانی از متون ادبی و استفاده از نام شخصیت‌ها و مؤلفین آثار هنری برای نام‌گذاری کشفیات خود، عملاً پیوند و تعامل بین این دو رشته، یعنی ادبیات و روانکاوی را ایجاد نمود و نخستین نقدهای روان‌کاوانه را که نقد شخصیت مؤلف از خلال آثارش است، به مخاطبین آثارش تقدیم نمود. پس از وی شاگردان و مریدانش، با اقتباس از روش و اندیشه او و همچنین تکامل و تعالی آن از طرفی و نقد برخی از فصول آن سعی در اعتلای سطح جامعیت این شاخه از علم نمودند که می‌توان از آدلر، یونگ، هورنای، اریکسون، لاکان به‌عنوان سرشاخه‌های تأثیرگذار و صاحب سبک نقد روان‌کاوانه یادکرد، که توانسته‌اند با تحقیقات گسترده خود در عرصه‌های مختلف نقد روانکاوانه متن، یعنی نقد مؤلف از اثرش، نقد شخصیت‌های اثر ادبی، نقد خواننده اثر و درنهایت نقدساختاریو پسامدان لاکانی، ابواب جدیدی در شناخت و فهم هرچه بهتر متن و آثار ادبی بازگشایند.
این پایان‌نامه شامل پنج فصل است. فصل نخست؛ متشکل از مقدمه و بیان مسئله و روش تحقیق است که چرایی و چگونگی تحقیق را تشریح می‌کند. فصل دوم؛ شامل کلیات و تعاریف تحقیق می‌شود که دربردارنده نقد، مفهوم و ماهیت روانکاوی، نقد روانکاوانه و پیشینه آن ر ایران و امتیازات و محدودیت‌های آن است. فصل سوم؛ شامل بیان آراء و عقاید فروید و یونگ است. فصل چهارم؛ تحلیل روانکاوی سه اثر ادبی و فصل پنجم نتیجه‌گیری است.
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.