ذکر و یاد خدا در آثار برجسته عرفانی قرن هفتم
۱۳۹۹-۰۶-۱۶
عرفان اسلامی همواره در پی جستن راهی بوده است تا ارتباط عاشقانه را باخدا به‌صورت یک اصل درآورد و در این راه عارفان بسیاری با تکیه‌بر طریقت روحانی خویش به شکلی تازه و نو از ذکر دست‌یافته‌اند و آن را به مریدان آموزش داده‌اند.

استاد راهنما: دکتر علی اردلان جوان
استاد مشاور: حمیدرضا سلمانیان
نگارنده: محمدرضا کاظمی تهرانی

چکیده:
ذکر و یاد خدا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عبادات اسلامی، نقش مهمی در تکامل معنوی انسان بر عهده‌ دارد وبه همین دلیل است که این آموزه‌ی دینی در عرفان و تصوف اسلامی، بازتاب وسیعی یافته و پایه و اساس سیر و تکامل انسان محسوب می‌شود.
مسئله ذکر در عرفان یکی از عمیق‌ترین و بنیادی‌ترین مفاهیم عرفانی است که نمودهای فراوانی را در آثار نظم و نثر عرفانی داشته است. در دین مبین اسلام نیز ذکر جایگاه ویژه‌ای دارد و نوعی آیین نیایش محسوب می‌شود.
عرفان اسلامی همواره در پی جستن راهی بوده است تا ارتباط عاشقانه را باخدا به‌صورت یک اصل درآورد و در این راه عارفان بسیاری با تکیه‌بر طریقت روحانی خویش به شکلی تازه و نو از ذکر دست‌یافته‌اند و آن را به مریدان آموزش داده‌اند. در قرن هفتم بخش بسیار مهمی از ادبیات عرفانیم نگارش یافته است که به‌نوعی در پیوند با ذکر و دعا و نیایش نکاتی را عرضه داشته‌اند.
این پژوهش می‌کوشد با بررسی چند اثر شاخص نظم و نثر عرفانی در قرن هفتم، مقوله‌ی ذکر، آداب، تأثیرات و انواع آن را موردبررسی قرار دهد.
این رساله از چهارفصل تشکیل‌شده است. فصل اول کلیات که به طرح مباحثی چون معنای لغوی و اصطلاحی ذکر و تعریف و جایگاه ذکر نزد عرفا می‌پردازد. فصل دوم جایگاه ذکر را در قرآن و احادیث و عرفان اسلامی، انواع و مراتب و آداب و شرایط و نقش ذکر در پدید آمدن احوال عرفانی بررسی می‌کند.فصل سوم به بررسی ذکر در آثار منظوم برجسته می‌پردازد. فصل چهارم به بررسی آثار منثور قرن هفتم اختصاص دارد.
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.