شرح اصطلاحات و ترکیبات هفت پیکر نظامی
۱۳۹۹-۰۸-۲۰
توانایی های علمی، ادبی و ذوقی نظامی در آفرینش ساختار روایی هفت پیکر، توصیفات و خیال پردازی های بی مانندی بوجود آورده که سرشار ازتعبیرات و اصطلاحات خاص وبدیع است.

 موضوع: شرح اصطلاحات و ترکیبات هفت پیکر نظامی 

استاد راهنما: دکتر سید علی اردلان جوان 

استاد مشاور: دکتر محمد حسین سازگار 

به کوشش:فاطمه فهمیده 

 

توانایی های علمی، ادبی و ذوقی نظامی در آفرینش ساختار روایی هفت پیکر،  توصیفات و خیال پردازی های بی مانندی بوجود آورده که سرشار ازتعبیرات و اصطلاحات خاص وبدیع است. 
راه ورود به این دنیای ذهنی، آشنایی با همین اصطلاحات و تعبیرات ویژه ی زبانی است که برای بیان مفاهیم به کارگرفته شده است. لذا پژوهش حاضر شرح مختصری است که در سه فصل ذیل و تنظیم و تدوین گردیده است: 
فصل اول، شرح اصطلاحات شامل ده بخش: ادبی، اعتقادات و باورها، تاریخی و اشارات آن، دینی و مذهبی،عرفانی، علمی، فلسفی، موسیقی، نجوم و جغرافیا. 
فصل دوم، شرح ترکیبات اضافی و وصفی است و در فصل سوم معنی و مفهوم تعبیرات بکار رفته در هفت پیکر بیان شده است. 
منبع اصلی در این کار، کتاب هفت پیکر با تصحیح دکتر بهروز ثروتیان بوده، و برای توضیح اصطلاحات و ترکیبات از فرهنگ هاو منابع معتبر استفاده گردیده است. 
به تعبیر دیگر نظامی هزار و یک افسانه را در پناه نام خود گرد آورده است. تا پند و اندرزهای حکیمانه اش را در پناه این حکایات به گوش مشتاقان و ادیب دوستان برساند. 
افسانه های وی را بدون آگاهی و خرد نمی توان کشف کرد. تصاویر شاعرانه ای ذهن خیال پردازش چون اژدهایی نگهبان پنج گنج اوست، و برای رمز گشایی این داستانها نیاز به پرورش روح است تا برای رسیدن به مراحل تعالی و عرفان آماده گردد. 
نخستین گام دراین پرورش می تواند فهم و درک اصطلاحات و بازگشایی معانی باریک و عمیق آن ها باشد، که ازطریق این معانی می توان به مفهوم ابیات و حکایات پی برد. 
شرح اصطلاحات و ترکیبات مثنوی هفت پیکر با توجه به فرهنگ ها و منابع  معتبر گردآوری شده است و می تواند راه گشای مختصر این رموز باشد. 
هنرمندان با ذوق و شاعران با معرفت در بارآوری و راهنمایی حاکمان و فرمانروایان خودکامه نقشی تاثیرگذار دارند. در این میان نظامی گوی سبقت را از دیگران ربوده است. 
«هفت پیکر» اثر موفق و با ارزش نظامی است، که خواننده خود را تنها با داستان سرایی، سرگرم نمی سازد. به وی می آموزد که به جوهر سخن او آگاهی یابد و درون و حال هرنکته و داستان را بنگرد. «معرفت»و «شناخت»راستین، درمیان حکایات هفت پیکر موج می زند. 
نظامی، هر رنگ و هر گنبدی را به «عروسی»می آراید تا در روزی ویژه از روزهای هفته، از سرزمین و اقلیم زادگاهش داستانی بگوید و بهرام را با جهان انسانی و همه جهان و همه مردم پیوند دهد. آنچنانکه بهرام در پایان، با فر فرزانگی، پیوند ناگسستنی پیدا کند و به «جاویدانان»بپیوندد. 
برای شروع کار، شرح اصطلاحات، ترکیبات و تعبیرات در سه فصل، مد نظر قرار گرفت. 
فصل اصطلاحات با توجه به معنی و کاربرد آن ها به ده بخش تقسیم گردید، که عبارتند از: ادبی، اعتقادات و باورها، تاریخی و اشارات آن، دینی و مذهبی، شطرنج و بازی نرد، عرفانی، علمی، فلسفی، موسیقی، نجوم و جغرافیا 
از این میان اصطلاحات ادبی بزرگترین بخش پژوهش را در برمی گیرد و علت آن زبان رمز گونه و کنایی و اشارات مبهم شاعر حکیم است، که برای بیان مطالب به کار گرفته شده است. توصیفات و تصویرسازیهای بدیع و چشم اندازهای جالب توجه در موارد گوناگون نیز، در این زمینه (اصطلاح آفرینی) موثر واقع شده است.
 

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب این وب سایت چیست؟

انتخاب‌ها

تصاویر شاعران

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.