جامعه ایرانی قرنهاست که با شعر و ادب زندگی میکند .شعر در طول تاریخ افتوخیزهای زیادی داشته است و سبکهای گوناگونی را تجربه کرده است. یکی از مهمترین عواملی که در دگرگونی شعر نقش بسزایی داشته است اوضاع سیاسی و اجتماعی زمان شاعر بوده است، چراکه دورههای ادبی نیز بر همین اساس تقسیمبندی شدهاند.بنابراین بحث از غزل معاصر بدون در نظر گرفتن انقلاب مشروطیت، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و رخدادهای مهم دیگر غیرممکن است.
استاد راهنما: دکتر عباس خیرآبادی
استاد مشاور: دکتر علی اردلان جوان
نگارنده: حمیدرضا نادری
چکیده:
جامعه ایرانی قرنهاست که با شعر و ادب زندگی میکند و هرگاه سخن از شعر به میان آمده است؛ شاعران بزرگی چون حافظ و سعدی قد برافراشتهاند.
شعر در طول تاریخ افتوخیزهای زیادی داشته است و سبکهای گوناگونی را تجربه کرده است. یکی از مهمترین عواملی که در دگرگونی شعر نقش بسزایی داشته است اوضاع سیاسی و اجتماعی زمان شاعر بوده است، چراکه دورههای ادبی نیز بر همین اساس تقسیمبندی شدهاند.
بنابراین بحث از غزل معاصر بدون در نظر گرفتن انقلاب مشروطیت، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و رخدادهای مهم دیگر غیرممکن است.
این پایاننامه درباره سیر غزل در شعر فارسی از انقلاب اسلامی تا امروز است. وضعیت غزل در سه دورهی: انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی (دفاع مقدس) و پسازآن تا امروز، در آن بررسیشده است.
این تحقیق در سه فصل ارائهشده است؛ فصل اول نخست مقدمات و کلیات، شامل دو بخش است: در بخش نخست که مقدمات است، معنی، تعریف و ویژگیهای غزل آمده است. در بخش کلیات خلاصهای از غزل در شعر فارسی بیانشده است. فصل دوم شامل سه بخش است. بخش نخست وضعیت غزل در دوره انقلاب اسلامی ارائهشده است و نقطه نظرات منتقدین و شاعران و خصوصیات غزل در دوره انقلاب اسلامی عنوانشده است. در بخش دوم این فصل خصوصیات غزل در دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس بررسی گردیده که این بخش نیز شامل آراء شاعران و نقادان در این زمان است. بخش سوم شامل بررسی غزل در دوران معاصر میباشد که در آن به ذکر نظرات شاعران و منتقدین پرداخته و ویژگیهای غزل در این دوره، سبکهای غزل معاصر و بهخصوص پستمدرن را شامل میشود.
درآخرنمونه ای از غزل شاعران معاصر بهعنوان دفتر غزل پیوست میباشد.